Masajul pentru gravide

Masajul pentru gravide, sanatate pentru viitoarea mamicaVestea ca vor deveni parinti bucura intotdeauna cuplurile tinere. Dar tu, ca viitoare mamica, nu trebuie sa uiti ca o sarcina iti transforma organismul. Astfel, trebuie sa ai mai multa grija, iar alimentatia echilibrata, stilul de viata sanatos, gimnastica si masajul sunt secretele cele mai la indemana pentru a evita problemele. De fapt, cel din urma te ajuta sa treci cu brio cam peste toate incercarile la care te vor pune cele noua luni de sarcina.
 
O buna informare cu privire la dezvoltarea intrauterina te ajuta sa te simti mai bine in tot acest timp si sa aduci pe lume un copil sanatos. Insa, trebuie sa faci si ceva concret, iar masajul, care e una dintre cele mai vechi forme de terapie te poate scapa de eventualele probleme de sanatate si te poate relaxeza. El constituie un bun adjuvant in combaterea disconfortului aparut in timpul sarcinii din cauza modificarilor ce se petrec in aceasta perioada (dureri de coloana, hiperlordoza). De asemenea, masajul stimuleaza circulatia sangvina, reduce oboseala, stresul si anxietatea, sporind starea de relaxare psihica si emotionala. In plus, o sedinta de stimulare medicala a muschilor contribuie la mentinerea unui tonus mental ridicat, relaxeaza si confera elasiticitate. Practicat frecvent, acesta te ajuta la mentinerea sub control a greutatii corporale in timpul sarcinii.

Fatul, stimulat de atingerile maseurului
„Gravida are voie sa faca cel mult doua sedinte de masaj pe saptamana, si fiecare sedinta dureaza maximum o ora. Acesta se aplica femeii dupa formarea fatului, adica, dupa luna a treia de sarcina. Se realizeaza un masaj general, partile lucrate fiind spatele, coapsele, sanii, evitandu-se zona lombara. Cand sarcina a avansat, iar femeia nu mai poate sta pe burta, o asezam pe o parte sau, pe un scaun, masajul realizandu-l din pozitia respectiva”, sustine kinetoterapeutul Camelia Petre. Ea a completat cu privire la tehnicile folosite ca, in general sunt lente si se realizeaza cu ajutorul uleiurilor de levantica, masline sau catina.

Recuperare mult mai rapida
Masajul poate fi efectuat si in primul trimestru de sarcina, dar numai cu acordul medicului curant. Ca mama, trebuie sa stii si ca nu doar tu beneficiezi de un masaj prenatal, ci si bebelusul, deoarece tehnicile folosite ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine, ce aduce mai mult oxigen si substante nutritive fatului. De asemenea, in paralel, poti beneficia si de gimnastica medicala pentru tonifierea anumitor grupe musculare care vor fi solicitate in timpul nasterii (muschii abdominali, perineali, ai spatelui si cei ai bazinului) sau exercitii de respiratie.

Statistici:  90% dintre problemele aparute in perioada sarcinii ar putea fi evitate daca viitoarea mamica ar sti cateva trucuri prin care sa reuseasca sa-si mentina sanatatea, pe intreg parcursul sarcinii, cat si ulterior acesteia.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Kinetoterapeut Camelia Petre