Stresul, factorul ce iti afecteaza sistemul imunitar

shutterstock 62512819Corpul produce si hraneste celule imunitare (leucocite) in splina si maduva osoasa pe parcursul ciclului de cortizol. Prin urmare, daca acest ciclu este perturbat, sistemul imunitar va fi grav afectat.

  • Cum dormi?

Stresul, dupa cum am vazut, creste nivelul de cortizol. Nivelurile ridicate de cortizol inregistrate seara si dimineata iti vor perturba abilitatea de a intra in etapa de somn numita REM (rapid eye movement – miscarea rapida a ochilor), care este faza regenerativa a somnului. Lipsa cronica a acestei etape de somn poate reduce vigoarea si vitalitatea mentala a unei persoane, precum si functia imunitara.

Lipsa somnului poate fi cauzata si de un nivel scazut al melatoninei. Melatonina este un hormon produs natural, care are rol in reglarea ritmului circadian. Il poti suplimenta daca ai tulburari de somn sau de stres.

In mod interesant, se presupune ca o carenta de melatonina creste riscul de cancer. La pacientele care sufereau de cancer la san, nivelul melatoninei era de doua ori mai mic in comparatie cu cele ce aveau tumori benigne la san, iar la pacientii cu cancer de prostata era cu doua treimi mai mic decat la cei ce sufereau de o boala benigna. Rezultate similare s-au inregistrat si in randul pacientilor cu cancer colorectal. S-a descoperit ca melatonina completeaza actiunea medicamentelor antiestrogenice, cum este tamoxifenul, ceea ce duce la concluzia ca melatonina ar fi un antiestrogenic natural. In cadrul unei analize a zece studii efectuate intre 1992 si 2003, pe un esantion de 643 de pacienti, melatonina a redus cu o treime riscul de deces in urma cancerului dupa un an. Toate acestea sugereaza ca melatonina are un mare potential de a trata cancerul pe viitor.

  • Evaluarea nivelului de stres

Nivelul de stres poate fi masurat prin determinarea nivelului de cortizol si al unui alt hormon-cheie care se numeste dehidroepiandrosteron (DHEA – hormonul antiimbatranire al glandelor suprarenale si precursorul hormonilor de stres). Testul standard pentru stres implica analizarea a patru mostre de saliva la intervale diferite, pe parcursul a 24 de ore. Aceste teste, pe care le poti efectua cu ajutorul unui nutritionist, stabilesc daca o anumita persoana trebuie sa urmeze o strategie hormonala sau nutritionala, ori poate alte terapii ca meditatia, pentru a restabili reactia normala la stres. Mai multe studii au relevat o crestere a nivelului DHEA sau o scadere a nivelului de cortizol in randul persoanelor care mediteaza, precum si o imbunatatire a calitatii vietii.

Totusi, ca intotdeauna, sa previi este mai bine decat sa tratezi, iar scopul tau ar trebui sa fie readucerea nivelului de stres sau, cel putin, a reactiei la stres.

Text: Alina Lupa