Liftingul facial ne ajuta sa stergem doar trei ani de pe chip

Liftingul facial ne ajuta sa stergem doar trei ani de pe chipEste oare cu adevarat posibil sa ne regasim tineretea prin intermediul chirurgiei estetice? Un studiu publicat in revista JAMA Facial Plastic Surgery indica prin argumente si dovezi clare ca acest lucru nu este posibil. Asa ca, daca va gandeati sa apelati la o astfel de interventie, ei bine, nu veti intineri decat cu maximum trei ani.

Principalul motiv pentru care oamenii apeleaza la chirurgia estetica este pentru a arata mai tineri si mai atragatori. Se crede ca, cu cat o persoana apeleaza la mai multe interventii estetice, cu atat aspectul fetei va redeveni proaspat. Cu toate acestea, specialistii nu au observat nicio schimbare semnificativa in urma studiului. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au aratat 49 de fotografii cu pacienti care trecusera printr-o astfel de interventie unui numar de 50 de voluntari independenti care au fost rugati sa estimeze gradul de atractivitate pe o scara de la 1 la 10.

In medie, voluntarii au crezut ca varstele pacientilor erau cu 2,1 ani mai mici decat varstele reale ale acestora inainte de operatie si cu 5,2 ani mai mici decat varstele reale dupa operatie. Asadar, numarul de ani salvati ar fi de 3,1, crescand pe masura ce creste si numarul de operatii estetice. In plus, pacientii au primit note intre 4 si 6 in ceea ce priveste nivelul de atractivitate, fara diferente de scoruri intre fotografiile inainte si dupa operatie. Asadar… chirurgia estetica poate fi uneori inselatoare.

 

Text: Ruxandra Raica