Prima zi de grădiniță, un carusel emoțional

Pregătirea pentru grădiniță trebuie începută treptat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Începerea grădiniței se apropie cu pași repezi, fiind un început plin de emoții, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Acest nou început din viața unui copil poate fi supus bucuriei, în cele mai multe cazuri, însă poate fi și un motiv de anxietate pentru copil sau părinți.

Sunt mai multe aspecte ce trebuie luate în considerare atunci când începeți pregătirea pentru un astfel de început.



Asigurați-i copilului un grad de independență

Chiar dacă un copil de 3-4 ani are nevoie de ajutorul unui adult pentru a-și desfășura cu bine cele mai multe dintre activități, totuși trebuie învățat să se descurce singur atunci când este la grădiniță în anumite privințe. La această vârstă copilul trebuie să știe să se îmbrace, dezbrace, încalțe, să meargă la toaletă, să se spele pe mâini și să se șteargă la nas.

Micile sarcini domestice (sortarea hainelor, jucăriilor, aranjarea patului, udatul florilor) vor crește încrederea în sine și, totodată, independența copilului. Un grad de independență te va scuti pe tine și pe copil de momente de anxietate și frică.

Încurajează cooperarea și comunicarea

De cele mai multe ori, orice copil de vârstă mică tinde să nu-și asculte părinții sau pe alți adulți, mai ales atunci când este vorba despre o activitate care nu-i face plăcere. Cheia cooperării și a comunicării este reprezentată de laudă. Lauda constructivă sau micile recompense, efectuate doar în momentele în care copilul a realizat un lucru bun, sunt binevenite dacă vrei să-i încurajezi cooperarea în diverse activități.

Jocul este o altă metodă prin care îți poți determina copilul să ducă la bun sfârșit anumite sarcini. La această vârstă, copiii sunt deschiși către orice formă de joc. Prin urmare, jocul „de-a curățenia”, „de-a sortării șosetelor”, „de-a udatul florilor”, „de-a aranjatul jucăriilor” etc. pot fi metode excelente prin care îi poți determina să le facă plăcere să efectueze o anumită activitate.

Favorizează disciplina

Dacă îi permiți copilului să se poarte necorespunzător, acesta va crede că toată lumea se învârte în jurul lui. Acest lucru va duce la dezamăgiri ulterioare, inclusiv în viața de adult. Într-o situație nefavorizată, copilul ar trebui să suporte consecințele imediat și nu mai târziu.

Dacă copilul a stricat un lucru, este indicat să-i ceri să-l repare. Bineînțeles, îl poți ajuta și îi poți arăta cum se face corect acel lucru.

Antrenează despărțirile

Anxietatea de separare este una dintre cele mai frecvente situații ce survin în momentul începerii grădiniței. Acest tip de antrenament trebuie să se facă treptat, crescând intervalele de timp în care copilul este supravegheat de alt adult, în afară de părinți.

Dacă problema persistă, îi poți pune o poză în buzunar sau să-i dai jucăria preferată atunci când îl lași la grădiniță. Obiectele familiare și pozele îl pot ajuta să depășească mai rapid anxietatea de separare. În unele cazuri, acomodarea la grădiniță se face treptat, tot cu creșterea intervalului de timp în care este lăsat copilul în colectivitate.

Încurajează-i modul de socializare

Unii copii au nevoie de încurajare atunci când este vorba despre relațiile de prietenie. Discută cu copilul și explică-i importanța prieteniei și a relațiilor cu cei din jur. Arată-i poze cu diferite grădinițe și, în parc sau în alte situații unde există mai mulți copii, încurajează-i comunicarea și empatia.

Protejează-l de boli

Bolile colectivității sunt nelipsite și la grădiniță. Este indicat să discutați cu medicul de familie și cu pediatrul în legătură cu vaccinările pe care puteți să i le oferiți copilului, dar și în legătură cu întărirea sistemului imunitar.

Există vaccinări suplimentare care îi pot oferi protecție copilului, însă trebuie efectuate doar cu avizul medicului. În plus, întărirea sistemului imunitar protejează copilul de contractarea unor bacterii sau virusuri, dar și de complicațiile ce pot surveni. Suplimentele alimentare cu vitamina C, propolis și echinacea pot fi benefice în aceste cazuri, însă nu este recomandată administrarea fără avizul medicului.

Vrei să știi cum să ai grijă de tine și de copilul tău în fiecare etapă a vieții lui?

8 cărticele, pe segmente de vârsta, de la preconcepție și sarcină până la 15 ani, cu informații certificate de medici de specialitate.