Tatiana Ernuteanu: „Totul este sa inveti arta de a jongla cu cele 24 de ore”

Tatiana Ernuteanu PRINCIPALATatiana Ernuteanu este specialist in comunicare si consultant de imagine, are o experienta vasta in domeniul PR-ului si observa cu finete locurile frumoase din Bucuresti pe care vi le recomanda si voua prin intermediul celui mai recent proiect al sau. E un profesionist in tot ceea ce face si intreprinde, asa ca am stat de vorba cu ea… si ne-a facut placere.

 

Tonica: Buna, Tatiana. Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat de-a lungul carierei tale de PR?

Tatiana Ernuteanu: Am invatat, descoperit, inteles atat de multe lucruri in cei 12 ani, incat mi-este dificil sa fac o ierarhie! In primul rand, am invatat (si sfatuiesc la randul meu) ca sinceritatea este cel mai important ingredient intr-o relatie pentru ca ea sa functioneze optim, ca un compromis fericit este doar o notiune inventata, ca oamenii trebuie sa fie intelesi asa cum sunt, ca schimbarea trebuie sa vina intotdeauna pe cale naturala si nu impusa, ca zambetul este asteptat si bine primit intotdeauna, ca a vinde iluzii in PR e sinonim cu scurtarea vietii produsului, ca din fiecare experienta neplacuta  trebuie sa inveti ceva, iar acest lucru se va transforma la un moment dat intr-un atu personal, ca autenticitatea face un brand mai puternic decat adaptarea si ca dedublarea naste monstri.

 

Daca ar fi sa alegi intre jurnalism si PR,  pentru ce ai opta in momentul de fata?

Cele doua domenii se intersecteaza foarte mult si cred ca unul fara celalalt nu ar  putea functiona! Ca om de PR ai nevoie de empatie, este necesar sa te pui in pielea jurnalistului pentru a putea identifica nevoile lui, pentru a-i putea oferi informatiile necesare,  pentru a-i putea livra mesajul, in forma potrivita! Amandoua sunt meserii-cheie, creative, lipsite de rutina, importante, asa ca oricare dintre ele ma tenteaza in mod egal.

 

Stim ca, de curand, ai demarat proiectul The Hotspot Girl un blog despre locuri si oameni frumosi din Bucuresti. Cum ti-a venit aceasta idee? Care este publicul-tinta?

Foarte des mi se cereau diverse recomandari: produse, servicii, restaurante, atat din partea prietenilor mei, cat si din partea unor oameni pe care nu-i cunosc personal si cu care sunt doar prietena pe retelele de socializare. Asa a incoltit ideea de a face o platforma in aceasta zona (Thehotspotgirl.com). Apoi, am dezvoltat putin ideea si m-am gandit ca recomandarile pe care le fac as vrea sa aiba rolul de a te ajuta sa-ti proiectezi a happy day, cu un buget fie mic, fie mare. Eu cred foarte mult in conceptul de estetica a vietii – Designe your life – si nu ma refer aici doar la decoratiuni, moda si lifestyle, ci si la o estetica a comportamentului, a caracterului. Notiunea de estetica despre care vorbesc trebuie sa te faca sa te simti bine cu alegerile tale, cu actiunile tale, cu demersurile pe care le faci si care sa te ajute! A nu minti, a nu insela, a nu cauza rau celor in jurul tau sunt componente ce tin de aceasta estetica a vietii. A alege cu discernamant te poate face sa te iubesti mai mult si sa te respecti mai mult. Incerc, de asemenea, prin acest blog, sa apropii oamenii de valorile trecutului, de personaje cu adevarat celebre, de filme sau carti de referinta!

 

Esti om de PR si ai foarte multa experienta, insa in acelasi timp stii ca munca inseamna sacrificiu si, de multe ori, ne sacrificam timpul liber in detrimentul jobului. Cum crezi ca ar trebui sa actionam pentru a gasi timp si pentru pasiunile noastre?

