Dopamina ne afecteaza disponibilitatea de a munci

shutterstock_70491499Un nou studiu de imagistica a creierului a relevat faptul ca disponibilitatea indivizilor de a munci din greu este influentata de nivelul dopaminei din 3 zone specifice ale creierului. Cercetarea publicata pe 2 mai in Journal of Neuroscience si realizata la Universitatea Vanderbilt are implicatii importante pentru tratamentul deficitului de atentie, depresiei, schizofreniei si al altor forme de tulburari mentale caracterizate de scaderea motivatiei.

Printr-o scanare a creierului (PET – poistron emission tomography), cercetatorii au aflat ca persoanele care sunt dispuse sa munceasca din greu pentru o recompensa (salariu) au o secretie mai mare de dopamina in zonele creierului responsabile cu recompensa si motivatia. Pe de alta parte, cei care nu sunt dispusi sa munceasca din greu au o secretie mai mare de dopamina in alte zone ale creierului (insula anterioara), care joaca un rol important in emotii si perceptia riscurilor. Nivelul crescut de dopamina in zona creierului numita insula anterioara este asociat cu o dorinta scazuta de a munci, chiar daca asta inseamna sa castige mai putini bani.

Faptul ca dopamina are efecte diferite in diverse parti ale creierului complica folosirea medicamentelor psihotrope care influenteaza nivelul dopaminei, folosite in tratarea depresiei sau deficitului de atentie, dar explica de ce unii dintre noi sunt mai muncitori decat altii.

Text: Bianca Badescu