Iubirea la varsta matura

Iubirea maturaOrice relatie de cuplu are istoria sa, cunoaste o anumita evolutie in timp, iubirea intensa, adolescentina, transformandu-se intr-o iubire matura, care se dezvolta armonios.

In general, cuplul ia nastere prin faza de contracarare, adica atunci cand viitorii parteneri se studiaza, incepand treptat sa se cunoasca; urmeaza faza de conservare – momentul in care cei doi investesc resurse emotionale si in acelasi timp isi fac planuri de viitor impreuna; faza de generare – cand partenerii actioneaza, se supun reciproc unor teste, iar relatia prinde contur; urmeaza radierea, cand cei doi deja se cunosc, si-au capatat increderea reciproca si se simt foarte bine impreuna; iar ultima faza este stabilizarea, cand iubirea lor se maturizeaza si se echilibreaza.  Prin urmare, partenerii trebuie sa aiba rabdare pentru ca relatia lor sa treaca prin toate aceste faze si sa nu omita nici una, gandindu-se ca vor obtine mai repede rezultatul asteptat.
 
Sincronizare perfecta
Vorbim despre iubirea matura atunci cand exista o armonie, o sincronizare perfecta intre cei doi; aceasta are la baza energia vitala care ii apropie pe parteneri, facandu-i sa redescopere de fiecare data la celalalt frumusetea si unicitatea care i-a apropiat de la inceput; acestia pun in fiecare zi o piatra la temelia relatiei lor. Psihologul E. Fromm face diferenta intre iubirea matura si cea infantila astfel: “Iubirea infantila urmeaza acest principiu: iubesc pentru ca sunt iubit; iubirea matura urmeaza un alt principiu: sunt iubit pentru ca iubesc”.
Iubirea matura trece la fapte si satisface nevoile celuilalt; ea apare doar intre doi oameni care se simt un tot si nu este posibila cand se asteapta din partea celuilalt doar sa umple goluri interioare.

Savureaza starea de bine
Sa iubesti matur inseamna sa savurezi starea de bine, atunci cand esti alaturi de partenerul tau (acasa, in parc, la film, la o petrecere, in vacanta), dar si sa te poti desprinde de el, pentru a-ti indeplini sarcinile profesionale, sa te poti concentra asupra acestora si in acelasi timp, de a te afirma si realiza in plan social. Partenerii maturi au depasit dependenta emotionala si poseda capacitatea de actiune, se simt bine la serviciu, au grija de ei, se afirma prin ceea ce fac, iar viata se desfasoara in continuare. De asemenea, un element important in relatia matura il reprezinta dezvaluirea sentimentelor si prietenia cu partenerul. Studiile de specialitate ne arata ca, in casniciile fericite si puternice, sotii sunt prieteni inainte de a fi amanti si parteneri de viata. Pe masura ce o casnicie progreseaza in timp, prietenia se dezvolta, sotii dau dovada de empatie si incep sa semene tot mai mult ca inteligenta emotionala, discernamant si talent, odata cu trecerea anilor.

RetIneti!
O prietenie profunda si durabila se sedimenteaza in timp; de regula, familiile fericite sunt formate din prieteni care se iubesc si sunt preocupati unul de celalalt, se simt minunat impreuna, dar nu sunt dependenti intru-totul de partener. William Arthur Ward observa ca “iubirea da un tel vietii, o logica si o directie; iubirea da vietii bucurie, zambet, incantare si frumusete; iubirea ne face sa daruim, sa ne sacrificam si sa fim la dispozitie”.

Text: Mariana Mutuliga, psiholog
[email protected]