Nu lasa insolatia sa-ti strice vacanta!

poza insolatieConcediul de vara este unul dintre cele mai asteptate momente ale anului, de obicei perioada in care foarte multa lume alege sa simta sub picioare nisipul fin si sa se lase dezmierdata de razele soarelui care, in lunile din acest sezon, sunt foarte puternice. Pentru cateva zile, ne deconectam, uitam de telefoanele mobile, de e-mail si de sefi si incercam sa ne concentram asupra peisajelor, asupra apei albastre si cerului senin. Din dorinta de a petrece cat mai mult timp pe plaja si de a ne rasfata, uitam ca soarele care nu este „prescris” in cantitati moderate dauneaza, si inca destul de grav. Asa ca, daca vrei sa ai un concediu linistit… keep out!

 



Simptomele insolatiei

 

Simptomele insolatiei pot varia de la persoana la persoana, insa ar trebui sa te ingrijorezi daca experimentezi stari precum migrena, greata, sete foarte puternica, stare de ameteala, slabiciune, gura uscata, halucinatii, ritm cardiac accelerat, temperatura ridicata a corpului, lipsa transpiratiei. Primul lucru pe care trebuie sa il faci, in primul rand, este sa pleci din soare si sa te muti la umbra sau intr-o camera racoroasa. Un dus rece este intotdeauna bine-venit, la fel si aplicarea ghetii pe gat, frunte, la nivelul incheieturilor. Intinde-te in pat, nu bea apa si nu lua de capul tau vreun medicament. Cel mai bine este sa astepti o echipa de specialisti care va stabili cu exactitate ce ai de facut in continuare.

 

De la bal la spital

 

Eu stiu ca vrei sa te bronzezi chiar din prima zi si ca vrei sa „pastrezi” soarele numai pentru tine, insa exista cateva reguli de baza pe care vreau sa ti le amintesc si pe care trebuie sa le respecti daca nu vrei sa faci insolatie. In primul rand, pentru a evita aparitia insolatiei este esential sa nu te expui la soare intre orele 11:00 – 17:00, cand puterea ultravioletelor este foarte mare, iar efectul… mai mult decat nociv. In timpul in care te expui la soare, cremele cu factor de protectie solara (FPS) nu trebuie sa lipseasca din geanta de plaja, iar daca ai tenul alb, foloseste una cu 30. In cazul copiilor, exista creme speciale, cu FPS 50. Poarta intotdeauna ceva pe cap, o palarie usoara, o esarfa legata precum un turban in jurul capului sau o sapca. Hainele deschise la culoare si lejere sunt un must, la fel si apa termala care te improspateaza. Nu uita de glossul de buze, pentru ca acestea sa nu se crape.

Hidratarea este esentiala pentru prevenirea insolatiei, tocmai de aceea trebuie sa consumi cat mai multa apa plata, sa renunti la sucurile acidulate si dulci sau la cocktailuri si sa incerci totusi sa nu bei foarte rece. Consumul de fructe pe plaja si chiar cel de legume este mai mult decat bine-venit. Pepenele, de exemplu, este racoritor si lupta impotriva radiatiilor nocive. E greu sa rezisti dulciurilor, insa ele cresc glicemia, produc sete si contribuie la pierderea de lichide din organism. Morcovii sunt foarte indicati pentru ca te ajuta sa capeti un bronz frumos si de lunga durata. Nu exagera cu statul la soare, iar daca te incearca vreunul dintre simptomele de mai sus, paraseste plaja de urgenta, sanatatea este mult mai importanta… in vacanta mai poti merge si la anul.


Farmacistii Catena recomanda crema ultraprotectoare SPF 50 de la Gerovital Sun care regenereaza si hidrateaza pielea.

Pentru mai multe detalii accesati aici

 

Text: Ruxandra Raica