Mihai Dedu, un tatic modern

Mihai Dedu, un tatic modernDaca aveti impresia ca venirea pe lume a unui copil este o sarcina ce cade exclusiv in grija mamicii, ei bine, va inselati. {i taticii sunt la fel de grijulii cu puiutii, ba chiar multi dintre ei intrec previziunile si se descurca chiar mai bine decat femeile. Mihai Dedu, cunoscutul prezentator de la Pro Tv, ne-a povestit cum se vad lucrurile din perspectiva masculina, `n cresterea si educarea fiului sau, Matei.

Matei, fiul lui Mihai Dedu, si-a facut aparitia triumfal acum 7 ani. Cand si-a vazut copilul, Mihai, de emotie, a inceput sa mearga cu spatele, nu cu fata. A fost pur si simplu coplesit de eveniment. Nu face parte din genul acela de barbati care se simte usurat ca nu este femeie pentru a scapa de responsabilitati, dar „ma gandesc cum fac fata mamicile intotdeauna? De fiecare data, cand situatia devine dificila, mama e cea care gaseste calea cea mai simpla. Probabil ca sta in structura barbatilor sa se complice in anumite situatii in ceea ce priveste copiii.”
 
Viata se schimba cand apar copiii
Viata unui cuplu se schimba cu siguranta radical cand vine pe lume copilul, dar „asta nu inseamna ca el afecteaza negativ viata mamicii si a taticului. Dimpotriva, intre ei a aparut un pui si asta face ca dragostea lor sa fie si mai mare. Viata noastra e mult mai frumoasa. Acum stim pentru cine si pentru ce muncim.” Mihai Dedu traieste temeri, ca orice parinte, cand, in ziua de azi, pericolele pandesc la tot pasul. „Imi place sa cred ca sunt un tatic modern, desi, in ziua de astazi, trebuie sa ai foarte multa grija, sunt multe lucruri grave pe care noi nu le-am trait cand eram copii. Nu sunt nici drastic, nici impasibil. Ma implic atat cat consider ca nu-l agasez si incerc sa-i creez o educatie adecvata zilelor noastre.”

„Incerc sa-l dezvat de mancarea de la fast-food”
Se stie ca parintii intervin in comportamentul copiilor pentru a corecta unele imperfectiuni, pentru a corija sau, pur si simplu, pentru a educa. Cum face Mihai Dedu acest lucru fara sa creeze un conflict intre generatii? „Am si eu cateva fixuri cam suparatoare pentru copii. Sunt extrem de dur cu spalatul pe maini atunci cand trebuie, cu salutatul, cu multumitul sau cu aruncatul gunoaielor pe jos, adica tot ceea ce tine de cei sapte ani de acasa. Cateva dintre acestea deja mi-au reusit, la altele inca mai lucrez.” Matei face si el parte din generatia fast-food. Daca in alte privinte este un copil destul de intelegator si nu cere lucuri imposibil de realizat, cand vine vorba de mancare tip fast-food, situatia devine un pic mai dificila. „Ii explicam ca nu e sanatoasa, ca cei care mananca doar astfel de mancare nu se dezvolta armonios si el intelege.” Daca are Mihai Dedu si amintiri hazlii cu Matei? O multime. Una dintre ele dateaza de cand avea Matei 2 ani: „L-am luat la serviciu, el era pe scaunul din spate, eu pe cel din fata, iar pe un trotuar a trecut o copila extrem de slaba, cu manutele foarte slabe si piciorusele la fel, iar eu am zis fara sa-mi dau seama: Of, of, saraca de tine, mai pune carne pe tine. La cateva zile m-a chemat mama lui sa aud si eu ce spune copilul nostru „stricat atita puie caie a tine”. Am ras multa vreme de aceasta intamplare!”

Text: Maria Bratu