Protectie pentru un bronz frumos

Protectie pentru un bronz frumosSe apropie sezonul estival si, poate ca multi dintre noi, ne-am gandit sa petrecem, chiar si cateva zile, pe o plaja insorita. Fie ca am ales sa mergem la Marea Neagra sau intr-o destinatie exotica, dupa cele cateva zile, ar fi pacat sa nu ne intoarcem cu un bronz frumos, uniform.
De cele mai multe ori insa, timpul prelungit de expunere la soare determina arsuri, insolatie, imbatranirea pielii si un risc mare de cancer de piele.

Efectele benefice ale radiatiei solare
Expunerea la soare in doze optime are o actiune antirahitica prin sinteza vitaminei D la nivelului pielii, vitamina indispensabila fixarii calciului in oase, un efect de relaxare si binedispunere si creste imunitatea nespecifica a organismului.

Utilizarea terapeutica a soarelui, a fost practicata din antichitate pentru tratarea vitiligo-ului, iar astazi helioterapia se foloseste in tratamentul psoriazisului, eczemelor, dermatitei atopice si a altor dermatoze.

Proprietatile si compozitia radiatiei solare
Pentru o folosire optima a radiatiei solare si pentru obtinerea doar a efectelor benefice ar trebui cunoscute compozitia radiatiei solare si a modului cum acestea sunt filtrate de atmosfera. Lumina solara dupa trecerea prin atmosfera contine radiatii ultraviolete atat de tip A cat si B, mai ales la amiaza si mai multe radiatii ultraviolete de tip A in celelalte parti ale zilei. Radiatiile UV de tip C, nocive pentru organismele vii datorita capacitatii de a penetra pana la nivelul nucleului celulei unde pot produce modificari in structura ADN, sunt oprite de stratul de ozon. Modificarea stratului de ozon, turismul estival si folosirea solarelor de bronzare, a condus la cresterea incidentei bolilor fotoinduse si, in special, a cancerelor de piele care au atins o incidenta ingrijoratoare de 1%. Cantitatea de UVB creste cu altitudinea, iar cea mai mare cantitate de UVB este intre orele 11 si 13. De aceea, sunt necesare masuri suplimentare de fotoprotectie in zonele montane si in apropierea marii.

Mecanismele naturale de aparare impotriva radiatiilor nocive
In mod normal, pielea dispune de mecanisme de protectie impotriva radiatiei solare, prin keratina, melanina si sistemele de combatere ale radicalilor liberi. Din sistemul natural de protectie fac parte si vitaminele antioxidante (A, E, C, PP), seleniul, fierul, flavonoizii din ceaiul verde. Grasimile alimentare saturate consumate in cantitate redusa, regimurile bogate in acizi grasi polinesaturati si o alimentatie bogata in carne de peste protejeaza, de asemenea, impotriva radiatiilor ultraviolete. Toate acestea s-au dovedit utile in reducerea incidentei cancerelor cutanate. Melanina, substanta care pigmenteaza pielea, absoarbe radiatiile solare, acest lucru explicand cresterea pigmentatiei dupa expunerea la soare. Cei mai protejati de actiunea nociva a radiatiilor solare sunt indivizii de culoare, cei care nu se ard niciodata prin expunerea la soare. La polul opus se gasesc cei cu pielea foarte deschisa la culoare, care la expuneri mici sufera arsuri ale pielii si sunt cei mai predispusi la cancere de piele. Pentru a se bronza, acestia trebuie sa se expuna la soare treptat, in doze mici si sa foloseasca fotoprotectie prin creme speciale.

Fotoprotectia prin crème si lotiuni speciale
Cremele fotoprotectoare se caracterizeaza prin coeficientul de protectie, denumit si factor de protectie care trebuie sa fie mentionat pe ambalajul produsului. Ideal, produsele fotoprotectoare trebuie sa absoarba atat radiatiile UVB, cat si UVA, sa nu isi piarda proprietatile sub actiunea razelor solare, sa fie rezistente la apa si sa nu irite pielea. Pentru o protectie eficienta, cremele fotoprotectoare trebuie aplicate regulat (la fiecare 2-3 ore), dupa fiecare baie, pe toata suprafata corpului si in cantitate suficienta. Este esertial sa cunoastem faptul ca fotoprotectia nu trebuie folosita pentru o expunere de durata mai mare si nici pentru a obtine un bronz intens, ci pentru un risc cat mai mic. In plus, pe langa folosirea cremelor fotoprotectoare, se va evita expunerea in intervalul orar 11-16 cand exista cea mai mare cantitate de radiatii ultraviolete B. Persoanele cu foarte multe alunite vor sta sub parasolare, pielea va fi protejata tot timpul, cu creme fotoprotectoare sau prin imbracaminte. Tesaturile care protejeaza eficient sunt cele din bumbac, matase si poliester. 0 atentie deosebita se va acorda si copiilor care nu vor fi tinuti in soare decat cu pa1ariute pe cap, vor fi protejati cu creme fotoprotectoare si nu vor fi lasati mai mult de 2 ore zilnic. Copiii cu varsta sub un an nu ar trebui expusi la soare.

Retineti!
Pentru un bronz frumos si fara riscuri ar trebui sa nu uitati faptul ca expunerea exagerata la radiatiile solare poate fi extrem de nociva. Nu va lasati inselati de timpul racoros cu cer senin. Aplicati-va creme protectoare la fiecare 2-3 ore si nu exagerati cu expunerea la soare, de la inceput, mai ales daca aveti o piele foarte deschisa la culoare. Protejati-va ochii si capul prin purtarea de ochelari de soare si palarii. Daca simtiti ca pielea va arde, purtati o imbracaminte din bumbac si stati sub parasolar. Hidratati-va corespunzator cu apa minerala si sucuri de fructe. Daca urmati un tratament cu substante fotosensibilizante ar trebui sa evitati expunerea la soare.

Text: Dr. Razvan Constantinescu