Insomnia creste riscul cancerului de prostata

shutterstock 123494755Potrivit unui nou studiu, barbatii care sufera de probleme de somn ar putea suferi, de asemenea, de cancer la prostata, si se pare ca aceste doua afectiuni sunt strans legate intre ele. Si nu este de gluma, pentru ca reprezentantii sexului masculin care au insomnii prezinta risc dublu de a suferi de cancer la prostata.

O echipa de specialisti a selectat un numar de 2.012 barbati cu varste cuprinse intre 67 si 96 de ani. Dupa ce au fost chestionati cu privire la orarul de somn, pacientii au fost supravegheati timp de cinci ani. La debutul acestui studiu, 15% dintre barbati sufereau de tulburari de somn. Printre acestia, la sfarsitul celor cinci ani, 6,4% aveau cancer la prostata.

Ceilalti participanti care au luat parte la studiu si care nu aveau probleme cu somnul nu prezentau aceasta afectiune. Printre altele, forma de cancer prezenta la persoanele cu insomnie este mai grava decat la barbatii care se odihnesc asa cum trebuie. Asadar, iata ca astfel de probleme ar trebui sa-i ingrijoreze pe barbati, care ar trebui sa consulte un medic specialist din vreme. Studiul a fost publicat in jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

 

Text: Ruxandra Raica