Dr. Ozana Moraru: ”Cum ma pastrez atat de TONICA? Duc o viata echilibrata, cu practicarea unor sporturi, cu mici hobby-uri, care, cu greu se mai strecoara pe langa hobby-ul principal, echitatia”

Dr. Ozana Moraru: ”Cum ma pastrez atat de TONICA? Duc o viata echilibrata, cu practicarea unor sporturi, cu mici hobby-uri, care, cu greu se mai strecoara pe langa hobby-ul principal, echitatia”In aceste zile, va debuta cea de-a III-a editie a Salonului Calului care va oferi 10 zile (26 septembrie – 5 octombrie) de show-uri ecvestre, parade, demonstratii, cascadorii si concursuri internationale de sarituri peste obstacole.

Initiat si organizat impecabil de Dr. Ozana Moraru, o pasionata a echitatiei si un excelent manager si Presedinte al Clubului ”Equestria” (infiintat in anul 2010 de catre Dr. Ozana si Cristian Moraru), evenimentul premium dedicat tuturor activitatilor de sport, business si divertisment ecvestru din Romania va fi gazduit de baza hipica de pe DN 1 Snagov, sat Tancabesti. Alaturi de Dr. Ozana Moraru se vor afla Alexandru Iavorosvki, presedintele juriului de concurs, arbitru international si fost Secretar General al Federatiei Ecvestre din Turcia Constantin Avramescu, vice-presedinte Jockey Club Roman si reputatul comentator sportiv Cristian Topescu, sustinator al Salonului Calului inca de la prima sa editie Gilbert Remy (Luxemburg), arbitru si sef de pista international grad III.

Incepand cu aceasta editie, Salonul Calului, evenimentul premium al echitatiei in Romania care si-a propus sa consacre in Romania un model inspirat de Salon du Cheval, de la Paris, se afla sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Nicolae al Romaniei.

Iata ca, odata cu aceasta editie, Salonul Calului se pozitioneaza tot mai ferm in zona reinvierii competitiei si spiritului de performanta, nobilul sport al echitatiei devenind un reper pentru toti pasionatii acestei discipline sportive. Toate concursurile si probele, pe diferite niveluri de dificultate si de varsta inscrise in program, au atins acum un numar-record. Interesul competitorilor straini, al personalitatilor care au acceptat sa ne sustina, arata ca am reusit sa ne apropiem de obiectivul stabilit de noi inca de la prima editie: transformarea Salonului Calului intr-o platforma est-europeana de incurajare si promovare a sportului ecvestru” – a declarat Dr. Ozana Moraru, presedintele clubuluiEquestria” care a acordat revistei TONICA, partener media, un interviu.

 



Ce aduce nou cea de-a III-a editie a Salonul Calului 2014?

Cea mai importanta schimbare fata de editiile anterioare este formatul evenimentului: este primul an in care Salonul Calului se intinde pe durata a zece zile, cuprinzand trei module distincte: program de show-uri si demonstratii ecvestre, un concurs national de sarituri peste obstacole si un concurs international, tot de sarituri. Acest nou format, care include, pentru prima oara, si un concurs organizat sub egida FEI (Federatia Ecvestra Internationala – n.rep), inseamna, din start, invitati si concurenti din mai multe tari europene, dar si premii mult mai mari decat la un concurs national, cum a fost la editiile anterioare.

 

Care va fi structura/organizarea evenimentului din anul acesta?

Prima parte, cu durata de trei zile, va contine un concurs national de sarituri, pe fondul unor spectacole, la care vom vedea parade calare si demonstratii din toate disciplinele ecvestre: dresaj, voltije, atelaje, curse de trao si de galop, bineinteles si sarituri si chiar si polo calare. Poneii nu vor lipsi nici ei, dupa cum nici cateva concursuri cu premii pentru spectatori. Un moment important va fi Seara Cailor, spectacol ecvestru de sunet si lumini, indoor. Pe fondul acestui show, concursul sportiv va contine probe de sarituri pentru sportivi seniori, dar si pentru copii, juniori si pentru sportivi amatori, culminand cu cele mai importante si dificile probe, Trofeul Equestria si Cupa “Salonul Calului“. In a doua parte, spectatorii pot vedea pregatirile care se fac pentru primirea cailor si sportivilor internationali, dar si prezentarea de echipamente ecvestre la standurile organizate pe aceasta tema. Cea de-a treia parte consta in concursul international, care va avea, ca probe sportive, diverse niveluri de dificultate, grupate pe tururi: VIP Tour, Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour, culminand cu Bucharest International Grand Prix. De altfel, acesta e singurul concurs international de sarituri organizat in Romania in acest an, iar pentru noi, Clubul ”Equestria”, e primul dintr-o serie de trei astfel de competitii pana la sfarsitul anului.

 

Care sunt problemele cu care va confruntati in fiecare an in organizarea unui eveniment de asemenea anvergura? Sunteti sustinuta in vreun fel de forurile in drept?

