Numărul de gemeni, în continuă creștere. Iată de ce

Studiile arată că în ultimii ani s-au născut mai mulți gemeni ca niciodată. Și nu, acest lucru nu se datorează faptului că părinții fac mai mult sex.

Profesorul Christiaan Monden de la Universitatea Oxford, profesorul Gilles Pison de la Muzeul Francez de Istorie Naturală și profesorul Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Olanda, au descoperit că rata de naștere a gemenilor a crescut cu o treime din 1980 până azi. Studiul a apărut în martie, în Human Reproduction.

Conform statistilor, în perioada 1980 – 1985, s-au născut nouă gemeni la fiecare o mie de nașteri, iar între 2010 și 2015 s-au născut 12 gemeni la fiecare o mie de nașteri.

Astăzi, în schimb, rapoartele arată că se nasc 1,6 milioane de gemeni în fiecare an și unul din fiecare 42 de copii născuți în toată lumea e un geamăn.



Care ar fi explicația?

Inseminarea artificială și stimularea ovariană. În zilele noastre, tot mai multe cupluri decid să aibă copii după 30 – 35 de ani, lucru care îngreunează concepția. Drept urmare, viitorii părinți apelează la ajutorul medical pentru a rămâne “însărcinați”.

În timpul procedurilor precum fertilizarea in vitro, doctorii implantează mamelor mai mulți embrioni fertilizați, ca să crească șansele unei sarcini. Iar, în unele cazuri, mai mulți embrioni devin fetuși viabili, crescând astfel numărul de gemeni din lume. 

Procedura de fertilizare in vitro se poate efectua folosind propriile ovocite și sperma partenerului sau, în cazuri particulare, poate implica atât ovocite, cât și spermatozoizi de la diferiți donatori.

Ce-i drept, potrivit studiilor, majoritatea gemenilor sunt dizigoți (din ovule diferite) și nu prea seamănă fizic între ei. Acest lucru se întâmplă ca urmare a folosirii spermatozoizilor de la diferiți donatori. Însă, cercetătorii cred că și numărul gemenilor monozigoți (născuți din același ovul) va crește în timp, odată ce medicina va mai evolua.

Ai grijă de copilul tău, oferindu-i cea mai bună îngrijire a pielii iritate! Folosește gama Dermastil de la Rilastil!

Potrivit studiilor frații identici (monozigoți) au mereu același sex. În cazul sarcinilor cu bebeluși dizigoți, cele mai frecvente perechi sunt formate dintr-o fată și un băiat. Urmează apoi gemenele dizigote, iar cuplurile de baieți dizigoți sunt mai puține la număr. Deci, părinții care apelează la inseminare artificială vor avea cel mai probabil băiat și fată sau gemene non-identice.

Totuși, există și situații în care istoricul familial al infrățirii dizigote reprezintă un factor important. Cercetătorii ar mai avea o teorie, că regimul alimentar poate juca un rol esențial la mamele africane, în special pentru cele din Nigeria, unde se consumă cantități mari de fitoestrogen. 

Dorești să faci o FIV (fertilizare in vitro)? Iată ce trebuie să ai în vedere!

Fertilizarea in vitro poate fi un proces foarte solicitant atât fizic, cât și emoțional, de aceea este foarte importantă pregătirea organismului. Înainte de a începe un FIV, se recomandă:

  1. Adoptarea unei diete sănătoase, bine echilibrate cu vitamine și minerale;
  2. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
  3. Renunțarea la fumat, alcool sau droguri;
  4. Reducerea sau eliminarea aportului de cofeină;
  5. Evitarea situațiilor stresante;
  6. Evitarea călătoriilor în regiuni care pot crește riscul de îmbolnăvire cu diferite virusuri.

Vrei sa stii cum sa ai grija de tine si de copilul tau in fiecare etapa a vietii lui?

Am pregatit 8 carticele, pe segmente de varsta, de la preconceptie si sarcina pana la 15 ani, cu informatii certificate de medici de specialitate. 

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik