Verificarea obsesiva a mailurilor afecteaza atentia distributiva a angajatilor

shutterstock_1380386823Chiar daca majoritatea oamenilor presupun ca sarcinile si responsabilitatile zilnice sunt motivele pentru care productivitatea scade, oamenii de stiinta sunt de cu totul alta parere. Se pare ca principalul motiv pentru care oamenii nu se pot concentra suficient la locul de munca este dependenta de calculator. Conform acestora, aceasta dependenta afecteaza sanatatea creierului si schimba modalitatea de gandire a oamenilor.

Conform cercetatorilor, persoanele care folosesc frecvent calculatorul pentru a-si verifica mailurile ar putea suferi modificari neuronale la nivelul creierului. Aceste modificari limiteaza capacitatea de invatare, de concentrare etc. Pentru a vedea in ce fel sunt afectati oamenii, cercetatorii au realizat un experiment pe 2.000 de barbati si femei. Oamenii de stiinta au atasat monitoare pentru a urmari ritmul cardiac al utilizatorilor de calculatoare in momentul in care acestia isi verifica mailul. Aceasta tehnica de monitorizare a batailor inimii pe fiecare minut reflecta raspunsul organismului la efort.

In urma experimentului, cercetatorii au observat ca oamenii care si-au verificat mailurile in mod constant au prezentat rate crescute ale batailor inimii, fiind intr-o continua stare de alerta, comparativ cu persoanele care nu si-au citit mailul mai mult de cinci zile, care au dispus de frecvente normale ale batailor inimii. “Am descoperit ca atunci cand mailul si calculatorul sunt eliminate din viata lucratorilor, acestia sunt mult mai putin supusi la stres”, a declarat Gloria Mark, profesor de informatica la Universitatea din California (Irvine), SUA, si coautor al studiului. Cercetatorul Mark a mai declarat ca rezultatele studiului ar putea fi utile in vederea cresterii  productivitatii la locul de munca.
In plus, specialistii au raportat in ultimii ani un val de epidemii al caror unic simptom comun il constituie oboseala cronica. Mai exact, cea pe care ne-o provocam singuri.

Text: Andreea Popescu