Manifestarile menopauzei: bufeurile

Dupa varsta de 40 de ani incep sa ne dea tarcoale o multime de intrebari. Manifestarile menopauzei reprezinta cea mai dificila perioada din viata fiecarei doamne trecute de varsta tineretii, iar bufeurile afecteaza intre 75 si 80% dintre femeile aflate in acest proces.

Doamna doctor Andreea Stavri, medic specialist obstetrica-ginecologie, ne ofera toate informatiile despre aceste neplaceri numite bufeuri sau valuri de caldura, cu care se confrunta femeile aflate la varsta menopauzei.



Ce sunt bufeurile?

Bufeurile sunt niste simptome vegetative care sunt resimtie de paciente in perioada premenopauzala ca niste valuri de caldura. Ele apar brusc si pot sa dureze intre 20 de secunde si 20 de minute.

Care este cauza aparitiei bufeurilor in menopauza?

Cauza aparitiei bufeurilor nu este foarte clar elucidate, dar se pare ca are legatura cu nivelul scazut de estrogeni care apar in perioada perimenopauzala. Acest nivel scazut de estrogeni semnaleaza hipotalamusului ca exista o problema in corp, ca este o caldura ridicata si atunci hipotalamusul incearca sa rezolve aceasta problema. El actioneaza pe aparatul cardiovascular producand tahicardie si vasodilatatie periferica, aparand astfel aceasta senzatie de caldura.

Ce este menopauza?

Menopauza reprezinta pierderea activitatii reproductive a femeii si se caracterizeaza prin declinul functiei ovariene si lipsa menstruatiilor.

La ce varsta apare menopauza?

Nu exista o varsta standard la care se instaleaza menopauza. Media de varsta este undeva la 45-50 de ani, insa putem vorbi ori de menopauza precoce (30-40 de ani), ori de menopauza indusa chirurgical.

Care sunt modificarile percepute la nivelul corpului in timpul bufeurilor?

In timpul bufeurilor, pacientele pot simti o senzatie de caldura care poate sa varieze in intensitate de la un individ la altul. Unele femei pot percepe o senzatie de caldura usoara, altele – o fierbinteala imposibil de suportat. Bufeurile pot fi insotite de tahicardie, de palpitatii sau senzatii de transpiratie. Senzatia de caldura insuportabila se resimte in special in partea superioara a corpului, predominant fata, care va deveni foarte rosie dupa un episod de bufeu.

Cum se pot atenua aceste simptome?

Pentru atenuarea simptomatologiei, pacientele trebuie sa adopte o imbracaminte lejera, cu gatul cat mai dezgolit si sa nu intre in panica in momentul in care apare un episod de bufeu. De asemenea, stilul de viata este foarte important, iar femeile trebuie sa adopte o dieta echilibrata, sa evite condimentele, consumul de alcool si cafea si sa aiba un regim hidric adecvat. Pacientele trebuie sa inteleaga ca bufeurile fac parte dintr-un proces de tranzitie a organismului catre instalarea menopauzei si a unui nou echilibru hormonal.

Bufeurile afecteaza si barbatii?

Si barbatii trec printr-un declin al statusului hormonal si atunci si la ei se produc anumite modificari. La barbati, apare echivalentul menopauzei care se numeste andropauza, in timpul careia si ei pot sa experimenteze bufeuri.

Text: Alexandra Lupu