Sanatatea copilului vara

Cum poate fi pusa in pericol sanatatea copilului tau in sezonul estivalCaldura si alimentatia deficitara in sezonul estival afecteaza sanatatea adultilor si a copiilor deopotriva. Diareea, toxiinfectiile alimentare, parazitozele intestinale, gastritele sunt boli frecvente, care pot pune in pericol sanatatea copilul tau daca nu ai grija sa-i asiguri alimentatia si igiena adecvata in perioada verii. 

Una dintre cele mai dese si mai suparatoare boli ale copilului in sezonul estival este diareea, stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa si cauzata de obicei de consumul mare de lichide sau de infectii cu mancare stricata.

Boala poate duce la scaderea in greutate, deshidratarea pielii, somnolenta, lipsa de interes fata de orice activitate, dureri abdominale sau febra. “Diareea reprezinta unul dintre simptomele frecvent intalnite in patologia copilului, aparitia ei fiind legata de diverse circumstante patologice. Din cauza unor infectii microbiene sau virotice, unor greseli alimentare grosolane, de ordin calitativ sau cantitativ, apar scaune modificate (la inceput semicondensate, apoi lichide, cu sau fara mucozitati sau sange”, spune dr. Octavian Popescu, medic primar pediatru, doctor in stiinte medicale.

Gastrita, rezultatul tabieturilor defectuoase

O alta afectiune destul de frecventa in randul copiilor pe timp de vara este gastrita. Boala apare in general din cauza anumitor tabieturi defectuoase: fie mananca prea mult, fie mananca in fuga ca sa iasa la joaca si nu mesteca bine alimentele. In acest caz, copilul are arsuri la nivelul stomacului, insotite de lipsa poftei de mancare, voma sau varsaturi si trebuie dus la un specialist care sa-i recomande tratamentul adecvat. In caz contrar, boala duce la complicatii severe, copilul ajungand sa faca ulcer gastric (rana, fara tendinta de inchidere, care apare pe suprafata mucoasei stomacului). Nu de putine ori, din prea multa grija pentru copii, parintii le ofera mese bogate in zahar si grasimi. Total gresit!

Bolile mainilor murdare

Excesele de dulciuri sau grasimi animale ori vegetale duc la lipsa poftei de mancare, simptom ce tradeaza anorexia. Parazitozele intestinale sunt bolile copiilor de varsta scolara in general, aparute in special pe fondul nerespectarii regulilor elementare de igiena si manifestate uneori prin diaree. De fapt, parazitozele sunt cunoscute drept “bolile mainilor murdare”. Din aceasta categorie fac parte giardioza, oxiuraza, ascaridoza (limbricii), foarte rar tenioza, afectiuni care ii dau copilul un somn agitat, scaderea poftei de mancare, anemie, stari de voma, diaree, mancarimi anale.

Toxiinfectia alimentara la copil

Toxiinfectia alimentara este, de asemenea, o problema de sanatate frecventa in zilele calduroase. Intoxicatia alimentara este o boala cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum virusuri, bacterii sau paraziti. Cum pot fi contaminate alimentele? Daca este vorba de fructe si legume, acestea sunt contaminate prin stropirea cu apa provenita dintr-un sistem de irigare ce a fost la randul lui contaminat sau prin folosirea ingrasamintelor naturale. Praful, apa, pamantul pot fi purtatoare de microorganisme daunatoare sanatatii copilului tau. Printre cele mai frecvente moduri de contaminare se afla procesul de preparare a mancarurilor.

Retine!

  • Organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme care se transmit la persoana care prepara carnea. Cele mai multe bacterii se afla in intestine.
  • Copiii mici sunt afectati de toxiinfectia alimentara mult mai mult decat cei de varsta scolara.
  • Boala apare in special la copiii cu sistemul imunitar scazut, la cei care consuma lactate nepasteurizate (nefierte), carne de pui sau peste care a fost contaminata, alimente nepreparate in mod corespunzator din punct de vedere termic (in special produsele din carne, cum ar fi friptura in sange, carnati sau mici insuficient prajiti, cremvursti nefierti).

