De ce sa fii mai bun…in 2014

poza rezolutii pentru 2014In preajma Craciunului, pentru ca este o perioada de post careia ii urmeaza cea mai mare sarbatoare a crestinilor, oamenii incep sa se gandeasca mai mult la modul in care se comporta, incearca sa fie mai buni, sa aiba mai multa grija la ce spun, sa fie mai atenti cu cei din jurul lor. De ce trebuie insa sa vina o sarbatoare ca sa ne gandim la astfel de lucuri? De ce nu am fi in schimb mai buni in fiecare zi?




Nu-i face altuia ce nu-ti place tie!

 

Crestem auzind indemnuri precum ”Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” sau ”Nu-i face altuia ce nu-ti place tie”. De cate ori insa ne gandim cu adevarat la aceste lucruri, incercand sa le intelegem sensul real? De multe ori, coplesiti poate de grijile zilnice, de goana in care suntem pentru a ne indeplini obligatiile si de lipsa timpului, uitam sa ne mai gandim la ceilati… si chiar la noi. Si-apoi vine Craciunul…si brusc ne amintim. Doar ca, numai o data pe an este Craciunul. Si nu vad niciun motiv pentru care in restul zilelor n-ar trebui sa fim la fel de umani si de buni. ”Comporta-te cu altii asa cum ti-ai dori sa se comporte si ei cu tine”, as traduce mai simplu zicalele de mai sus. Iar asta nu este numai o chestiune de altruism… pana la urma, fiind mai bun cu ceilalti iti faci si tie viata mai frumoasa.

 

Smile and the world will smile to you!

 

Gandeste-te ca pleci dimineata la serviciu, pe drum te opresti la un magazin sa-ti cumperi gustarea pentru birou. Intri in magazin, iar vanzatoarea iti zambeste, te intreaba ce doresti sa cumperi, poate iti adreseaza si un cuvant bun. E un lucru aparent simplu, banal, dar care parca te inveseleste putin, nu-i asa? Acum gandeste-te la o vanzatoare morocanoasa, care pare deranjata de prezenta ta acolo, care-ti da ce ii ceri fara ca nici macar sa te priveasca, iar apoi iti intoarce plictisita spatele. Parca nu e tocmai genul de imagine pe care iti doresti sa o vezi dimineata, nu? Gandeste-te apoi ca ajungi la birou. Un coleg te intreaba ce mai faci, poate face o gluma simpatica, poate-ti aduce o cafea, un covrig sau o ciocolata. Iar altul intra in birou, tranteste usa, saluta nervos si se aseaza la birou, ignorandu-te sau eventual spunandu-ti ceva acru. Pe care il preferi? Iar astfel de exemple se pot extinde in toate ariile din viata noastra.

Uneori un gest mic face diferenta intre o zi inceputa prost si una inceputa bine. Iar asa cum noi asteptam bunavointa de la ceilalti si ei asteapta bunavointa de la noi. Plus ca o atitudine pozitiva, va atrage lucruri bune, pe cand agresivitatea si iritarea vor aduce inapoi catre tine reactii negative. Ii poti schimba pe cei din jurul tau schimbandu-te pe tine si asta nu este deloc un cliseu. Incearca sa fii mai bun cu oamenii pe care ii intalnesti, de la necunoscuti, la apropiati, de la cel mai simplu, la cel mai important si vei vedea ca si ei se vor deschide catre tine.

 

Bogatia ne fura bunatatea?

 

Uneori, ne varsam frustrarile pe ceilati, le facem sau le spunem rautati pentru ca suntem nemultumiti de viata noastra. Dar poate ar ajuta sa ne gandim din cand in cand ca si ei au probleme sau ca in lumea asta sunt milioane de oameni care traiesc mai greu decat noi. Culmea este ca s-a constatat ca oamenii mai bogati si deci mai putin in contact cu grija zilei de maine, se poarta mai urat cu ceilalti.

Studiile psihologilor au aratat ca oamenii bogati au mai putina compasiune. Paul Piff si Dacher Keltner, psihologi la Berkeley, au monitorizat conduita in trafic a soferilor care aveau masini de lux si a celor cu masini modeste si au constatat ca primii sunt mult mai agresivi in trafic, le taie mult mai des calea celorlalti si nu le acorda prioritate. In plus, acestia maresc mai des viteza in preajma trecerii de pietoni atunci cand o persoana isi doreste sa traverseze, chiar si dupa ce au avut contact vizual cu ea. Intr-un alt experiment, participantii din diferite clase sociale au fost pusi sa se uite la doua materiale video, in timp ce batatile inimii le erau monitorizate: unul era despre amenajarea unei curti, celalalt despre copii bolnavi de cancer.

Rezultatele au aratat ca oamenii din clasele sociale inferioare, mai putin educati si mai saraci, prezentau mai des sentimente de compasiune in timp ce urmareau materialul cu copiii bolnavi.   Se pare ca oamenii mai bogati, din clase sociale inalte, recunosc mai greu emotiile celorlalti, au deci mai putina empatie si acorda mai putina atentie oamenilor cu care interactioneaza. Paradoxal, nu? In loc sa devenim mai buni si mai orientati catre ceilalti atunci cand ne-am mai rezolvat din problemele de viata, devenim mai reci. Bogati sau nu, este pacat ca in timpul pe care il petrecem pe Pamant sa nu ne facem viata noastra si pe a celorlalti mai frumoasa.

Pana la urma, oamenii buni sunt cei care atrag binele in jurul lor…si sunt singurii carora le simtim cu adevarat lipsa atunci cand sunt departe sau cand nu mai sunt deloc. Asa ca de ce n-ai continua tot anul ceea ce incepi de Craciun?

 

Text: Bianca Badescu