Suntem un cuplu sau doar convietuim?

Suntem un cuplu sau doar convietuim?“Iubirea nu este o asigurare pe viata, este o aventura care implica toate riscurile posibile.”
J.SALOME

E sase dmineata. Ceasul asta ucide orice vis. Si la propriu, si la figurat. Intind mana in dreapta mea fara sa deschid ochii si e acolo. Ii stiu fiecare cuta pe care i-o lasa perna pe fata dupa modul in care o indoaie ca sa isi mai prelungeasca noaptea. Fiecare cu noaptea lui. Ne cunoastem din liceu. De atunci se hranea cu iluzii.
 
Trag aer in piept si incerc sa trec peste morocanismul momentului. O sa dau drumul la radio…el o sa salveze atmosfera. Asa face mereu… e un drog.  El este drogul sau mi-au ramas mie doar gesturile? E cam rece gresia, e cam rece totul. Anul trecut cand am mai simtit asa de mult rece, parca ne aniversam. Sa fie oare deja 7 ani? Parca scrisem pe pozele de anul trecut. O sa ii iau ceva dragut. Oricum o sa vina ca o surpriza. Sigur a uitat. Anul asta poate iesim si cu prietenii. Asa poate avem si noi despre ce discuta. Destul am fost de Sarbatori impreuna. Impreuna? Ce ciudat a sunat. Cine face regia la filmul asta?

Cuplul, mai mult decat un El si o Ea
Specilistii ne spun ca pentru a putea vorbi de existenta unui cuplu trebuie sa putem regasi intre cei doi dovada manifestarilor lui “impreuna” in toate formele umane posibile: actiuni impreuna, comunicare, planuri, asemanari si deosebiri, completari…si toate acestea intr-un spatiu in care cei doi sa se simta suficient de liberi, un spatiu personal in care sa se poata manifesta.

Cuplul, stare de orbire sedimentata in dragoste
“Dragostea este oarba!” un truism desigur. Dar cati dintre noi nu s-au lovit de usturatorul adevar pe care il ascunde. Din pacate sau din fericire intr-o relatie se pleaca la drum de la o usoara stare de opacitate in fata realitatii. Da da, vorbesc de acea perioada pe care o numim indragostire si in care totul poate fi descris in nuantele lui extraordinar, foarte bine, perfect, nemaipomenit.
Dar ce ramane din cuplu dupa ce perioada de indragostire trece iar lucrurile, intr-un fel sau altul, invata sa se aseze? Exista in acest moment doua directii: pasiunea de la inceput se poate transforma intr-un sentiment mai profund, mai asezat de iubire sau putem intalni situatii in care dupa ce pasiunea s-a stins, nu mai ramane nimic. Atunci fiecare in parte tinde sa gaseasca un alt partener cu care sa retraiasca aceeasi stare de inceput.

Adecvarea la societate naste robi ai convenientelor
Exista si cuplurile pe care le putem numi, usor fortat, “blazate”, in sensul ca devin robii rutinei, ai obisnuintei. Acest lucru se intampla mai curand in cuplurile traditionaliste, care acorda o mare atentie prejudecatilor legate de varsta, asteptarilor celorlalti de a avea o familie si un partener. Atunci cei doi se complac intr-o stare care nu poate fi definita ca si cuplu. Este un parteneriat, o convietuire intre doi oameni care merg sub presiunea imaginii sociale pe care doresc sa o impuna, devin un cuplu social, un cuplu de convenienta.

Dragostea se termina in bratele obisnuintei
Semnele ca avem de-a face cu o stare acutizata de obisnuinta sunt simple si la indemana oricarui observator: uitam data in care ne-am cunoscut, uitam ziua de nastere a partenerului sau preferintele celuilalt, apare lipsa nevoii de a face lucruri noi impreuna, de a acorda atentie modului in care celalat ne vede.
Tendinta de a ne delasa apare ca urmare a disparitiei interesului, dar nu a interesului pentru propria persoana, ci a interesului pentru modul in care celalalt ne percepe. Siguranta in cuplu face parte tot din obisnuinta. Obisnuinta este unul dintre dusmanii partii afective din cuplu ducand la o stare de aplatizare. Oricat de sigur ai fi pe dragostea celuilalt, latura afectiva a unui cuplu trebuie sa fie mereu stimulata, intretinuta permanet. Afectiunea din cuplu, starea de a iubi este o atitudine care se manifesta. Daca celalalt nu mai este stimulat, aceasta atitudine inceteaza sa se mai manifeste.

Starea unui cuplu, oglinda a afectiunii dintre cei doi
O relatie care functioneaza doar din inertie nu poate fi benefica. Este inceputul sfarsitului unei relatii. Inertia, rutina, obisnuinta sunt, de fapt, semnale de alarma care avertizeaza ca ceva este in dezordine intre cei doi. Un cuplu este asemenea unui organism viu care are nevoie sa fie hranit. Cum se hraneste el? Din atitudinea celor doi. O relatie care merge rutinat arata de fapt starea afectiva a celor doi parteneri. Starea unui cuplu este oglinda celor doi parteneri. Pe de alta parte, nimic din ceea ce se intampla in relatie nu tine doar de unul sau de celalalt. Starea de fapt a unei relatii este rezultatul atitudinii celor doi si a interactiunii dintre ei. 

Cum combatem obisnuinta in cuplu?
• Comunicati-va starile, nevoile, dorintele, problemele. Daca nu comunicati, cel de langa voi poate doar sa presupuna si aceasta presupunere nu este poate in concordata cu ceea ce simtiti voi in acele clipe.
• Indragostiti-va din nou. In afara dormitorului trebuie sa gasiti timp unul  pentru altul. Daca tu esti plictisit si celalalt poate fi la fel. Adaugati putina buna-dispozitie in viata voastra.
• Faceti mici gesturi pentru partener, mici bucurii care sa-i lumineze viata si care sa-l faca sa-si dea seama ca este iubit. Lucrurile mici conteaza.
• Fiti sustinatori! Pentru a merge mai departe trebuie sa faceti in asa fel incat lucrurile pozitive sa fie in balanta cu cele negative.
• Glumiti pentru a trece peste starile conflictuale. Umorul este de mare ajutor cand lucrurile scapa de sub control.
• Cereti ajutor unui consilier marital daca simtiti ca nu mai puteti controla relatia. Discutati cu un specialist, cu ajutorul caruia sa gasiti solutii de a continua relatia.
• Flirtati! Potrivit cercetatorilor, flirtul duce la aparitia oxitocinei – hormonul fericirii, care creeaza starea de furnicare simtita in momentele de indragostire. Asa ca flirtati cu postasul, cu instalatorul etc, spunand glume sexi, clipind din gene, totul in numele stiintei!!!
• Imbratisati-va, nu neaparat gandindu-va la sex. Pur si simplu luati-va in brate. De regula aceasta stare de pliciseala apare si in relatia sexuala. Si pentru asta va trebui sa fiti inventive,sa faceti miscare (sa mergeti in weekend pe bicicleta – acest lucru creste fluxul sangvin in toate vasele, inclusiv in zona genitala).
• Uitati-va nu doar la filme erotice, ci si la filme  gen thriller. Frica si dorinta au localizare in aceeasi zona a creierului, iar activarea se face foarte usor.
• Si aveti grija de sanatatea voastra. Fumatul, consumul de alcool, alimentatia nerationala, sedentarismul duc la scaderea fluxului sangvin si, implicit, la o stare de adormire, de lene, de plictiseala.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Psiholog Sorina Cristea si psiholog Stefania Nita