Hidratarea pe timp de vară. Câtă apă trebuie să bei zilnic?

Apa, asemenea aerului, este o componentă vitală a organismului uman, indispensabilă vieții pe pământ. Peste jumătate din greutatea corporală o constituie apă din organism, mai exact, această reprezintă aproximativ 70%, în funcție de vârstă. Cu cât un organism este mai tânăr, cu atât mai mare este procentul de apă din corp. O reducere cu doar 2% a aportului de apă provoacă dezechilibre în organism și determina apariția deshidratării. Cu toate că importantă să este aceeași pe tot parcursul anului, în timpul verii necesită o atenție deosebită, deoarece acum factorii care conduc la pierderea apei din corp sunt completați de soare, bronz și transpirație.

Farmacistii Catena recomandă Rehidrafort cu aromă portocale de la Naturalis, un supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale și lichide. Datorită compoziției echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajută la corectarea stărilor de deshidratare. Sărurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra în stări de deshidratare, când organismul pierde cantități mari de apă prin diaree, vărsături sau transpirație.



Apa ne menține sănătoși

Dacă am fi tentați să credem că apă este bună doar pentru a ne satură setea sau pentru a efectua igienă zilnică, ei bine, iată că întrebuințările sale depășesc aceste granițe. Apă este lubrifiant în procesul de digestie, protejează țesuturile, articulațiile și cartilagiile și are rol esențial în menținerea funcției vizuale la calitate înalta. Totodată, apă are rolul de a regla și de a menține constanța temperatura corpului, de a favoriza eliminarea toxinelor din organism, prin urină și transpirație, dar și de a transporta în condiții optime nutrienții și oxigenul la nivel celular. Trebuie să conștientizăm că o cantitate suficientă de apă în corp susține bună funcționare a întregului organism și previne boli grave, în special cancerul de colon și cancerul de vezică.

Bei suficientă apă pentru a hidratare optimă?

Sloganul care ne recomandă consumul a minim doi litri de apă pe zi este parțial adevărat. În realitate, corpul uman, în funcție de greutatea să, necesită un aport diferit de lichid, aproximativ 35 ml/kg. Astfel, la o greutate de 50 kg, sunt necesare aproximativ 5 pahare mari cu apă, iar la o greutate de 80 de kg sunt necesare 8 pahare mari cu apă, ceea ce se traduce printr-un aport de 2,5 litri de lichid pe zi. Pe de altă parte, Consiliul Național de Cercetare din SUA admite că necesarul de apă al bărbaților este mai mare decât al femeilor, aceștia trebuind să consume cu aproximativ 1 litru mai mult decât o femeie. Acest necesar, însă, trebuie suplimentat în caz de febra, diaree, vărsături, transpirație abundență sau în cazul în care practicați sport, cu cel puțîn 2 pahare pe zi. De asemenea, pe timpul verii, din cauza temperaturilor ridicate și expunerii la soare, aportul de lichide trebuie crescut considerabil.

Fructe și legume care hidratează

Hidratarea nu înseamnă doar consum de apă, ci și de ceaiuri, fresh-uri naturale, lapte, supe sau fructe și legume. Luați în calcul că ceaiul verde, ceaiul negru și cafeaua deshidratează organismul și trebuie consumate întotdeauna alături de un pahar cu apă. Există o plajă largă de fructe și legume care conțin peste 90% apă și care hidratează în mod natural și, în plus, se găsesc din plin în anotimpul călduros. Din această categorie face parte pepenele, atât cel roșu cât și cel galben, ambele soiuri având peste 92% apă în compoziție, dar și o cantitate considerabilă de vitamine. Căpșunele, 91% apă, bogate în antioxidanți, pot completă de minune meniul unei zile călduroase. Dintre legumele cu rol hidratant amintim roșiile și ridichile, cu o concentrație de 95% apă, castravetele, 97 % apă, dar și salată verde și spanacul, având 92% apă în compoziție.

Sfatul farmaciştilor Catena: Mentine-ti tineretea si aspectul tonifiat al tenului cu ajutorul produselor din gama Hydrotenseur de la Rilastil, specializata in prevenirea si corectarea semnelor de imbatranire.

Semne care indică deshidratarea organismului

Simptomele deshidratării includ oboseală, durere de cap, sete extremă, confuzie, senzație de amețeală și leșin, uscăciunea gurii și a gâtului, aciditate crescută relaționată cu tulburări gastrice, constipație sau fluctuații ale tensiunii arteriale. De asemenea, apariția pe ten a coșurilor și punctelor negre poate semnala lipsa apei din organism, în timp ce deshidratarea poate fi definită și de cantitățile mici de urină sau de culoarea închisă a acesteia.

Pont: Pentru a consumă mai ușor apă, asigurați-vă că aveți mereu la îndemână o sticlă plină și adăugați bucăți de fructe, frunze de mentă și cuburi de gheață în pahar.