Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilor

Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilorMelanomul este cea mai agresiva tumora maligna dezvoltata de om si cel mai frecvent intalnita in randul adultilor tineri cu varsta intre 25 si 29 ani. In topul celor mai frecvent intalnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situeaza in Romania pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalitatii ocupa locul 12.

Tumora maligna produsa prin multiplicarea anarhica a melancocitelor, melanomul se poate dezvolta atat dintr-o alunita preexistenta (30% dintre cazuri) cat si de la nivelul unui tegument aparent sanatos. In cele mai multe cazuri, leziunea are un aspect caracteristic dezvoltandu-se ca o pata brun-neagra asimetrica si cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare inchisa. Zonele frecvente de aparitie difera in functie de gen, respectiv trunchiul (in cazul barbatilor) si gambele (in cazul femeilor).

Identificarea nevilor melanocitari (alunitelor) cu risc de transformare in melanom se face pe baza criteriilor ABCDE. Astfel, alunitele asimetrice, cu bordura neregulata zimtata, de culoare neuniforma (mozaicate), cu dimensiuni mari (peste 6 mm diametru) si care evolueaza in timp sunt considerati nevi melanocitari cu atipii clinice si risc de transformare in melanom. Printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea melanomului se numara: factorul genetic (exista risc sporit de aparitie a melanomului daca pacientul are rude de sange – parinti, frati, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumora maligna), prezenta a mai mult de 50 de alunite, fototip cutanat I sau II (persoane care prin expunere la soare mai mult se ard decat se bronzeaza) precum si existenta de arsuri solare severe in copilarie.

Mai mult, diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizeaza cu o acuratete de 70% iar folosirea dermatoscopiei creste aceasta acuratete cu 25-30%. Nivelul radiatiilor cosmice, stratul de ozon subtiat, factorii poluanti agresivi existenti in aer si expunerea la soare (al carei efect este sumativ de la o expunere la alta) pe perioada indelungata favorizeaza dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomanda autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari si a lentiginelor solare) si consultul dermatologic cel putin o data pe an. Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subtiri, iar supravegherea periodica a pielii a devenit o necesitate.

Sursa: comunicat de presa McCann Pr.

Text: Andreea Popescu