Gelozia. o arma cu mai multe taisuri!

Gelozia. o arma cu mai multe taisuri!Gelozia este un sentiment normal caruia nimanui nu-i scapa si se traduce printr-o durere sufleteasca, o forma particulara de suferinta; gelozia este reversul pasiunii amoroase.

Specialistii o definesc ca fiind: “un set de emotii care apar cand o persoana priveste relatia erotica cu persoana iubita ca fiind amenintata. In acest caz, sentimentele specifice sunt: durere, aparare, teama de pierdere sau abandon, anxietate, vulnerabilitate sau lipsa de speranta”.

Cum poate sa se manifeste?

 Ne roade mintea deoarece revine obsesiv in ganduri, ne submineaza corpul pe care il imbolnaveste, ne macina somnul, ne impinge spre bulimie, alcool, tutun, droguri; pe de alta parte gelosul doreste distrugerea celuilalt, a infidelului, a rivalului, ea ne impinge spre conduite agresive.

 

 De cele mai multe ori, gelozia are la baza sentimentul dezvoltat al posesiunii si cel care o simte nu poate recunoaste ca partenerul sau are o identitate separata.
 
Amplificator al iubirii
Complexul geloziei dezvolta neincredere in sine, autodevalorizarea, complexe de inferioritate, incapacitate de daruire si implicare in relatia de cuplu, narcisism, imaturitate afectiva. Partenerul gelos este stapanit de un puternic si distructiv sentiment de posesiune a persoanei celuilalt, ceea ce il face vulnerabil prin amplificarea trairilor de frustrare. Trebuie sa precizam ca, uneori gelozia poate fi un amplificator al iubirii; acesta exprimata aluziv, subtil de catre partener, are rolul sa stimuleze relatia de cuplu, reamintind valoarea si importanta fiecaruia pentru celalalt; in acest caz, gelozia este privita ca un joc erotic subtil care favorizeaza coeziunea cuplului, dand un plus de culoare relatiei amoroase. Deci, prezenta unui rival trezeste sentimentele si relanseaza dorinta – aceasta este una dintre legile psihologiei amoroase. Atunci, facem totul pentru a-l indeparta pe concurent; acest comportament este mai ales masculin. De altfel, exista barbati care nu pot iubi decat daca exista amenintarea unei rivalitati; si totusi, in mod paradoxal, incearca mereu sa-si elimine rivalul.

Gelozia la femei si barbati
Se stie ca gelozia este resimtita in mod diferit de catre femei si barbati. Femeile sunt geloase vis-à-vis de implicarile emotionale ale partenerului in raport cu alte persoane de sex feminin si reactioneaza, de regula, prin stari de depresie. Barbatii, in general, sunt mai gelosi decat femeile si tolereaza foarte prost infidelitatea; sunt distrusi din punct de vedere narcisic si intra in panica. In cazul lor exista mai multe temeri: teama de a fi incapabil sa-si satisfaca partenera, de a nu fi in stare sa o controleze, de a fi subjugat de pasiunea pentru ea, de a fi supus puterilor sale, de a pierde puterea, de a fi dominat si condus de catre ea. In general, acestia sunt gelosi fata de activitatea sexuala a partenerelor si tind sa nege sentimentul de gelozie, dar o exprima uneori prin furie si violenta.  Cu toate acestea, exista barbati care nu sunt gelosi; care sunt ei? Exista cei care iubesc cu adevarat si al caror nivel de constiinta a depasit posesivitatea si apoi mai sunt cei care nu mai iubesc si care sunt, prin urmare, indiferenti.

Cum ne dam seama ca avem un partener gelos?
Acesta incearca sa detina controlul permanent asupra ta, doreste sa stie cele mai mici detalii in ceea ce priveste programul tau; iti interzice contactele foarte dese cu familia sau prietenii, acestea nefiind constructive pentru tine si i se pare firesc ca el sa fie singura persoana cu care sa comunici si de asemenea il deranjeaza pastrarea legaturii cu fostii iubiti. De obicei, persoanele geloase tind sa reactioneze in mod exagerat, deoarece acestea se confrunta cu neincrederea in propriile resurse afective si au nevoie in permanenta de intelegere si de recunoasterea meritelor sale de catre persoana iubita.

Ce putem face?
Gelozia poate fi rezolvata, daca incercam sa ne analizam sentimentele si sa intelegem cum a fost provocata aceasta si de asemenea, sa discutam cu partenerul si sa gasim solutii pentru ceea ce simtim.  

Iata cateva sfaturi prin care puteti evita sa va lasati distrusi de suferinta provocata de gelozie:
– nu puneti niciodata sare pe rana, cu alte cuvinte nu va mai torturati: interziceti-va in mod absolut sa cautati indicii cotrobaind prin genti, portofele, sertare. Asta inseamna sa va respectati, sa va protejati de suferinte inutile, sa nu va lasati prada unor reactii catastrofice, care ar inrautati situatia.
– priviti-va rivalul: realitatea anuleaza fantasmele, aduce imaginatia la proportiile corecte, opreste obsesia. Rivalul este astfel demitizat, iar lucrurile stau mult mai putin rau decat ati crezut. Incetati sa va mai puneti intrebari care intretin durerea: “Ce cuvinte ii spune?” “Il alinta oare?”, “Ce aspect al lui pe care eu nu il cunosc ii scoate la lumina ea?”.

RetInetI!
Sa nu cedati geloziei este inceputul intelepciunii si in acelasi timp, sfarsitul nefericirii!

Text: Mariana Mutuliga, psiholog
[email protected]