Exfolierea unghiilor: cauze si remedii

exfolierea-unghiilorMajoritatea femeilor se confrunta in prezent cu exfolierea unghiilor, motiv pentru care apeleaza la unghiile cu gel sau acril, metoda care nu este insa foarte sanatoasa. Daca ii acordam putina atentie si timp, aceasta problema se poate rezolva si va puteti mandri din nou cu unghii tari si lungi, insa, pentru obtinerea unui rezultat pozitiv si rapid, este indicat sa actionati in ambele directii, atat din interior, cat si din exterior. Tineti cont ca, dincolo de problema estetica, unghiile exfoliate pot ascunde probleme de sanatate serioase. Dar sa vedem care sunt cauzele care duc la exfolierea unghiilor si ce trebuie facut pentru a le infrunta.



De ce se exfoliaza unghiile?

Principala cauza a exfolierii unghiilor este carenta anumitor vitamine si minerale din corp, cum ar fi calciul, magneziul, fierul si zincul. Insa, pe de alta parte, substantele chimice cu care intra in contact unghile devin daunatoare pentru acestea cu atat mai mult cu cat sunt folosite des. In aceasta categorie, pe langa detergentii folositi pentru curatarea casei, intra si dizolvantul sau acetona pentru curatarea lacului de unghii, dar si oja de slaba calitate. De asemenea, folosirea in exces a pilei pentru unghii sau pilitul gresit duc la deteriorarea acestora. Tot printre cauze se numara si expunerea constanta a unghiilor la umiditate sau la raze ultraviolete. Unele studii au aratat ca exista o stransa legatura intre anumite probleme de sanatate si starea unghiilor. Astfel, persoanele care sufera de hipotiroidism, anemie, tulburari endocrinologice, afectiuni pulmonare, deficiente ale sistemului imunitar si psoriazis se pot confrunta mai mult cu exfolierea unghiilor.

Cum prevenim exfolierea unghiilor?

Cu siguranta, inlaturarea pe cat posibil a cauzelor care duc la exfolierea unghiilor va atrage dupa sine o imbunatatire a starii acestora, insa ne dorim sa evidentiem cum putem face asta. In primul rand, atunci cand faceti curatenie sau spalati vase, folositi manusi pentru a va proteja mainile si incercati sa folositi detergenti de calitate, bio, care sa nu atace pielea si unghiile. De asemenea, taiati unghiile scurt si nu le mai dati cu oja o perioada de timp, iar atunci cand o faceti, folositi o baza hranitoare si protectoare inainte sa o aplicati. Piliti unghiile cat mai rar, maximum o data pe saptamana, si piliti-le doar intr-o singura directie. Astfel, se evita degradarea straturilor de keratina care conduc la exfolierea ulterioara a unghiei.

Tratament pentru unghiile exfoliate

Din interior, putem actiona prin urmarea unei diete alimentare sanatoase, pe baza de fructe si legume in stare cat mai naturala. Consumul lactatelor neprocesate este, de asemenea, benefic pentru unghii. In acelasi timp, puteti face niste analize uzuale de sange si, in functie de rezultat si de ceea ce recomanda doctorul, urmati o cura cu suplimente alimentare. Totodata, trebuie sa actionam si din exterior si sa ingrijim adecvat mainile. Folosirea cremelor de protectie este recomandata impreuna cu masajul unghiilor si al cuticulelor. Tratamentele naturiste sunt, si de aceasta data, un aliat de incredere in remedierea acestei probleme. Pentru a curata unghia si a-i reda stralucirea, masati-o cu lamaie sau aplicati zeama de lamaie direct pe unghie si lasati-o sa actioneze in jur de o ora. Tot pentru curatare, dar si pentru intarire, este recomandata si frectia cu bicarbonat de sodiu. De asemenea, puteti amesteca vitamina A cu ulei de ricin si ulei de masline si sa masati solutia obtinuta pe unghii timp de cateva minute. Daca va lipseste rabdarea, impachetati-va unghiile in comprese astfel imbibate si lasati-le peste noapte. Acest remediu ajuta la refacerea tesutului unghiei si la hidratarea sa. O alta reteta benefica pentru unghii presupune ungerea acestora cu o pasta obtinuta din miere, lapte si galbenus de ou. Cu aceasta se sta aproximativ 20 de minute si apoi se clateste cu apa calduta in care s-a dizolvat otet de mere sau o lingura de sare de mare.

Text: Madalina Manole