Ochii, mai vulnerabili in fata razelor UV

shutterstock_089012Ne-am obisnuit deja sa ne cumparam foarte multe creme de protectie solara pentru piele. De ce? Pentru ca stim ca razele UV o afecteaza. Dar cu ochii cum ramane? Si ei sunt afectati de catre razele nocive. Chiar mai mult decat pielea.

  • Efectele nocive ale razelor UV asupra ochilor

Chiar daca nu le vezi, razele UV sunt peste tot, atat vara cat si iarna. Si da, afecteaza foarte tare ochii. Cele mai cunoscute simptome in acest caz sunt: senzatia accentuata de mancarime, clipitul foarte des si lacrimarea excesiva, imposibilitatea de a privi lumina puternica precum si umflarea ochilor. Toate acestea ar putea fi denumite afectiuni soft ale ochilor provocate de razele UV, pe care ai putea ajunge sa le preferi altor afectiuni care pot fi chiar iremediabile, cum sunt cataracta, arsuri ale corneei sau cancerul de pleoape, care conduc in situatii-limita chiar si la orbire.

  • Cum ne protejam?

In ceea ce priveste protectia ochilor de inamicul invizibil, exista solutii care pot atenua efectele razelor UV fara sa elimine definitiv actiunea acestora. Dintre acestea fac parte palariile si lentilele de contact, solutii care ne sunt cel mai la indemana. Insa simplul fapt ca stam la umbra sau ca acoperim corneea cu o lentila de contact nu inseamna ca suntem protejati complet de razele UV, ci numai partial.

  • Ce e de facut ca sa eliminam inamicul invizibil?

Este obligatoriu sa purtam ochelari de soare atat iarna, cat mai ales vara. Insa si aici trebuie sa fim foarte atenti. Nu toti ochelarii de soare sau de vedere au protectie impotriva razelor UV. Majoritatea au aplicata o folie antireflex numai pe partea exterioara a lentilei, lasand ochiul neprotejat de razele care se reflecta din spate pe partea interioara a acesteia. La inceputul acestui an, Essilor International a lansat lentilele Crizal UV dotate cu cel mai performant filtru de protectie UV existent in acest moment pe piata lentilelor de ochelari. Inovatia consta din faptul ca filtrul este aplicat atat pe suprafata exterioara, cat si pe cea interioara a lentilei, protejand astfel ochiul atat de razele care vin din fata, cat si de cele care vin din spate si se reflecta pe suprafata interioara a lentilei direct in ochi.

„In lume, exista 15 milioane de oameni care sufera anual de cataracta; 20% din aceste cazuri sunt provocate de impactul razelor UV. Cert este ca, in ultimii ani, am fost educati sa ne protejam foarte bine pielea de actiunea acestor raze, insa nu trebuie sa uitam ca si ochii sunt la fel de sensibili si trebuie protejati” , a declarat Pascal Gery, Manager General Essilor Romania.

Text: Oana Coman