Sensibilitatea dentara: iata cum ai grija de dintii care sufera

Foarte probabil, ai simtit si tu la un moment dat acea durere ca un fulger care strabate dintii in timpul consumului unor alimente foarte reci. Sensibilitatea poate sa apara si in contact cu alimente acre sau acide, cum sunt portocalele sau sucurile de citrice, care cauzeaza si demineralizari ce pot evolua in procese carioase.

Pentru a intelege ce se intâmpla cu dintii nostri in cazul sensibilitatii dentare, trebuie sa cunoastem, in primul rând, structura dintelui. Acesta este format din 3 straturi: pulpa sau nervul dintelui, dentina (smaltul care imbraca coroana dintelui) si cementul care acopera radacina dintelui.

Dentina este similara unui burete, fiind strabatuta de mici canalicule dentinare unde se afla fibre nervoase care, in contact cu excitantul (alimentul rece), transmit durerea la nerv. Prin urmare, hipersensiblitatea dentinara apare atunci când dentina este expusa in cavitatea orala si intra in contact direct cu excitantul.



Persoane predispuse

  • Pacientii cu alte afectiuni asociate sunt mai expusi la sensibilitatea dentara. Un exemplu sunt cei care sufera de boala parodontala, caracterizata prin retractii gingivale si resorbtii osoase, dezvelindu-se astfel radacina dintelui, de unde rezulta sensibilitatea dentara. Acest simptom este premergator mobilitatii dentare, asa ca mergi la stomatolog pentru a identifica tipul de afectiune de care suferi;
  • O alta categorie cu risc o reprezinta pacientii cu bruxism (scrâsnesc din dinti). Exista doua tipuri de bruxism, si anume diurn sau nocturn. Cel nocturn da cele mai mari complicatii pentru ca in timpul noptii nu putem doza forta cu care scrâsnim din dinti si, in urma acestui obicei, apar leziuni cuneiforme la nivelul coletului dintilor (niste cavitati unde a sarit smaltul de pe dentina, la nivelul gingiei, acolo unde smaltul este cel mai subtire);
  • Sensibilitatea dentara poate aparea, tranzitoriu, si dupa o sedinta de igienizare profesionala – detartraj, periaj si air flow. Dupa indepartarea blocurilor de tartru grosiere, dintii ramân usor sensibili, si asta pentru ca, pe lânga toate efectele negative ale tartrului, partea oarecum „pozitiva” este ca izoleaza dintii de posibilii excitanti. Insa aceasta sensibilitate se remite rapid, in câteva zile, fiind accentuata la pacientii cu boala parodontala, atât in timpul interventiei, cât si dupa aceasta;
  • Sensibilitatea dentara poate sa intervina si când se realizeaza un periaj foarte agresiv cu o periuta de dinti dura. Pe lânga complicatiile gingivale asociate periajului in forta, apare si sensibilitatea dentara, deoarece pacientul ajunge sa indeparteze un strat considerabil de smalt;
  • Fumatul favorizeaza depunerea placii bacteriene si aparitia tartrului. De asemenea, afecteaza circulatia periferica, tipul de circulatie pe care o avem la nivelul cavitatii orale, ceea ce inseamna ca si imunitatea locala scade dramatic, favorizand aparitia bolii parodontale, ale carei semne clinice initiale sunt sensibilitatea dentara si sângerarile gingivale.

Atentie! Primul semn al unui proces de cariere este durerea la rece, din acest motiv se recomanda vizita la stomatolog pentru a identifica afectiunea.

Reguli de preventie

Periajul de doua ori pe zi impreuna cu ata dentara, apa de gura si dusul bucal, alaturi de vizitele bianuale la stomatolog pot fi eficiente impotriva afectiunilor stomatologice. Utilizeaza o periuta de dinti cu peri moi sau una electrica cu senzori de presiune pentru a evita retragerea gingiilor si deteriorarea smaltului.

Tratament recomandat

Poti utiliza o pasta de dinti pentru dinti sensibili, cu mai mult fluor decât cele obisnuite, sau, in cazuri mai grave, puteti apela la sedinte de fluorizari in cabinet ori acasa. Aceste sedinte scad sensibilitatea dentara si reduc riscul de aparitie a cariilor.

Pentru leziunile aparute in urma bruxismului, exista varianta aplicarii solutiilor desensibilizante pe dintii respectivi, sub forma de saruri care se sedimenteaza in canaliculele dentinare, formând o bariera intre fibrele nervoase si alimentul excitant, astfel ca nu mai apare durerea.

Daca aceste leziuni sunt inestetice, puteti opta pentru obturatii (plombe) care, de asemenea, vor izola dentina si durerea va disparea.

Text: Dr. Andra RUMEGA, medic specialist estetica dentara, Velvet Dental, 0728.326.438