Stii, este o vorba care spune „alege o meserie pe care o iubesti si nu vei mai fi nevoit sa muncesti o zi in viata ta!”. Cam asa stau lucrurile! Nu prea simt sacrificiul decat in ceea ce priveste un mare inamic, „timpul”. In rest, sacrificiul pentru mine este o notiune pe care mi-am asumat-o, ca toata lumea, de altfel, ca facand parte din existenta mea. Totul este sa inveti arta de a jongla cu cele 24 de ore. In timpul saptamanii, am un program foarte  aglomerat: pe langa munca propriu-zisa, intalnirile de business, serviciile de personal shopper si consiliere vestimentara, pe care le ofer si care se deruleaza de obicei seara, activitatile de networking, blogul meu cel nou, totul necesita implicare, timp si creativitate! In weekend insa, lucrurile se schimba total! Nu raspund la telefon, nu deschid mailul si ma dedic cu totul lucrurilor simple, naturale si care ma relaxeaza! Ai sa razi, dar imi place sa calc si nu las pe nimeni sa se apropie de zestrea mea, sa fac mici activitati de gradinarit, sa descopar Bucurestiul ca si cum as fi un turist, sa prepar prajituri, sa ascult muzica si sa ies cu sotul meu la micul dejun! Sunt micile mele bucurii care imi nuanteaza viata! Cele doua zile ale weekendului chiar reprezinta un refill de energie si putere!

 

La inceput de primavara, vrem sa ne rasfatam, ne revine cheful de viata, vrem sa ne revedem cu prietenii. Unde ne sugerezi sa ne pierdem timpul?

Depinde foarte mult de profilul fiecaruia si de preferintele lui. Eu recomand  vizitarea muzeelor si a galeriilor de arta, care iti ofera pentru cateva momente detasarea de cotidian si transpunerea intr-o lume estetica, frumoasa si interpretativa! Cei care apreciaza genul de restaurant-sufragerie, intr-un decor art-deco, foarte cald si homy, Veranda-Casa Frumoasa este un loc perfect! Pentru gurmanzii care isi doresc sa reinvie un Bucuresti interbelic printr-un  meniu pantagruelic, Zexe, pentru iubitorii de vin, Iconic Food, Wine & Design.  Uptown este iarasi un loc foarte potrivit iesirilor cu prietenii, cei care prefera produsele pescaresti trebuie sa bifeze Mama Leone, Bistro Escargot pentru fine-dining sau Morgan La Dud, pentru preparatele savuroase!

 

Daca ar fi sa te muti intr-o alta capitala europeana, ce ai alege si de ce?

Fara doar si poate, as alege Londra! Ma simt foarte aproape sufleteste de spiritul britanic! Cam tot ce imi place si ma defineste, in mare, vine cumva din aceasta zona. New Wave, Punk, Grunge, Dave Gahan, Banksy, cabinele de telefon de culoare rosie, catedralele gotice, muzeele incantatoare, vremea capricioasa, indiferenta oamenilor fata de vietile personale ale celorlalti, sobrietatea cromatica, bunul gust arhitectural, umorul fin al lui G.B Show, poeziile lui Byron si Shelley. Anglia este fascinanta din punctul meu de vedere, pentru diversitatea culturala, pentru ca reuseste sa fie un turn Babel ce include zeci de etnii, religii, filosofii, pentru ca e o tara mandra, cosmopolita, un amestec de conservatorism si libertate dusa la extrem.

 

In ce alte proiecte mai esti implicata, cu ce ai de gand sa ne mai surprinzi?

Va suna a cliseu ceea ce urmeaza sa-ti spun, insa nu-mi place sa vorbesc despre proiecte care sunt in stadii incipiente, din doua motive: unul, fiindca nu stiu daca voi reusi sau nu sa le pun in practica, fiind proiecte ce implica mai multi factori, independenti de mine si al doilea motiv, pentru ca furtul intelectual este o forma raspandita in ziua de azi si nu pentru ca ideile mele ar fi mai valoroase ca ale celui care fura, ci pentru ca este mai usor sa preiei ideea cuiva decat sa consumi tu energie sa o gasesti! Mie mi s-a intamplat pana acum de 3 ori, asa ca asta mi-a temperat impulsurile sinceritatii sub acest aspect. Cu siguranta ca voi vorbi despre ele la momentul oportun, cu drag chiar, ca doar sunt ale mele.

 

Text: Ruxandra Raica