Valentine’s Day, sarbatorita in fel si chip

Valentine’s Day, sarbatorita in fel si chipDe Ziua Indragostitilor, indiferent cum s-ar numi aceasta, dragostea este celebrata in toate formele sale. Si ce poate fi mai frumos decat o zi dedicata in totalitate indragostitilor? Desi iubirea ar trebui demonstrata in fiecare zi, si nu doar cu aceasta ocazie, oamenii din diferite colturi ale lumii o sarbatoresc diferit, la date diferite si respectand traditii diferite. Acestea fiind spuse, norocosi sunt cei ce iubesc si sunt iubiti.

 

 



Danemarca

In Danemarca se sarbatoreste Valentine’s Day altfel decat in alte tari. Diferentele se observa inca de la modul in care sunt oferite florile: aici, ghioceii, si nu trandafirii, sunt simbolul dragostei. Pe langa flori, barbatii le trimit femeilor si scrisori cuprinzand versuri de dragoste, fenomen numit “gaekkebrev”. Interesant este ca acestia nu se semneaza, ci pun cate un punct pentru fiecare litera a prenumelor lor. Sarcina grea revine femeii, intrucat aceasta trebuie sa ghiceasca numele expeditorului. In cazul in care ea reuseste sa faca acest lucru, va trebui ca de Paste sa primeasca din partea barbatului… un ou de Paste. Daca nu reuseste sa ghiceasca numele barbatului care i-a trimis scrisoarea, atunci ea este cea care ii ramane datoare expeditorului cu un ou de Paste.

 

Slovenia

Ziua iubirii se sarbatoreste in Slovenia pe 12 martie, de Sf. Gregory. Conform traditiilor de acolo, 14 februarie este ziua in care natura incepe sa se trezeasca la viata. Din pacate sau din fericire pentru ei, slovenii nu primesc si nici nu daruiesc cadouri. Aici se crede ca Valentine’s Day este cea mai potrivita zi pentru a se da startul muncilor campului.

 

Brazilia

Nici in Brazilia nu se sarbatoreste Ziua Indragostitilor pe 14 februarie. Corespondentul Valentine’s Day este “Dia dos Namorados”, sarbatorita pe data de 12 iunie. De ce? Pentru ca pe 13 iunie este ziua Sf. Anthony, iar luna februarie este ocupata cu Carnavalul de la Rio. Partea frumoasa este ca in aceasta zi speciala se fac schimburi de flori, de scrisori de dragoste si de ciocolata, traditie respectata in majoritatea tarilor lumii de Ziua Indragostitilor.

 

China

Chinezii sarbatoresc Valentine’s Day timp de doua zile, prima zi fiind cea recunoscuta in intreaga lume – 14 februarie, iar a doua zi a iubirii fiind sarbatorita in a saptea zi a lunii a saptea din calendarul chinezesc. Aceasta zi – cunoscuta sub numele de “Qi Xi”, “Magpie Festival” sau “The Night of Sevens” (Noaptea Celor Sapte, Festivalul de Dublu Sapte, Festivalul Celor Sapte Surori sau Festivalul Fiicelor) – are la baza o legenda din China, in care fiica unei zeite a venit pe pamant si s-a casatorit cu un cioban tanar. Cand zeita a descoperit acest lucru, a ordonat ca fiica ei sa fie adusa inapoi in cer. Tanarul cioban a incercat sa o urmeze, dar acest lucru a infuriat-o pe zeita care a facut un rau in cer (Calea Lactee), separandu-i astfel pe cei doi. Legenda spune ca doar o data pe an, toate cotofenele din lume zboara pana la Calea Lactee si fac un pod peste rau, permitandu-le celor doi iubiti sa se intalneasca. Exista mai multe variante ale acestei povesti, dar finalul este acelasi. In zilele noastre, chinezii celebreaza aceasta zi vizitand temple si rugandu-se pentru dragoste, fericire si casatorie.

 

Scotia

SECUNDARAvdDe Valentine’s Day, scotienii ii celebreaza pe tinerii necasatoriti. Acestia organizeaza un joc in care atat femeile, cat si barbatii trebuie sa isi scrie numele pe hartii si sa le bage intr-o palarie: exista o palarie in care isi baga barbatii biletelele cu numele lor, o alta in care isi baga femeile biletelele cu numele lor. Toata lumea trage un nume, femeile din palaria barbatilor si barbatii din palaria femeilor. In urma acestui joc, iau nastere cupluri. Desi este putin probabil ca persoanele sa se potriveasca intre ele, acestea sunt obligate sa ramana cu persoana a carui nume l-a extras, indiferent daca ii convine sau nu.

 

Franta

Valentine’s Day a avut un nume personalizat (acum interzis), si anume “une loterie d’amour”. De ce a fost interzis? Deoarece, atat femeile singure cat si barbatii singuri trebuiau sa strige la poarta casei celui care urma sa-i devina pereche. Cei care erau respinsi de potentialul partener reveneau a doua zi in acelasi loc si ardeau fotografiile cu cel sau cea care nu l-a dorit. Acest ritual se desfasura in jurul unui foc de tabara in care se adunau mai multe femei. In cele din urma, guvernul francez a interzis aceasta sarbatoare.

 

Coreea de Sud

In Coreea de Sud, a 14-a zi a fiecarei luni este dedicata unui aspect al iubirii. De exemplu, luna mai este Rose Day, luna octombrie este Wine Day, iar luna decembrie este Hug Day. La data de 14 februarie, femeile le ofera barbatilor ciocolata. Pe14 martie (“White Day”), barbatii le ofera femeilor orice, in afara de ciocolata. Data de 14 aprilie (Black Day) este rezervata persoanelor care nu au primit nimic pe 14 februarie sau 14 martie. Acestea merg la restaurant, consuma taitei si-si deplang soarta cruda care le-a condamnat la singuratate.

 

Text: Andreea Popescu