Vine vara si odata cu ea reapar manifestarile neplacute produse de catre epidermofitiile interdigitoplantare. De ce reapar? Pentru ca deseori evolutia bolii este cronica, chiar sub tratament, alternand episoade de remisie si recidiva.
Cine este raspunzator de producerea bolii? Principalii participanti sunt agentii fungici. Folosim pluralul pentru ca este posibila infectarea simultana cu doua tipuri de fungi.
Cum se face contaminarea?
• Mai ales in conditii de caldura si umiditate ridicate (la sportivi, la stranduri sau in salile de sport – “piciorul de atlet”).
• Apare frecvent la cei care folosesc prosoape, ciorapi, papuci, pantofi de la persoane bolnave, la cei care merg desculti pe lespezile umede ale piscinelor, dusurilor publice, etc., adica la cei care se expun direct agentului cauzal.
• Apare frecvent la cei care poarta incaltaminte inadecvata, de exemplu incaltamintea din inlocuitor, tenisi, care favorizeaza transpiratia si nu permite aerisirea piciorului.
• Apare frecvent la cei care practica sporturi acvatice sau care prezinta tulburari circulatorii.
Boala afecteaza mai frecvent barbatii adulti si este foarte rara la copii.
Care este localizarea exacta?
Zonele afectate sunt:
– spatiile interdigitale plantare (frecvent in spatiile 3 si 4)
– zona subdigitala
– bolta plantara
– fetele laterale ale picioarelor
Cum se manifesta?
Prin aparitia unei maceratii a tegumentului, care se poate detasa lasand o suprafata eritematoasa (rosiatica), pruriginoasa (mancarimi), urat mirositoare si fisuri in adancimea pliurilor sau aparitia unor leziuni cu aspect eczematos, eritemato-veziculos.
Evolutia
Evolutia este deseori cronica, chiar sub tratament, cu remisiuni iarna si recidive vara, odata cu aparitia transpiratiilor produse de caldura. Pot aparea si complicatii cu suprainfectii bacteriene, de exemplu, Erizipel recidivant al gambei, reactii alergice la distanta, piodermizari, eczematizari, etc.
Diagnosticul
Diagnosticul pozitiv il stabileste doar medicul dermato-venerolog pe baza examenului clinic si mai ales a unui examen micologic local. Punerea unui diagnostic corect este necesara pentru a deosebi aceasta boala de alte afectiuni.
Tratamentul
Tratamentul micozelor plantare trebuie prescris de catre medicul dermatolog, intrucat, tratamentele sporadice nu dau rezultate si nu fac decat sa se obtina ameliorari de moment, urmate insa de recidive.
– tratament oral: Ketoconazolul (Nizoral) sau Fluconazo (Diflucan) sau Lamisil, etc., se utilizeaza frecvent in cazurile rezistente la tratamentul local.
– tratament local: cu solutii, creme, pudre antifungice cu Clotrimazol (Canesten), Travogen, Travocort, Miconazol; cu pomezi keratolizice (cu acid salicilic, uree, etc.); cu coloranti: bai cu solutii slabe de permanganat de potasiu sau atingeri cu albastru de metil sau violet de gentiana 1%.
Atentie!
Tratamentul local trebuie aplicat minim patru saptamani. Succesul il asigura atat o terapie corespunzatoare, cat si respectarea regulilor de prevenire mentionate mai sus.
Text: Dr. Aura Vladut
Medic specialist dermato-venerolog