Fetisurile, intre normalitate si anormalitate

Fetisurile_intre_normalitate_si_anormalitateCand vine vorba de implinirea nevoilor si dorintelor de ordin sexual, oamenii se dovedesc a fi foarte creativi. Este totusi un imperativ ca materializarea lor sa se faca in limitele acceptarii sociale sau ale consimtamantului ambilor parteneri.

Comportamentele sexuale atipice, considerate a fi tulburari, sunt denumite parafilii (activitati sexuale ce implica obiecte, lipsa consimtamantului partenerului, suferinta/ umilirea proprie sau cea a partenerului sau copii-fetisism, sadism, masochism, voyeurism, exhibitionism, pedofilie etc). Acestea sunt numite in termeni populari si perversiuni sau deviatii.

Foarte multe persoane au fantezii sexuale atipice, insa in cazul parafiliilor, actele sexuale atipice sunt forma principala de excitare. Cea mai benigna forma de parafilie este fetisismul.

 

Ce este fetisismul?
Fetisismul implica folosirea de obiecte ca sursa preferata sau exclusiva  de obtinere a excitatiei sexuale. Fetisurile „soft” sunt obiecte moi, cum ar fi lenjeria de dama, dresurile, jartierele. Cele „hard” sunt reprezentate de obiecte netede, aspre sau negre cum ar fi pantofii cu toc foarte inalt, manusile sau alte obiecte in general din piele sau cauciuc. Pentru majoritatea oamenilor, aceste obiecte aduga un plus de atractie sexuala fata de persoana care le poarta. Pentru cei care au un fetis insa, dorinta sexuala este fata de obiect in sine. O forma elaborata a fetisismului este travestismul.

De cele mai multe ori, fetisismul este asociat cu o alta parafilie facand astfel parte dintr-o paleta mai larga de comportamente sexuale atipice.

Cum apar fetisurile?
Din punct de vedere psihologic, exista mai multe viziuni asupra acestor tulburari. Una dintre ele ar fi aceea ca parafiliile sunt regresii la stadiul de copil in privinta formelor de excitatie sexuala sau ca ar reprezenta urmele lasate de traumele din copilarie.

In general, persoanele cu astfel de tulburari nu cauta tratament singure. Uneori acest lucru devine necesar cand se angajeaza in acte ilegale (exhibitionism, voyeurism, etc). Tratamentul pentru parafilii include interventii biologice pentru reducerea impulsurilor sexuale, medicatie si psihoterapie.

Text: Psiholog Oana Badoiu