Finantarea e una din problemele importante. Odata depasita (chiar daca doar partial…) aceasta problema, ramane problema de baza: dificultatea de a gasi oameni suficient de dornici sa fie parte din acest eveniment – sa aibe pasiune pentru cai, sa aibe cunostiintele necesare, dar si disponibilitate pentru un astfel de eveniment. Noi ne-am format o echipa buna, dar ar fi fost bine daca era ceva mai stufoasa, cu mai multi membri… Nu, nu avem niciun fel de ajutor de la nicio institutie care ar fi putut fi implicata in eveniment prin specificul activitatii ei. Nici nu speram…

 

Va ganditi deja la organizarea Salonului Calului 2015? Ce planuri aveti?

Ne gandim, desigur. Probail ca editia de anul viitor se va axa mult mai mult pe parte sportiva, competitionala, cu accent pe invitarea unor calareti mai valorosi din strainatate. Pentru asta e nevoie de multe lucruri si, mai ales, de premii mai mari oferite in concurs. In urma cu mai bine de 10 ani, ati urcat prima data pe un cal, moment de la care aproape totul s-a schimbat in viata Dvs. Ce s-a intamplat atunci? Ce a declansat acele resorturi care v-au propulsat in TOP-ul organizatorilor de evenimente ecvestre? Dar si al proprietarului celei mai modern baze de calarie si al celor mai frumosi cai? Care sunt frumusetile acestei pasiuni? Ce bucurii v-au adus de-a lungul timpului? Am indragit de la inceput, de la primele lectii de calarie, atat caii, cat si sportul calare. Atat de mult, incat mi-am cumparat destul de repede primul meu cal, cu care am facut progrese importante ca si calaret amator si cu care am si inceput participarea la concursuri. Incet-incet am mai cumparat si alti cai, pentru care, neavand conditii bune de oferit pentru cresterea si antrenamentul lor, am decis sa ne facem propria noastra baza ecvestra. Pentru ca era nevoie in tara de o astfel de baza si de organizarea de competitii in conditiile oferite de o asemenea baza hipica, am demarat organizarea de concursuri de echitatie inca din anul 2011. Pentru ca in Romania, din pacate, aceste concursuri sunt frecventate mai mult de oameni ce activeaza in domeniul ecvestru, am hotarat sa facem un eveniment prin care sa ne adresam si necunoscatorilor in ale echitatiei, indiferent de varsta, care, poate, vor indragi si ei caii, dupa ce ii vor vedea la noi la eveniment – astfel, a luat nastere Salonul Calului, ca o imbinare intre echitatia sportiva si echitatia de agrement, ca o propunere de petrecere a timpului liber si de lifestyle, dar si ca un business, daca vreti.

 

Cum arata o zi de lucru pentru medicul chirurg oftalmolog Ozana Moraru, in acelasi timp si Presedinte al Clubului ”Equestria”?

E aproape standard: prima parte a zilei, de pa la 7:30 pana pe la 14:00-14:30, la clinica, cu operatii oftalmologice; de doua ori pe saptamana, pe langa operatii, mai am si consultatii sau diverse tratamente specifice, dar si unele intalniri si activitati de ordin organizatoric la clinica. Partea a doua a zilei, plecand de la clinica, se petrece la Equestria, unde imi fac antrenamentul cu unul pana la trei cai, apoi mai stau de vorba cu colaboratorii mei de acolo, care ma ajuta in organizarea clubului – pentru ca nici nu stiti cate probleme pot fi si acolo!

 

Daca ar fi sa alegeti intre meseria de doctor si pasiunea pentru cai, ce ati alege? Sau ce nu ati alege?

Nu, nu as alege. Ultimii zece ani au demonstrat ca cele doua jumatati de viata se pot imbina si chiar completa foarte bine, fara a face rabat de la calitate si fara a renunta la nivelul de performanta pe care mi-l doresc in practicarea meseriei mele, acela de medic chirurg oftalmolog.

 

Cum va relaxati dupa o zi agitata?

La cai, facand o sedinta de antrenament, sau o plimbare calare. Sau chiar stand doar printre ei.

 

Si totusi, cum faceti fata, cum va puteti imparti atat de bine intre Clubul ”Equestria” si clinica ”Oculus”?

Ziua mea de lucru este de 17-18 ore, incepe de dimineata de la ora 6:00, pana seara, aprape de miezul noptii. Si aceasta zi de lucru nu trece oricum, la intamplare, ci pe baza unei organizari riguroase a timpului. In plus, orele petrecute cu caii imi dau energie fizica si psihica suficienta incat sa o iau de la capat a doua zi, cu aceeasi pofta de activitate.

 

Cum va mentineti, cum de sunteti si va pastrati atat de TONICA?

Cred ca tocmai v-am raspuns acestei intrebari. In plus, pot sa spun ca duc o viata echilibrata, fara nopti pierdute, cu practicarea unor sporturi (chiar daca doar putine mai incap in programul meu pe langa echitatie…), cu mici hobby-uri, precum lectura, calatoriile, muzica, dar si ele, cu greu se mai strecoara pe langa hobby-ul principal, echitatia.

 

Text: Oana Georgescu