Manifestarile bolii
Afectiunea se manifesta prin diaree, varsaturi, febra, deshidratarea organismului. Exista intoxicatii alimentare in forme mai usoare si forme mai grave, precum botulismul (produce paralizii nervoase si musculare cu ingreunarea vorbirii si a respiratiei, vedere dubla sau incetosata, dificultate la inghitit, diaree, greturi, varsaturi, ameteli), salmoneloza intestinala (manifestata prin greturi, stari de voma, diaree usoara sau severa, care in anumite situatii necesita intrenarea copilului in spital). Pentru toate aceste afectiuni, diagnosticul si tratamentul trebuie stabilite de medic, nu de parintii sau familia copilului.

Cum tii copilul departe de aceste boli?

  • Invata-l sa se spele pe maini cat mai des posibil;
  • Nu-l lasa sa duca mana la gura inainte sa se spele;
  • Nu-l lasa sa bea sucuri reci sau sa manance in fuga fara sa mestece bine alimentele;
  • Spala fructele si legumele in apa curata inainte sa i le dai spre consum;
  • Alimentele care urmeaza sa fie preparate termic trebuie spalate in prealabil, apoi fierte sau prajite bine, dupa caz;
  • Mancarea nu se reincalzeste;
  • Carnea sau orice alte alimente perisabile nu se tin in bucatarie sau in camara la caldura;
  • Hidrateaza-i organismul cu lichide, fructe si legume bogate in vitamine si saruri minerale;
  • Ai grija sa fie tot timpul curat;
  • Hainutele copilului tau trebuie sa arate impecabil peste zi;
  • Nu-l lasa sa foloseasca prosopul celorlalti sau sa atinga capacul de la toaleta;
  • Lenjeria de pe pat trebuie sa fie curata;
  • Un rol important il are sanatatea dintilor si a maselelor care il ajuta la masticatia corecta. Asa ca, este bine sa consulti des medicul stomatolog;
  • Evita alimentele picante, prea grase sau usor fermentabile;
  • Da-i sa manance la ore potrivite, pe cat posibil, regulate si fara intreruperi! Masurile igieno-dietetice sunt curative si profilactice.

Ce faci daca micutul tau a contactat o asemenea afectiune?
“Febra, varsaturile si diareea sunt simptome care caracterizeaza cele mai multe dintre bolile diareice acute ale copilului. Daca scaunele devin sangvinolente, nu este exclusa posibilitatea dizenteriei sau a unei salmoneloze, boli infecto-contagioase digestive, intalnite la varsta scolara, in special in sezonul de vara. Varietatea bolilor face ca si tratamentul lor sa fie complex si diferit de la caz la caz. Cele mai multe se vindeca usor, numai cu un regim dietetic corespunzator si printr-o buna ingrijire igienica. Cazurile mai severe, atat prin simptomatologia generala, cat si prin importanta deshidratarii (pierdere importanta de lichide prin scaune sau prin varsaturi), necesita internarea in spital. In orice boala diareica, primele masuri de ajutor constau in principal in: suprimarea alimentatiei (cu scopul de a pune tubul digestiv in repaus) pentru o perioada variabila de timp (in functie de varsta copilului si de severitatea bolii); administrarea de lichide (ceai, apa fiarta si racita) in locul alimentatiei intrerupte; combaterea febrei cu antitermice, pe cale orala. Prin aceste masuri, starea clinica a copilului se poate ameliora sau mentine stationara. Rolul primelor masuri de ajutor date copilului inceteaza aici, de acum inainte, conduita terapeutica revenindu-i medicului, iar dupa aceea familiei, care trebuie sa aplice si sa respecte intocmai prescriptiile medicale si dietetice”, spune dr. Octavian Popescu, medic primar pediatru.

Autor: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Octavian Popescu,
Medic primar pediatru,
Doctor in stiinte medicale