Florin Dobre, designer: „Putem fi in tendinte, in cel mai pur stil clasic”

FOTO. Florin Dobre, designer

Florin Dobre este o aparitie inedita in peisajul creativ al industriei de fashion. Un personaj. Dorinta lui, de altfel, este sa ramana un clasic, sa nu se indeparteze de canoanele firescului, chiar daca atrage, poate, atentia celor din jur. Nu o face insa cu intentie, ci incearca sa pastreze doar o normalitate a elegantei. Recent si-a prezentat la Bucuresti colectia toamna-iarna 2018, intitulata ,,#REZIST (in) Romania 100”, aparuta si in varianta online a revistei „Vogue”, despre care ne-a vorbit, printre multe altele.



Care ar fi elementele definitorii pentru Colectia ,,#REZIST(in)Romania 100”, inspirata de implinirea unui secol de la Marea Unire?

Colectia este dedicata centenarului Unirii si vrem sa punctam acest aspect prin contemporan, asa incat moda romaneasca sa se poate mandri cu ea, tinand cont ca se regaseste intre marile colectii ale celor mai faimoase case de moda din lume. Elementele definitorii sunt punctul romanesc (cusatura specifica portului traditional romanesc), precum Coloana fara de sfarsit patrunsa nefiresc intr-o colectie contemporana.

Ce materiale ai folosit la realizarea pieselor din colectie?

Materialele folosite sunt cele traditionale, stofe, piele, tricot cu aplicatii foarte discrete sau printuri evidente, pentru a atrage atentia in ruperile de ritm.

Colectia ,,#REZIST(in)Romania 100” a aparut in Vogue. Ce inseamna acest lucru pentru tine, ca designer?

Este un vis implinit care in copilarie parea luminita de la capatul tunelului, iar intr-o realitate absoluta parea imposibil de realizat. Azi sunt mandru ca un roman are sansa sa apara cu cea de-a 5-a colectie in randurile celor mari.

Prin creatiile tale militezi pentru intoarcerea la acel bun-simt si firesc pe care le regasesti in comunitatile rurale inca neviciate de nebunia marilor orase. Cum incerci sa inglobezi aceste principii in creatiile tale?

Am invatat sa pierd la capitolul creatie pentru o intoarcere la normal. Putem fi in tendinte si ramanand in cel mai pur stil clasic.

De ce trebuie sa tinem cont atunci cand dorim sa includem intr-o vestimentatie actuala elemente din portul traditional sau din alta epoca, pentru a obtine un look reusit?

Consider ca echilibrul este foarte important si ar trebui pastrate proportiile, iar elementele traditionale sa fie bine adaptate stilului.

Ce parere ai despre modul in care se imbraca astazi barbatii tineri din Romania?

Sincer, vad foarte multi tineri care acceseaza zona clasicului adus in contemporan, vad tineri eleganti, vad tineri care isi doresc sa fie barbati eleganti, si asta ma bucura foarte tare.

Ca persoana implicata in fenomenul modei, ce parere ai despre maniera in care cuplurile din Romania inteleg sau nu sa se coordoneze vestimentar atunci cand se afiseaza in public?

Dupa 50 de ani de comunism este normal sa avem anumite lipsuri in procesarea informatiilor. Dar cred ca societatea romaneasca arata mult mai bine fata de acum zece ani, iar fata de acum 20 de ani nici nu mai incape discutie!

Ce parere ai despre trenduri, tendinte? Unii devenim „sclavi” ai acestei succesiuni de propuneri vestimentare. Ce sfaturi le poti da in acest sens pasionatilor de moda?

Din pacate, ultimii doi, trei ani scot in evidenta o societate vestica in care s-a pierdut directia. Pare o moda a nebunilor, a oamenilor fara niciun rost, fara nicio morala, iar ce este mai grav, fara niciun gust.

Care ar fi principiile dupa care ar trebui sa ne ghidam cand vrem o garderoba cu gust, care sa ni se potriveasca, desi nu ne permitem sa achizitionam haine de designer?

In primul rand trebuie sa avem o strategie a nevoilor, a bugetului si a stilului pe care vrem sa-l abordam. Consider ca este foarte important sa luam haine care sa se potriveasca intre ele si sa fie cat mai calitative, pentru a rezista cat mai mult in timp. Consider ca este la fel de important sa achizitionam doua, trei piese de baza pe care le putem accesoriza cu elemente mai mici si accesibile.

Cum ai descrie la acest moment ceea ce se intampla in moda romaneasca, raportat la fenomenul modei per ansamblu?

In Romania inca avem multe lipsuri, iar moda nu exista, dar asta nu inseamna ca oamenii nu au bunu-gust. Observ de la an la an un progres in vestimentatie, mai ales in cea masculina.

Ce alte proiecte ai in derulare?

Pe 28 martie a avut loc lansarea colectiei #REZIST(in)Romania100, in hubul TOT, o fosta fabrica devenita „galerie” a tinerilor care incearca sa salveze ruinele prin mult har si speranta. In luna mai vom organiza evenimentul masculin al anului, The Gentlemen’s Market, unde vom aduna cei mai buni producatori ai vestimentatiei si accesoriilor barbatesti.

Text: Oana Baltoc

Foto: Arhiva personala Florin Dobre