Bine ras, bine dispus

barbierit-shutterDe mii de ani, in fiecare dimineata, in fata oglinzii, barbatii vor sa aiba o infatisare corecta, se chinuiesc barbierindu-se. Unii dispun de aparate sofisticate si treaba se face mai lesne. Pentru altii, barbieritul ramane un chin. Cele peste 12.000 fire de par aspru care constituie barba unui individ mijlociu nu se lasa taiate decat dupa o operatie destul de complicata. Multi dintre cei cu barba aspra inainte renuntau sa se rada, lasau firele sa creasca de un sfert de metru si isi acopereau obrazul cu o barba impunatoare.
 
Firele de par ale barbii cresc cu 0,4 pana la 0,6 milimetrii zilnic, ceea ce inseamna ca, in total, ele ar da singur un fir de par lung de 5 metri. Barbatii blonzi au cele mai multe fire de par in barba, in timp ce brunii au cu o sesime mai putine, dar mai groase si mai aspre. Experientele au dovedit ca e gresita afirmatia dupa care raderea deasa excita radacina firului de par si o face sa dea nastere unor fire mai groase si mai numeroase. In schimb lumina soarelui si aerului excita cresterea parului. Toti barbatii au observat ca vara, la munte sau la mare, trebuie sa se rada mai des decat in timpul iernii, la oras.

Putine materiale sunt mai rezistente decat parul nostru
Acrobatii chinezi, care atarna de coada lor inca doi oameni, nu ating catusi de putin limita rezistentei parului lor. Cercetarile de laborator au dovedit ca parul de pe cap poate da o funie in stare sa suporte greutatea a 25 de oameni de statura mijlocie ! Aceasta tarie a parului a silit industria sa fabrice bricele si lamele de ras din cel mai bun otel. Si cu toate acestea, microscopul arata ca cea mai buna lama de ras s-a si tocit dupa primul ras. Lucrul ni se va parea foarte natural daca vom aminti ca pentru taierea unui fir de par din barba e nevoie de o apasare de 5 kilograme pe milimetrul patrat. Microscopul arata, de asemenea, ca parul, in ciuda ascutimii lamei, gaseste inca timp sa se indoaie si sa se fereasca de cutit. De-aceea, aparatele de ras electrice, ale caror cutite se invart de 10.000 ori pe minut, taie parul cioplindu-l ca pe un trunchi de trestie. Barbierii care tin la arta lor stiu s-o inconjoare de tot felul de precautiuni si ar putea da multe sfaturi “profanilor” care se rad cu masina. Ei stiu, de exemplu, ca mai usor se taie cineva cu un brici neascutit deoarece trebuie sa apese mai mult si de aceea pielea este in primejdie. Ei stiu, de asemenea, desi nu au auzit poate niciodata despre oboseala metalelor – ca briciul nu trebuie folosit de prea multe ori la rand. Pentru acest motiv, barbierul are intotdeauna mai multe brice la indemana.

Strambaturi in fata oglinzii
Barbierul stie ca lama ascutita trebuie sa atinga parul sub un unghi de 45 grade, pentru ca firul sa fie taiat usor si bine. Firele de par nu cresc perpendicular pe suprafata pielii. Spre a le face sa se prezinte sub unghiul favorabil in fata cutitului, facem cele mai curioase strambaturi in fata oglinzii si intindem pielea cu mana. Nu trebuie sa uitam insa ca pana la mijlocul marului lui Adam firele de par cresc cu varful in jos, iar de-acolo inainte cu varful in sus. De-acelasi lucru trebuie sa tinem seama la raderea buzei superioare si inferioare. Mustata trebuie rasa lateral, din afara inauntru, si niciodata de sus in jos; buza inferioara, de asemenea, nu poate fi rasa bine decat de jos in sus. In felul acesta lama de ras taie parul sub unghiul potrivit, isi pastreaza taisul si suntem mai bine barbieriti.

Spuma de sapun
N-am spus pana acum nimic despre spuma de sapun care trebuie sa inmoaie barba pentru ca presupunem ca fiecare barbat stie ca o barba bine sapunita este pe jumatate rasa. Cea mai buna metoda este sa se unga fata, cu 5 minute inainte de ras, cu o crema grasa, dar nu intr-o patura groasa deoarece s-ar impiedica formarea spumei. Dupa aceste 5 minute se spala fata cu apa cat mai calda cu putinta, se da sapun si se incepe sapunirea. Operatia aceasta se va face in liniste si, la unii barbati cu barba aspra, ea dureaza si peste 10 minute. Printr-o sapunire constiincioasa, firele de par sunt inmuiate si legate intre ele  printr-o emulsie de sapun care ajuta lamei sa le taie. Inainte de a incepe raderea se recomanda sa se ude lama de ras. Dupa ras, pielea are dreptul la o noua aplicatie de crema, care o va feri de iritatie.

Text: Cosmin Vasilescu