Viata dupa casatorie

Viata in cupluCe faci atunci cand astepti dragoste si intalnesti dezamagire? Poate ca ceri prea mult si poate prea devreme. Se poate spune ca asteptarile noastre in cuplu sunt nerealiste? Oamenii se arunca in relatie si isi doresc ca totul sa mearga foarte bine: cuplul, familia, relatia sexuala, activitatea sociala si profesionala. Insa, atunci cand ne dispersam intr-o multitudine de locuri si lucruri, uitam care sunt nevoile noastre de iubire.
 
Sexualitatea conteaza 80%
“Vreau sa am o relatie perfecta! ”Ce inseamna perfect in relatie? Ca partenerul tau sa faca dragoste perfect, sa te mangaie perfect, sa te sarute perfect? Si daca una dintre acestea dorinte nu este satisfacuta, poti pune punct si sa o iei de la capat?  Sau vei cauta solutii pentru a avea o relatie mai putin perfecta in care sa aiba loc si iubirea bazata pe sinceritate si pe respect? Cele mai mari anxietati sau probleme conjugale au ca punct de plecare insatisfactia legata de viata sexuala, fie ea reala sau imaginara. In popor se spune ca sexul face si desface. Intr-un studiu  realizat pe mai multe cupluri, de diverse varste, se arata ca intr-o relatie care functioneaza bine, sexualitatea are un rol important si conteaza cam 80%. Insa, in relatiile care “scartaie”, viata sexuala are o pondere de 20%.

Femeile simt nevoia sa impuna reguli
Raporturile sexuale in cuplu se pot imbunatati sau altera, in primul rand in functie de implicarea partenerilor, dar si din cauza lipsei de timp, a stresului cotidian, neanalizarea dorintelor proprii si ale celuilalt, neexprimarea nevoilor si dorintelor, lipsei activitatilor in comun. Barbatii sunt atrasi mai rapid si mai frecvent de femei, care au alte expectante in relatie. Femeile, pe alta parte, simt nevoia “sa faca” reguli in dorintele barbatilor, la putin timp dupa inceperea unei legaturi de iubire. Exista un fel de disperare in a face lucrurile sa mearga  prea repede, si aceasta poate sa-l impinga pe celalalt afara din relatie.

Legile romantismului
Asa ca, ce putem face ca relatia sa reziste? Cum sa stim cand “sa apasam pedala” si cand sa o lasam libera? Unii experti spun ca trebuie sa ne amintim cateva din vechile legi ale romantismului:
1. Sa nu ne grabim in/cu relatia sexuala.
2. Sa lasam relatia sa se depene incet mai mult timp – cateva luni.
3. Important este sa ne gandim CE ADUCEM in relatie, si nu CE LUAM din ea.
4. Sa intelegem ca marea pasiune, focul initial, nu dureaza, in timp ce IUBIREA da.
5. Sa lucram impreuna la problemele care ne framanta, SA COMUNICAM, pentru a avea o relatie puternica pana la sfarsit.

Cuplurile care trec obstacolele au o casnicie fericita
Cuplurile care stau  impreuna si se ocupa de problemele aparute incercand sa gaseasca solutii, si in care exista si o mare de iubire, isi continua drumul in viata. Intr-un studiu realizat de Institute of  American Values, cercetatorii au chestionat cateva sute de cupluri in legatura cu fericirea in relatie. Dupa 5 ani, acestia au fost intrebati din nou cum decurge relatia lor de cuplu. S-a descoperit ca cei care au trecut impreuna peste probleme, peste 80%, au spus ca au fost foarte fericiti uneori si ca se bucura ca sunt impreuna. Cei care au divortat nu sunt si nu au fost fericiti. Concluzia cercetatorilor a fost ca: ”De multe ori cuplurile care trec prin dificultati inainte de casatorie si gasesc o cale de a merge mai departe au o sansa mai mare de a avea o casnicie fericita, fata de cei care traiesc intr-o existenta fantasmatica inainte de casatorie si cred ca aceasta este viata lor.” Chiar si fara a cunoaste acest lucru, vor exista intotdeauna incercari si dificultati de-a lungul vietii, insa cuplurile care au asteptari realiste  legate de casatorie vor rezista de-a lungul anilor.

Terapia de cuplu a devenit o necesitate
In prezent apar tot mai des dileme legate de evolutia cuplului si a familiei, ceea ce face necesara construirea unor stategii de creatie care sa aiba scopul de a educa tinerii pentru relatia de cuplu si pentru intemeierea unei familii. Terapia de familie si consilierea reprezinta o necesitate, datorita problemelor care apar azi (numar mare de divorturi, agresivitate in cuplu, schimbarea mentalitatii legata de rolul fiecarui membru implicat in relatie). Prin terapia de cuplu si de familie se constientizeaza nevoia fiecaruia de a fi parte a acestei entitati, cu tot ce mai implica viata de cuplu sau de familie. Terapia ajuta la imbunatatirea relatiilor din cadrul familiei, la schimbare sau restructurare, la cresterea resurselor partenerilor, la optimizarea relatiilor sexuale.

Text: Psiholog Sorina Cristea