Persoanele cu parul roscat, predispuse la cancerul de piele fara a se expune razelor UV

shutterstock 71127469Persoanele cu parul roscat (in varianta naturala) sunt mai expuse riscului dezvoltarii cancerului de piele fata de persoanele cu parul blond, chiar daca nu se expun la soare. Specialistii au descoperit ca producerea de pigmenti rosii ai parului cauzeaza un risc crescut de melanom.

Pana acum se credea faptul ca persoanele roscate sunt mai predispuse la acest tip de cancer doar pentru ca au tenul foarte deschis, insa un studiu nou sugereaza ca nu doar despre asta este vorba. Specialistii de la Spitalul din Massachusetts spun ca exista doua teorii potrivit carora pigmentii rosii sunt responsabili de vulnerabilitatea la cancerul de piele. Celulele produc doua tipuri diferite de pigmenti, eumelanina (maro inchis) si feomelanina (rosie/portocalie).

Prima teorie este aceea potrivit careia productia feomelaninei este legata de stresul oxidativ care conduce la dezvoltarea celulelor canceroase. O  a doua explicatie ar fi aceea ca producerea de feomelanina ar putea utiliza depozitele de antioxidanti, lucru care sporeste riscul de cancer. Asadar, persoanele roscate ar trebui sa mearga la un control de specialitate de cel putin doua ori pe an, chiar daca nu au o istorie familiala legata de acest tip de cancer.

Text: Ruxandra Raica