Succesul si declinul designerului suprarealist englez John Galliano

234r4bhkwnjNu s-a considerat niciodata un artist… poate doar unul cu „a” mic… a marturisit ca adora femeile, ca banii se afla pe ultimul loc, cariera lui fiind mai presus de orice… a creat intr-un stil suprarealist, incaltandu-si modelele cu pungi din plastic si… s-a declarat un fan inrait al New Yorkului.

Este vorba despre designerul John Galliano, cel care avea la picioarele sale lumea modei, cel care a creat unele dintre cele mai spectaculoase prezentari, pe cele mai faimoase catwalkuri, un creator fantezist de Haute-Couture al zilelor noastre, asupra caruia pare insa ca a cazut un blestem. Creatorul suprarealist de altadata a fost implicat intr-un scandal care i-a afectat imaginea si a atras dupa sine concedierea din functia de director de creatie al Casei Dior, functie pe care o ocupa inca din anul 1996. Ca si alti mari designeri: Marc Jacobs, Calvin Klein, Alexander McQueen sau Yves Saint Laurent, care fie au suferit de anumite dependente, fie de depresii, John Galliano cunoaste acum o perioada de decadere. Sa fie oare acesta pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru celebritatea datorata talentului innascut?

Inceput de cariera

Astazi in varsta de 50 de ani, designerul Juan Carlos Antonio Galliano-Guillén si-a petrecut primii ani din viata in Spania, iar mai apoi familia sa se muta la Londra unde acesta urmeaza  Colegiul Central de Arta si Design Saint Martins, pe care il  absolva in anul 1984. Dragostea lui Galliano pentru materialele si pentru culorile vii s-a regasit si in colectia sa de absolvire, inspirata de piesa de teatru „Danton”, productie a Teatrului National, unde creatorul lucra cu jumatate de norma. Succesul sau a venit peste noapte, odata cu „Incredibilii”, colectie inspirata din Revolutia Franceza si ale carei piese vestimentare au fost vandute in totalitate in boutique-ul de moda Browns, din Londra.

Paris

Datorita faptului ca atelierul sau din Londra nu a avut succesul asteptat, in anul 1990 pleaca la Paris, unde expune colectia de toamna/iarna, iar in anul 1993 se hotaraste ca orasul luminilor sa-i devina resedinta. Tot aici o intalneste pe editoarea revistei Vogue America, Anna Wintour, care il ia in custodia sa.

De aici, cariera lui John Galliano si-a urmat intocmai cursul normal, lucru care i-a oferit credibilitatea de care acesta avea nevoie la Paris. De la colectia de toamna/iarna in cadrul careia au defilat pentru el cele mai cunoscute modele ale momentului respectiv – Kate Moss, Helena Christensen, Naomi Campbell si Linda Evangelista – si care a cuprins 17 tinute complet negre si pana la recunoasterea concreta de catre conglomeratul de lux, lider in lume, LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessey) nu a fost decat un pas, acesta alegand  Galliano – atat pentru Haute Couture, cat si pentru Pret-à-Porter.

John Galliano este un adevarat geniu, cu o altfel de viziune asupra modei, reinventand astfel rochia cu taietura din anii 1930. Modelele de haine ale designerului au fascinat o lume intreaga, ajungand astfel designer-sef la Givenchy, loc pe care i l-a lasat mai apoi lui Alexander McQueen, el lucrand pentru Dior. A imbracat de-a lungul carierei sale vedete precum: Madonna, Charlize Theron, Cate Blanchett, Nicole Kidman sau Kate Moss.

Viata personala

Galliano a impartit casa sa din Paris cu prietenul sau Alexis Roche, un consultant de moda, cel cu care se pare ca a avut o relatie pe termen lung, cei doi devenind figuri familiare pe strazile din Le Marais, o zona din Paris frecventata de gay-ii orasului.

Declinul marelui designer John Galliano

Pe data de 25 februarie anul curent, designerul englez este arestat ca urmare a unor declaratii antisemite pe care le face intr-un bar din Franta. Cateva zile mai tarziu, tabloidul britanic ”The Sun” face public filmuletul in care se dovedeste ca John Galliano se adreseaza unui grup de femei italience, declarand ca il iubeste pe Hitler si ca acele femei impreuna cu familiile lor ar trebui gazate. Acest incident nu a socat numai lumea modei, dar si vedetele au fost intrigate de ceea ce se intamplase.

In apararea sa, Galliano a declarat ca bause cateva pahare si ca a fost agresat verbal si provocat de catre un individ care a comentat aspectul hainelor sale, incercand sa il loveasca chiar cu un scaun. Pe 1 martie, casa de moda Dior il concediaza pe designer si, totodata, show-ul lui de moda din cadrul Saptamanii Modei de la Paris este anulat. Cu toate acestea, creatorul de moda promite ca ii va face pe oameni sa il inteleaga si sa il ierte.

Desi creatiile sale deosebite, precum  haina “blu marino” pentru Diana, Principesa de Galles, haina pe care aceasta a imbracat-o la deschiderea expozitiei de 50 de ani a lui Dior la Metropolitan Museum of Art din  New York, au cucerit lumea modei si vor ramane cu siguranta in istorie pentru asta, decaderea suferita de acesta i-a inchis porti care nu se stie daca vor mai putea fi redeschise vreodata.

Prin toate creatiile mele, am incercat sa unesc oameni de toate rasele, credintele si religiile si orientarile sexuale, celebrand diversitatea etnica si culturala. – John Galliano

 

Text: Ruxandra Raica

Surse: www.nymag.com

www.showbiz-celebrity.com