Totul despre operatiile estetice cu dr. Silvia Stanculescu-Vasalos

Totul despre operatiile estetice cu dr. Silvia Stanculescu-VasalosVrei sa stii daca e cazul sa-ti faci un body lifting si care sunt riscurile acestei interventii? Sau care este cea mai noua si mai eficienta tehnica de eliminare a tesutului adipos? Te gandesti la un implant mamar si nu stii daca sa alegi protezele anatomice sau pe cele rotunde? Vrei sa stii cum iti poti intineri chipul si in acelasi timp sa-ti pastrezi un aspect natural? Afla raspunsul la toate aceste intrebari de la dr. Silvia Stanculescu-Vasalos, medic specialist chirurgie plastica.

 

TONICA: Body lifting-ul vine in sprijinul persoanelor care, in urma slabirii, au ramas cu exces de tegument. Spuneti-ne, va rugam, ce presupune concret aceasta procedura, daca este dureroasa si daca exista riscuri?

SSV:Body lifting-ul este o procedura destinata in special persoanelor care au avut o greutate corporala mare si care, dupa eliminarea excesului de grasime, prin diferite modalitati, prezinta un exces de tegument (piele) in zone precum: abdomen, coapse, brate, spate, fata etc. Procedura de body lifting presupune eliminarea pielii in exces si aducerea corpului intr-o forma cat mai aproape de normalitate si de dorinta pacientului.

Ca in orice alta interventie chirurgicala, si in cazul body lifting-ului discutam despre incizii in anumite zone ale corpului. In acest caz, exista implicit si durere care este ameliorata cu ajutorul analgezicelor. Exista o serie de riscuri specifice oricarei operatii, insa daca pacientul respecta indicatiile postoperatorii, acest gen de interventii decurg fara probleme.

 

T: In ce cazuri este contraindicat sa apelam la body lifting?

SSV: Este contraindicat sa se apeleze la body lifting daca greutatea corporala nu este una stabila de cel putin 6 luni, pentru ca, in acest caz, atat slabirea cat si ingrasarea deterioreaza rezultatele interventiei. Este, de asemenea, contraindicata aceasta interventie daca pacientul nu prezinta o stare de sanatate generala buna si in urma analizelor sunt descoperite anumite afectiuni.

 

T: Cat dureaza recuperarea postoperatorie si ce presupune?

SSV: Postoperator, pacientii raman sub supraveghere medicala timp de aproximativ 48 de ore in functie de necesitati. In aceasta faza, durerea este combatuta cu analgezice.

Reluarea activitatilor fizice care nu presupun efort depinde de tipul operatiei realizate. Dupa operatie, se recomanda purtarea de corsete elastice in vederea reducerii edemului postoperator si asigurarii suportului pentru noul contur corporal.

Desi rezultatul liftingului corporal este vizibil aproape imediat, rezultatul definitiv, final se vede la cateva luni de la interventie, iar senzatia locala de amorteala si de tensiune se amelioreaza in cursul lunilor urmatoare.

Vindecarea inciziilor se produce in 2-3 saptamani de la interventie si aspectul cicatricilor se imbunatateste treptat pana la un an dupa operatie. Noul aspect se va mentine pe termen lung daca greutatea ramane constanta si pacientul adopta un stil de viata sanatos.

 

T: Care sunt avantajele pe care le ofera vibrolipoaspiratia in plus fata de liposuctia clasica?

SSV: Vibrolipoaspiratia este o tehnica relativ noua, care se afla, insa, in fruntea procedurilor eficiente de natura chirurgicala. Procedura este mult mai accesibila, eficienta si lipsita de traumatisme pentru organism, riscurile sunt reduse si beneficiile sunt vizibile intr-un timp foarte scurt. Inovatia tehnicii de vibrolipoaspiratie se datoreaza vibratiilor produse de un flux de aer comprimat, care provoaca dislocarea grasimii si emulsionarea acesteia, devenind astfel mai usor de absorbit de catre canula fina introdusa. Inciziile nu necesita o dimensiune mai mare de 4-6 mm, iar pericolul urmelor inestetice postoperatorii este vizibil diminuat.

Spre deosebire de lipoaspiratia clasica, vibrolipoaspiratia poate fi aplicata pe orice zona, cu o mai mare dexteritate. Mai mult, aceasta nu este influentata de cantitatea sau calitatea grasimii, de aceea, de multe ori, nu mai este necesara repetarea procedurii. Tehnica este mai putin traumatizanta pentru organism, prin urmare perioada de recuperare este mai rapida si mai usoara. Datorita acestora, nu exista contraindicatii legate de varsta, ci doar de starea actuala de sanatate a pacientului. In acest sens, preoperator sunt realizate investigatii aprofundate, care sa evite potentiale riscuri generale care intervin in cadrul oricarei operatii. Tehnica este mult mai sigura deoarece canula are o miscare tridimensionala ce protejeaza elementele nobile (nervi, vase de sange) si minimizeaza riscurile accidentelor (ca de exemplu perforatiile).

