Zincul si glandele sexuale

zincul-si-sexul-shuttesrstoPrintre microelementele minerale care se gasesc in organismele vii sunt sarurile de zinc care participa la compunerea multor enzime de importanta capitala.

Zincul, sub forma de saruri, este asimilat odata cu hrana, din produsele animale si vegetale, dintre care mentionez: produse animale ca: pancreasul in colostru (in procesul de lactatie), ficat, lapte, peste, oua; dintre produsele vegetale care contin saruri de zinc amintim: perele, ciresele, visinile, castanele si nucile, apoi sfecla rosie, rosiile, vinetele, untisorul, fasolea, lintea; bineinteles nu trebuie uitat aportul apei de baut in saruri minerale.


Cantitatea totala de zinc din organism este cuprinsa intre 2 si 3 g, adica jumatate din cantitatea de fier, de 10 ori mai mult decat cupru si de 100 de ori mai mult decat mangan.  De aici tragem concluzia ca folosirea in alimentatie a celor mai variate fructe si legume, precum si a produselor de origine animala este foarte folositoare prin cuprinderea tuturor elementelor minerale necesare organismului.

Lipsa zincului din organism creeaza probleme
Zincul se gaseste in cantitate mai mare in corpul femeii. Necesarul zilnic de zinc este cuprins intre 2,2 si 22 de miligrame pe zi. Sarurile de zinc se absorb la nivelul intestinului subtire, iar eliminarea se face prin materiile fecale. Intre zinc si unele vitamine exista interdependenta ca de exemplu intre zinc si vitamina A (in hipovitaminoza A se administreaza si saruri de zinc) si vitamina D, care faciliteaza metabolismul zincului, cu depunerea lui in oase. Ca importanta, zincul este considerat un mineral indispensabil vietii, el jucand un rol important in cele 3 metabolisme (glucidic, lipidic si proteic), avand un rol esential in procesele hormonale. Este cunoscuta relatia foarte stransa intre insulina si zinc, adaugarea lui la insulina facand sa creasca durata de actiune a acesteia (vezi protamin-zinc-insulina). De asemenea este cunoscuta relatia zincului cu hormonii sexuali, el participand la toate fazele organogenezei. In afara de acestea, este semnalat efectul favorabil al zincului in coronaropatii si are efect antitumoral. Administrarea de zinc are efecte favorabile in tratamentul acneei si al artritei reumatoide.

Stimulent sexual
In secretiile masculine ale organelor sexuale concentratia de zinc este mare. In conditii normale cantitatea de zinc este direct proportionala cu gradul lor de maturitate. O scadere a cantitatii de zinc conduce la intarzierea maturizarii sexuale. Fata de alte organe, cele sexuale sunt privilegiate prin prezenta mai mare a zincului fapt ce demonstreaza rolul acestuia in dezvoltarea si functionarea lor normala.Telina contine vitamine si saruri de zinc, ceea ce o recomanda drept un stimulent sexual sigur. Deficientele in metabolismul zincului apar la alcoolici si fumatori, ei avand activitatea  sexuala diminuata.

Text: Farm. Primar Mircea Teodosiu