Vaccinul antiobezitate, eficient in cazul soarecilor de laborator

shutterstock_2432042523Intr-un nou studiu, cercetatorii au testat eficacitatea vaccinurilor cu somatostatina in ideea reducerii ratei de obezitate la nivel global. Cu o structura similara celei a hormonului gastric, vaccinul regleaza apetitul si transmite creierului senzatia de satietate, fiind consumate cu 20% mai putine alimente.

Somatostatina este un hormon peptidic, care inhiba actiunea hormonului de crestere (GH) si a insulinei, ambele ducand la cresterea in greutate. Odata stopate, acestea nu mai functioneaza in mod normal si vor duce la scaderea in greutate.

Conform prof. dr. Kim Janda de la Chemistry at Scripps Research, vaccinul activ impotriva hormonului grelina pare sa incetineasca cresterea in greutate precum si producerea de grasimi in organism. Se pare ca acest hormon trebuie sa treaca de la nivelul circulatiei sangvine la nivelul creierului pentru a influenta apetitul si castigul ponderal. Cercetatorii au testat vaccinurile pe doua grupuri de soareci.

Soarecii din ambele grupuri au avut o dieta bogata in grasimi timp de opt saptamani inainte de studiu si au continuat sa consume aceeasi mancare pe toata durata studiului, adica inca sase saptamani. Vaccinarile au fost administrate de doua ori – la inceputul studiului si apoi in a 22-a zi a studiului. La patru zile dupa prima injectie cu somatostatina modificata, soarecii vaccinati au avut o scadere de 10% din greutatea corpului fata de inceputul studiului.

La sfarsitul studiului, rezultatele au aratat ca administrarea vaccinurilor a redus semnificativ greutatea corpului, fara a afecta nivelurile normale de hormoni de crestere sau nivelul de insulina.

“Acest studiu demonstreaza posibilitatea tratarii obezitatii prin vaccin”, a spus unul dintre autorii studiului. “Desi sunt necesare studii suplimentare pentru a descoperi implicatiile pe termen lung ale acestor vaccinuri, tratamentul obezitatii umane prin vaccinare ar oferi medicilor o alternativa in oprirea epidemiei de obezitate la nivel global“.

 

Studiul a fost publicat in Jurnalul de Zootehnie si Biotehnologie.

 

Text: Andreea Popescu