 

T: De cate ori poate fi realizata o astfel de procedura? Este necesar sa ne intretinem forma corpului dupa o astfel de interventie prin sport si alimentatie sau putem apela iar si iar la vibrolipoaspiratie?

SSV: Este important de mentionat ca zonele din care au fost extrase depozitele de grasime nu vor mai reprezenta probleme pe viitor, deoarece celulele adipoase sunt eliminate definitiv. Insa, noile forme trebuie mentinute printr-un stil de viata sanatos, o alimentatie adecvata si exercitii fizice.

Interventia de vibrolipoaspiratie se poate repeta, dar fara sa se faca exces. Nu este indicat sa fie facute doua interventii la o distanta mai mica de 12 luni.

 

T: Pentru ca marirea sanilor este cea mai populara operatie estetica in randul femeilor, va rugam sa le dati un sfat celor care apeleaza la o astfel de interventie. De ce ar trebui sa tina cont inainte de operatie si ce ar trebui sa faca pentru a se asigura ca nu au parte de rezultate neplacute?

SSV:Atunci cand o femeie opteaza pentru o interventie de corectie a sanilor este foarte important sa discute cu medicul ales pentru a face cea mai buna alegere de implant: greutate, forma, marca. Aceste aspecte sunt definitorii in obtinerea unui rezultat corect din punct de vedere al coordonatelor corporale si frumos din punct de vedere estetic. Intrucat fiecare pacienta este unica, trebuie sa se tina cont de constitutia fizica si caracteristicile tesuturilor.

Dialogul dintre pacienta si medic, realizat cat mai clar si mai amanuntit, impreuna cu masuratorile corecte sunt cheia unor sani perfecti si in concordanta cu dorintele si caracteristicile fizice ale fiecarei paciente in parte. Nu in ultimul rand, indicatiile postoperatorii trebuie sa fie respectate in intregime: evitarea efortului pe o perioada de cateva saptamani si evitarea efortului fizic, purtarea bustierei pentru cel putin 6 saptamani, prezenta la controalele periodice etc.

 

T: Stim ca implantele anatomice confera sanului un aspect natural, spre deosebire de cele rotunde. Cu toate acestea, cum va explicati faptul ca multe dintre femei si mai ales dintre vedete le aleg pe cele rotunde?

SSV: Implantele rotunde sunt alese de majoritatea vedetelor pentru ca reusesc sa ofere sanilor o forma mult mai agresiva, deoarece au acelasi volum atat in partea de sus cat si in cea de jos, iar acestia par mult mai mari si mai plini. Din punct de vedere al considerentelor medicale, implantele rotunde prezinta un risc mai mic de rotatie fata de cele anatomice.

 

T: Cum poate fi prevenita rotatia implantelor anatomice?

SSV: Rotatia implantelor poate fi evitata daca marimea buzunarului unde se introduce implantul este la fel de mare ca si acesta. In plus, respectarea regulilor de dupa operatie este esentiala: purtarea bustierei pentru cel putin 6 saptamani, evitarea efortului sau ridicarea greutatilor, evitarea dormitului pe burta. Controalele periodice sunt extrem de importante, deoarece medicul poate analiza starea implantelor si evolutia interventiei.

 

T: Cu totii ne dorim sa ne pastram chipul tanar cat mai mult timp, insa a apela la o operatie estetica la nivelul fetei implica un risc destul de mare. Ce procedura le recomandati celor care isi doresc o intinerire a chipului, dar care vor sa se asigure in acelasi timp ca isi vor pastra aspectul natural?

SSV: Procedurile de natura estetica la nivelul fetei, fie ca sunt invazive sau noninvazive, difera in functie de varsta pacientului si calitatea pielii. Personal, recomand ca liftingurile faciale sa fie facute dupa varsta de 45 de ani, iar inainte, daca este nevoie, sa se apeleze la tehnici nonivazive: injectii cu acid hialuronic, substanta care se regaseste in mod natural in corpul nostru si care ajuta pielea sa-si recapete elasticitatea si supletea.

 

T: La final, va rugam sa le transmiteti un gand cititoarelor noastre.

SSV: Cititoarelor le transmit faptul ca cel mai important este sa te simti bine cu corpul tau si sa ai incredere in tine, iar daca pentru asta trebuie sa apeleze la ajutorul medicului estetician, sa se asigure ca au facut o alegere corecta.

 

Text: Bianca Badescu