Protejeaza-ti smaltul dintilor!

shutterstock 51615943Smaltul dentar reprezinta primul invelis al dintilor, care este atacat, in general, de acizii produsi de bacteriile existente in placa bacteriana si de pH-ul acid ce se formeaza in cavitatea orala atunci cand igiena si/sau alimentatia necorespunzatoare favorizeaza aceste fenomene, determinand aparitia cariilor.

Smaltul dentar este cu siguranta cel mai dur tesut din organismul uman si este produs de un anumit tip de celule epiteliale specializate numite ameloblaste.

Din punct de vedere al componentei chimice, este alcatuit in principal din substante anorganice (fosfat de calciu, carbonat de calciu, fosfat de magneziu si microelemente – in majoritate fluor), substante organice si apa in cantitati foarte reduse. Smaltul nu contine in structura lui vase sangvine sau nervi, dar functioneaza la fel ca o membrana semipermeabila, astfel blocheaza patrunderea florei microbiene spre urmatoarea structura dentara numita dentina. Smaltul are si capacitatea de a prelua din saliva substante ca fluor, calciu, fosfor, dar nu in cantitati suficiente, astfel incat trebuie protejat si ajutat sa ramana nealterat cat mai mult timp.

Smaltul dentar poate fi totusi afectat cu usurinta atunci cand sufera reactii de demineralizare. Aceste reactii pot sa apara cand mancam sau bem alimente acidulate. Aciditatea bauturilor carbogazoase, alte tipuri de bauturi cu concentratii mari de zaharuri, zaharul din alimentele pe care le consumam hranesc bacteriile existente in gura formand astfel acizi care ataca smaltul dentar. Consumand perioade lungi de timp bauturi carbogazoase care mai au si acizi (citric sau fosforic) pe langa un continut zaharos, putem provoca eroziunea acestui invelis. Smaltul, odata fisurat sau spart, nu se mai poate reface. Inclusiv o chifla, un biscuite sau o felie de paine proaspata avand o textura adeziva poate dauna smaltului dentar la fel ca o prajitura cu ciocolata, fiindca orice carbohidrat care se divide in zaharuri ce iau parte la formarea placii bacteriene ataca smaltul dentar.

Esti o persoana care are grija de igiena dentara proprie si isi curata dintii pentru ca se gandeste la petele de cafea sau la cele de nicotina, dar ai grija si nu exagera. Nu e sanatos sa-ti speli dintii excesiv, mai ales daca folosesti paste de dinti cu agenti abrazivi ce iti afecteaza smaltul in loc sa te ajute. De asemenea, nu este indicat sa-ti speli dintii dupa ce consumi bauturi acidulate pentru ca acidul in combinatie cu pasta de dinti ataca smaltul dentar.

Consuma branza de consistenta tare fiindca este bogata in fosfati ce ajuta la neutralizarea acizilor, evitand astfel fenomenele de erodare a smaltului dentar. Totodata continutul de calciu si vitamina D ajuta la intarirea smaltului dintilor.

Smaltul este afectat si de fructele de padure, citrice, muraturi, iaurturi, vin rosu, sosul de soia sau ceai, care ataca smaltul dintilor. Odata fisurat sau spart, smaltul dentar nu se mai poate reface.

Afectiunile digestive ce provoaca voma sau refluxuri gastrice pot afecta smaltul dentar. Acizii gastrici ajunsi in gura ataca smaltul.

Bruxismul este un fenomen intalnit din ce in ce mai des la adulti. Bruxismul se manifesta prin lovirea si frecarea (scrasnirea) dintilor in timpul noptii. Este o afectiune ce produce distrugeri serioase ale smaltului dentar.
Anumite medicamente cum ar fi comprimatele de vitamina C luate in exces pot afecta smaltul dintilor.

Nu incercati sa folositi dintii pentru a deschide sticle de bere, vin, bauturi imbuteliate sau alte recipiente si ambalaje. Riscurile de a crapa si sparge smaltul dentar sunt maxime. De asemenea, spartul semintelor intre dinti sau roaderea unghiilor au efecte similare asupra smaltului. Alimentele foarte reci sau foarte calde pot produce fisuri in smaltul dintilor.

Sfaturi de urmat:

–          spala-te pe dinti de doua ori pe zi, dar nu imediat dupa masa;

–          schimba periuta de dinti la fiecare trei luni fiindca periutele noi indeparteaza mai bine placa bacteriana dentara decat cele uzate;

–          alterneaza miscarile verticale cu cele orizontale si iti vei curata astfel suprafetele dentare fara sa afectezi smaltul;

–          consuma cat mai putine bauturi acidulate;

–          alimentele bune in neutralizarea acizilor sunt laptele, branza si alte produse lactate;

–          foloseste guma fara zahar dupa fiecare masa deoarece stimulezi astfel producerea salivei, care neutralizeaza acidul din cavitatea bucala;

–          bea apa si va scadea nivelul de aciditate din cavitatea bucala protejand astfel smaltul dentar de atacul acid;

–          viziteaza periodic medicul dentist, cel putin o data la 6 luni, pentru un control.

Text: Realini Lupsa, dr. medic stomatolog