Refugiul in munca, o tendinta generalizata

Moda imbraca timpul in multe chipuri. Unele avantajeaza pe oricine… altele sunt doar isterii pentru care trebuie sa astepti cuminte un sezon intreg. O sa treaca. Mai nou se poarta sa fii ocupat. Paleta din care ni se permite sa ne alegem accesorizarile este vasta si incantatoare: agende de toate dimensiunile si culorile, birouri napadite de biletele cu “Important!”, telefoane cu sonerii cat mai vesele… macar ele sa mai sparga pacla rutinei.


Timpul fiecaruia, intre obiectiv si subiectiv
Activitatea zilnica a omului graviteaza in jurul a doua coordonate temporale. Avem, astfel, pe de-o parte, timpul cronologic, cel exterior, foarte bine delimitat, care isi vede imperturbabil de cursul lui si care nu tine cont de trairile si statutul individului. Este implacabil, nu poate fi negociat. El defineste realitatea exterioara la modul cel mai obiectiv cu putinta. Pe de alta parte, avem dimesiunea interioara a timpului care are un alt ritm, o alta curgere, dinamica si semnificatie decat cel exterior. Este timpul personal, asa cum il resimtim fiecare dintre noi.

Suntem stapanii timpului nostru personal
Timpul exterior se sustrage puterii noastre de interventie, insa latura timpului personal poate fi conturata de catre fiecare. Timpul personal este timpul exterior, privit prin ochii subiectivitatii fiecarui individ, deci tot din interior il putem controla cat sa ne fie de ajutor. Pentru persoane diferite, acelasi timp capata alte nuante, alta dinamica, pentru ca fiecare priveste lucrurile prin prisma tuturor aspectelor care il definesc, fie ca vorbim despre istoria personala, despre structurile personalitatii sau trasaturile societatii care il adaposteste si il transforma continuu.

Agenda prea ocupata, o posibila fuga de noi insine
De multe ori insa resimtim limitele timpului exterior mult mai dur decat am vrea. Ne trezim ca nu ne mai ajunge timpul pentru suma sarcinilor pe care ni le propunem. Se pune inevitabil intrebarea: De ce? Ce ne face sa nu reusim sa gasim o cale de mijloc intre “spatiul” pe care ni-l ofera timpul si cantitatea de sarcini pe care le avem de indeplinit? Ce ne determina sa ne dorim sa facem mai mult? Ce urmarim sa demonstram prin dedicarea noastra si de ce?
De ce aloc o parte asa de insemnata sarcinilor de serviciu ca si cum toata viata mea graviteaza in jurul acestui aspect? Cum ramane cu timpul personal? Asta urmaresc oare? Sa nu mai am deloc timp pentru mine? Care sunt motivele pentru care imi doresc sa ma evit? Trebuie, in primul rand, sa invatam sa ne stabilim prioritatile: serviciu, viata personala. Care sunt cele mai importante sarcini, cele mai potrivite, necesare pentru scopul pe care vreau sa il ating?

Cum pot sa fiu mai organizata?
Exista persoane care te inspaimanta uneori cu puterea lor de organizare. Nu te sfii deci sa apelezi la ajutorul unei agende in care sa notezi fiecare detaliu ce merita retinut, lista sarcinilor zilnice in ordinea prioritatilor, subliniind restantele din ziua precedenta. Retine! Cu acestea din urma este bine sa incepi inainte de a trece la noile provocari ale zilei. Pe langa agenda mai mult sau mai putin organizata, la inceputul anului cumpara-ti un calendar mare, in care poti scrie sarcinile pentru fiecare zi. Calendarul, spre deosebire de agenda, nu poate fi dezorganizat. Consultat cu cel putin o zi in avans, nu iti permite sa nu-ti amintesti, dar iti permite sa ai mai mult timp sa te pregatesti. Calendarul este de un mare ajutor, insa nu uita ca trebuie sa-l consulti zilnic pentru a vedea ce ai programat pentru saptamana sau chiar luna viitoare.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Psiholog Stefania Nita
Tel: 0721 207 728