Implicațiile poveștilor în dezvoltarea emoțională a copiilor

Poate o să vi se pară extrem, dar este important pentru dezvoltarea armonioasă a fătului încă din burtică să se familiarizeze cu vocea mămicii și să îi asculte glasul liniștitor. Și cum poți povesti jumătate de oră fără întrerupere? Alegând o carte pentru copii, cu multe povești! Poți citi în fiecare seară o poveste nouă sau poți citi în fiecare seară aceeași poveste, pentru a-l obișnui pe copil cu melodicitatea textului. Când bebe se va naște și îi vei citi pentru prima dată aceeași poveste, față în față, vei vedea reacția bebelușului tău, care imediat va recunoaște povestea și se va liniști, exact așa cum facea și în burtică.



De ce să le citim copiilor?

Pentru că cititul de povești are o mulțime de beneficii pentru copii:

  • În primul rând, copilul se bucură de prezența totală a părintelui. Dacă peste zi părinții au fost la serviciu și apoi au fost prinși cu treburile casei, când vine ora de somnic și, implicit, de citit povești, părintele este acolo, prezent, focusat la poveste și la copil. Nu mai este distras de alte 10 lucruri de făcut odată și copilul savurează apropierea fizică și emoțională cu părintele. Poveștile înainte de culcare reprezintă momentul de conexiune dintre părinți și copii, de care ambii au atâta nevoie!
  • Din poveștile potrivite copiii își extrag multe învățăminte. De regulă, poveștile au mesaje frumoase, puternice, pozitive, au niște morale care îi învață pe copii cum să procedeze în anumite situații, le transmit niște modele pe care ei încearcă să le copieze și deci să replice exemplele bune din jurul lor.
  • Poveștile îi fac pe copii să viseze. Poveștile le deschid copiilor imaginația, făcându-i să acceseze niște lumi magice, unde totul este posibil.
  • Din povești copiii își îmbogățesc vocabularul, cu implicații directe către exprimarea scrisă și orală din școală și grădiniță.

Atenție la poveștile nepotrivite!

Există o mulțime de povești care nu sunt potrivite copiilor, cu atât mai mult unor copii de vârste mici și aici trebuie să intervină vigilența părinților. De preferat ar fi ca părinții să citească povestea înainte de a o citi cu voce tare copiilor sau măcar să o frunzărească puțin pentru a vedea dacă sunt sau nu semnale de alarmă.

Multe povești conțin cuvinte nepotrivite pentru copii sau elemente violente, pe care părintele ar fi bine să le evite, fie alegând o altă poveste, fie sărind peste paragrafele nepotrivite sau adaptând rapid povestea, cât să fie potrivită pentru copiii de toate vârstele.

Multe dintre poveștile clasice, pe care copiii le iubesc atât de mult, în variantele lor originale sunt destul de violente, iar un exemplu elecvent în acest sens este chiar povestea cu Cenușăreasa. Mai exact, când surorile Cenușăresei probau pantoful de cristal, când, încercând să le vină bine își… tăiau din degete!!, doar pentru a reuși să încalțe pantoful. Probabil că, într-un sens oarecum ciudat, acest lucru nu șoca acum câteva sute de ani, când a fost scrisă povestea, noroc că între timp, în timpurile noastre moderne, poveștile au fost adaptate și nuanțate, cât să se înlăture aceste atrocități și să rămână o poveste plăcută, diafană și potrivită pentru copii.

Să revenim la poveștile potrivite pentru copii și la beneficiile acestora:

  • Poveștile le dezvoltă copiilor curiozitatea și contribuie la dezvoltarea creierului prin înmagazinarea desenelor minunate din ilustrațiile cărților pentru copii;
  • Lumea poveștilor, cu toate întâmplările sale reale sau fanteziste, îi face pe copii să distingă diferența dintre elementele reale și ireale și drept urmare îi ajută să se adapteze mai bine situațiilor de zi cu zi;
  • Poveștile pot fi un mediu sigur de a explora anumite sentimente, emoții, de a se obișnui, de a înțelege și de a se pregăti pentru etape importante în viața unui copil, cum ar fi: mersul la grădiniță – de ce merg copiii la grădiniță?, mersul la dentist – ce se întâmplă acolo și de ce este important să avem grijă de dinții noștri etc;
  • Poveștile stimulează creativitatea copiilor, ajutându-i să aibă abordări originale, creative în orice situație dată;
  • Poveștile citite împreună cu părinții le creează o asociere pozitivă cu cărțile, dezvoltându-le afinitatea pentru cărți și citit mai târziu, când acest lucru le va oferi un avantaj într-un mediu academic competitiv.

Poveștile, timp de calitate magic cu copiii voștri!

Cele de mai sus sunt doar câteva elemente punctate, deoarece lista cu beneficiile poveștilor și a lecturilor poate continua cu ușurință. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, vreau doar să subliniez căldura momentului. Imaginați-vă următoarea scenă ce se poate petrece în orice familie: mami sau tati sau chiar ambii, de ce nu?, cuibăriți lângă puiul sau puii lor, copiii băgați în pat, înveliți cu păturica lor norocoasă și strângând în brațe jucăria preferată și apoi pornind povestea magică. Acestea sunt clipele de prețuit în familie, sunt momente magice desprinse din magia poveștilor!

Text Cristina Niculescu