Mamele singure fumeaza de doua ori mai mult decat mamele casatorite

mamele singure fumeaza de 2 ori mai multPotrivit unui studiu recent, femeile care au devenit mame fara a fi implicate intr-o relatie stabila au mai multe probleme de sanatate decat cele care erau casatorite la momentul primei nasteri. Stresul si problemele financiare par a fi principalele greutati care le determina pe femei sa fumeze, spun cercetatorii care au efectuat studiul.

Cu toate acestea, motivele pentru care mamele singure fumeaza mai mult comparativ cu mamele care sunt casatorite ramane neclar.
Chiar si atunci cand factori precum veniturile mici, educatia proasta si localizarea geografica sunt luati in considerare, femeile singure tot fumeaza de doua ori mai mult decat femeile casatorite.

La studiul demarat inca din anul 1979, au luat parte peste 3.000 de mame singure si casatorite. Testele au confirmat ca femeile maritate au o stare de sanatate mult mai buna decat cele nemaritate.

In urma studiului realizat cu ajutorul Household, Income and Labour Dynamics in Australia (HILDA) Survey, s-a constatat faptul ca in cazul a 34% dintre femeile singure riscul de a se apuca de fumat este crescut. Conform savantilor, procentul acesta este mai mare comparativ cu doar 13% dintre mamele care sunt casatorite. In general, 16% din populatia de sex feminin fumeaza.
Observand aceasta discrepanta, profesorul Roger Wilkins, cercetator principal si director adjunct al HILDA, a descoperit care sunt factorii asociati cu ratele de fumat mai ridicate in cazul mamelor care traiesc in zone periferice si care au venituri mai mici.

„Chiar daca ar fi sa eliminam efectul tuturor acestor lucruri, decalajul nu dispare. Chiar daca mamele singure au fost la fel ca si mamele casatorite din punct de vedere educational, varsta si regiune, mamele singure prezinta o rata de fumat de doua ori mai mare decat mamele care isi cresc copiii alaturi de un barbat. Se pare ca acest lucru se datoreaza stresului continuu la care sunt supuse mamele singure”.

Cercetatorii afirma astfel ca si contextul social se face vinovat pentru problemele cu care mamele singure se confrunta.

 

Text: Andreea Popescu