Sutienul, pericol pentru sanatate

2009_body_care_sutienulFemeile stiu sa transforme utilul si sa il aduca la statutul de arta. Sa luam de exemplu sutienul pe care l-au metamorfozat din obiect necesar pentru sustinerea sanilor, in eticheta a stilului. Care sunt insa criteriile pe care trebuie sa ne axam in alegerea lui, dincolo de cele strict estetice?

 
Un sutien bine ales ne insoteste cu succes tinuta de fiecare zi, indiferent de activitatea desfasurata. La munca, in intalnirile cu prietenii, in cubluri chiar si in salile de fitness. Daca este bine ales el ne contureaza starea de confort in propria piele. Ales necorespunzator dimensiunilor sanilor sau din materiale mai putin prietenoase, el trece dincolo de limita disconfortului provocand chiar probleme de sanatate.

Ce trebuie sa stii cand alegi un sutien?
1. O dimensiune prea mica a sutienului poate produce dureri de sani sau chiar de spate prin constrangerea cutiei toracice si prin oprirea circulatiei locale. Tot astfel se pot agrava anumite aspecte dermatologice alunitele, negii de la nivelul sanilor. 
2. Daca ai alunite la nivelul sanilor este bine sa efectuezi un control dermatologic. Una dintre cauzele transformarii banalelor alunite in formatiuni cancerigene tine de factori mecanici: frecare, lovire etc.
3. Sutienul nu determina lasarea mulsculaturii de la nivelul sanilor. Mai mult, pentru sanii de mari dimensiuni sutienul este chiar indicat. Fiind foarte grei acestia au nevoie de sustinere suplimentara. Tot astfel scade si tensiunea de la nivelul spatelui.
4. Nu este contraindicat sa porti sutien pe toata perioada zilei. Noaptea insa, pe perioada somnului, acest obiect vestimentar este de evitat. El nu face decat sa perturbe starea de relaxare necesara odihnei.
5. Este de evitat purtarea sutienului pe perioada alaptarii. Pentru aceste momente exista lenjerie speciala. Mai mult, pe timpul sarcinii sanii isi maresc dimensiunea. Se cere deci, pentru a mentine starea de sanatate, schimbarea lenjeriei cu una adecvata noilor forme.
6. Desi lenjeria din dantela sau materiale sintetice in general are, de cele mai multe ori, un design foarte atractiv, este recomandata lenjeria din materiale naturale, precum bumbacul sau matasea. Acestea permit pielii sa respire si sunt de preferat mai ales pe timp de vara. Contactul cu transpiratia, mai ales pe perioada intregii zile poate provoca iritatii la nivelul sanilor. Pentru o varianta mai comoda bustierele sunt alegerea ideala.
7. Sutienele cu cadru metalic prezinta un risc mai mare pentru sanatate. Acestea se pot face responsabile de producerea unor microtraumatisme, microleziuni la nivelul sanului ce se pot transforma in timp in noduli sau conglomerate
8. Sutienul este recomandat in activitatile fizice, atunci cand se cere efectuarea de efort. In acest caz el are rol de sustinere a musculaturii.

Cat port la sutien?

Am tot vorbit pana acum de dimensiunea corecta a unui sutien. Usor de zis si… usor de facut. Exista o metoda foarte simpla pentru determinarea numerelor pe care le purtam la sutien.

 

  • •  Pentru a afla marimea sutienului masoara circumferinta toracelui cu ajutorul unui centimetru.
  • •  Pentru a obtine marimea cupei masoara circumferinta bustului (peste sani) apoi scade aceasta valoare din cea a toracelui. Verifica apoi in categoriile ce urmeaza:

Pentru Marimea cupei este
1-2 cm                                   AA
3 cm                                      A
5-6 cm                                   B
8 cm                                      C
10 cm                                    D
13 cm                                    E
15 cm                                    F

Desi sutienul este o arta, o moda, femeile trebuie sa il aleaga cu grija. Si aici nu vorbim de criterii cromatice sau de forma, ci de principii ce tin de starea de sanatate. Sutienul trebuie sa fie ales in functie de dimensiunea sanilor, dintr-un material de preferinta natural si cat mai putin constrangator. Daca simti si cel mai mic disconfort la purtarea unui astfel de obiect vestimentar incearca sa renunti la folosirea lui pentru cateva zile. Daca durerea persista sau creste in intensitate inseamna ca problema este de alta natura, iar sutienul nu a facut decat sa o scoata la iveala. Consulta de urgenta un medic ginecolog.

Statistica: 25% din durerile de san sunt legate de o utilizare inadecvata a sutienului.
9 din 10 femei isi aleg sutienul necorespnzator cu dimensiunea sanilor.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Liliana Popa,
Medic Specialist Obstetrica Ginecologie
Tel: 021 726 26 36