Sfaturi pentru o batranete fericita

dfee   STIMATA DOAMNA DAFINESCU,

Am scris mai jos cateva ganduri de care as vrea sa tin cont in viitor si care poate vor fi de folos cuiva… sau macar sa invite la reflectie… Si eu sunt in prag de pensionare, dar nu am primit astfel de sfaturi la timpul potrivit. Sunt sigura insa ca vor ajuta altora mai tineri. E important sa stii:

1. Ca trebuie sa te ingrijesti de venitul tau la batranete inca de pe vremea cand poti s-o faci. Cheltuielile, desi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai calatoresti atat de mult, nu mai pleci in concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente, deplasari, mesteri pentru reparatii, ajutor menaj).

2. Ca trebuie sa ai lucruri de calitate in casa si cat esti inca in putere sa pui totul la punct pentru urmatorii 20 de ani (instalatii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperis, gard, mobila etc).

3. Ca trebuie sa faci eforturi permanente sa fii la curent cu tehnologia (pe cat posibil). E greu sa ai 80 de ani si sa nu stii sa folosesti un telefon mobil, sa butonezi o telecomanda, sa folosesti un bancomat…

4. Ca trebuie sa te ai bine cu vecinii.

5. Ca trebuie sa ai prieteni buni si de nadejde, ca trebuie sa fii tu un bun prieten. Sa-i suni, sa va intalniti, sa organizati actiuni comune. Sa-i feliciti la aniversari si sa le faci cadouri simbolice.

6. Ca trebuie sa fii cat mai activ. Daca lasi garda jos, puterile tale vor scadea foarte rapid.

7. Ca trebuie sa-ti dezvolti o paleta larga de hobby-uri si de activitati extraprofesionale inca de pe-acum, cat esti inca valid si trebuie sa iei in calcul ca batranetea aduce cu ea multe neputinte pe diverse planuri. Daca toata viata ai citit sau ai privit la tv, daca ajungi sa-ti pierzi vederea, esti terminat. Ziua trece ingrozitor de greu privind in tavan.

8. Ca e intelept sa te ingrijesti cat esti in putere sa achizitionezi aproape de casa o palma de pamant pe care s-o poti lucra, sa ai un pom, sa faci miscare, sa te simti util, sa ai o leguma sau un fruct proaspate si sanatoase.

9. Aduna amintiri frumoase. Randuieste-le frumos in albume sau cutii. Completeza un jurnal cu evenimentele si scrie cateva randuri despre ele. Acum nu realizezi ce vor insemna ele atunci.

 10. Impaca-te cu copiii tai. Respecta-le alegerile, incurajeaza-i mereu si roaga-te sa le fie bine.

11. Fa eforturi permanente sa fie armonie si intelegere in familie. Respectul si toleranta sa fie cuvinte de ordine. Vine vremea cand doar ele vor mai conta.

12. Ingrijeste-te de sanatate cat mai bine. Impune-ti de pe-acum un stil de viata si o alimentatie cat mai sanatoase: cat mai multa apa, cat mai multe alimente neprelucrate termic, cat mai putina carne, „sare, zahar si grasimi” cu moderatie, ulei de masline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, sport, prieteni, activitati sociale, hobby-uri, curatenie (trup si casa), activitati mentale si lista e lunga. Fa-ti o dantura de calitate.

13. Descotoroseste-te de ce nu ai nevoie in casa.

14. Incepe sa fii econom. Nu risipi fara rost resursele.

15. Daca iti vei construi o casa, ia in calcul eventualitatea ca poti trai cel putin 90 de ani si ca un sfert din viata puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o face mare. Copiii cresc repede si-si iau zborul. Daca totusi vrei o casa mare si-ti poti permite, proiecteaz-o in asa fel incat, fie sa poti locui cu copiii si familiile lor (lucru putin probabil), fie sa poti inchiria o parte din casa fara sa fii deranjat sau sa deranjezi sau, de ce nu, sa oferi gazduire contra ajutor menajer. Daca poti, mai bine investeste intr-o a doua locuinta ce poate fi inchiriata sau daruita copiilor.

16. Nu te gandi sa te muti la pensie la tara decat daca ai confort (apa, gaz), cai de comunicatii bune si un oras aproape si doar daca ai crescut la tara. Altfel, o schimbare prea radicala dupa pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani iti va fi bine, dar apoi va incepe sa-ti fie greu.

17. Gandeste-te ca la pensie va trebui sa ai cu ce-ti umple timpul. Invata sa pictezi, sa bricolezi, sa gradinaresti… orice iti poate umple timpul si, de ce nu, sa-ti aduca un venit.

18. Invata sa acorzi primul ajutor, sa faci injectii si masaj terapeutic.

19. Fii ingaduitor cu cei varstnici si neajutorati. Ei nu vor sa fie asa… Nu vor sa fie neputinciosi, ursuzi, nefolositori. Daca nu-i poti ajuta intr-un fel sau altul, macar nu te mai supara pe ei cand iti incurca treburile in goana ta zilnica.

20. Fii cat mai apropiat de parintii tai. Daca esti departe de ei, suna-i cat mai des, lasa-i sa te cicaleasca fara sa te enervezi, asculta-le aceeasi intamplare spusa si data trecuta. Cand mergi in concediu, nu te duce ca musafir, pune in portbagaj trusa cu scule si pune la punct ce e de reparat, ajuta-i, cumpara-le ce le trebuie sau stii tu ca le-ar usura batranetile.

 Ideea e simpla: daca nu incepi sa faci nimic din toate acestea inca de pe-acum, vei fi condamnat la o batranete nefericita.

 

Cezara Dafinescu: Draga mea doamna, iti multumesc pentru sfaturi. Sunt sigura ca multe femei si multi barbati vor tine cont de ceea ce ne-ai scris. Fiecare dintre noi isi doreste O BATRANETE FERICITA. As mai adauga… SA IUBIM mai mult! Iubirea este cea mai mare putere a noastra.  Cu cat iubim mai mult, cu atat mai mare este puterea noastra. Cea mai mare putere din lume este iubirea si cu totii avem acces nelimitat la ea. Iubirea apreciaza, complimenteaza, simte recunostinta si nu rosteste decat lucruri placute. Noi avem atat de multa iubire de daruit. Cu cat daruim mai mult, cu atat vom primi mai mult. Sa incercam sa ajutam atat cat putem. “Nimeni nu este mai indragit pe lumea asta decat cel care usureaza povara altcuiva”, spune un proverb…