Influentele stresului asupra psihicului

tulburarile_mentale_sursa_shutterstockSuntem din ce in ce mai stresate si mai nervoase, lucru care se observa in tensiunile aparute in sanul familiei, la locul de munca sau pe strada.

Dr.Hans Selye, o autoritate mondiala in probleme de stres, a afirmat ca “stresul este sarea si piperul vietii”. Este adevarat, stresul face parte din viata noastra, insa el devine periculos atunci cand este “scapat” de sub control. Insomniile, starile depresive, iritabilitatea si anxietatea sunt numai citeva tulburari psihice care apar din cauza stresului. 

Unele persoane sunt mai vulnerabile in fata stresului, acest lucru depinzand foarte mult de mediul in care au crescut.  De exemplu, o persoana care a fost protejata excesiv in copilarie de catre parinti, care ii spuneau tot timpul sa fie atenta cand traverseaza strada, sa se imbrace gros iarna pentru a nu raci sau sa nu plece in drumetii la munte, poate deveni la maturitate anxioasa si mereu ingrijorata. In schimb, cea care a fost sustinuta si determinata de parinti sa treaca prin anumite situatii, are nevoie de o cantitate mai mare de stres pentru a reactiona. Iata un motiv pentru care unele lucruri pentru care noi avem o rezistenta obisnuita, pentru altii reprezinta un stres major.

Pasi in controlul stresului

Indiferent de tipul de stres care apare in viata noastra, important este sa facem fata cu succes situatiilor stresante si sa nu ne lasam dominate sau coplesite de catre acestea.

Recunoaste pericolul

Semnalele de avertisment ale stresului nu sunt putine: stari de deprimare, pierderea cumpatului chiar si pentru lucruri minore, tulburari ale somnului, tendinta de a fuma mai mult si de a consuma alcool, plans frecvent, stari de tensiune psihica, incapacitate de concentrare, probleme emotionale, depresie. Stresul poate determina si aparitia unor tulburari fizice, in special cele cunoscute ca “tulburari psihosomatice”.

Fii responsabila
Nu astepta solutii de la cei din jur, chiar daca ei te pot ajuta. Initiativa de a lupta impotriva stresului iti apartine. Este vorba de viata ta si de faptul ca nimeni nu poate lupta in locul tau.

Descopera-ti resursele interioare
Analizeaza-ti, cat mai sincer, punctele tari si punctele slabe, pentru a avea o imagine cat mai clara asupra lor.

Priveste pozitiv
Toate problemele care apar au solutii, chiar daca pe moment acestea nu sunt la indemana. Si, mai mult decat atat, exista intotdeauna o modalitate eficienta de a trece cu bine peste orice obstacol.

Fii realista si flexibila
Stabileste-ti niste scopuri ce pot fi atinse. Trebuie sa intelegi ca multe din situatiile aparute nu pot fi influentate decat indirect. Pregateste-te sa mai si gresesti cateodata. Important este sa analizezi problema aparuta si sa te hotarasti asupra primului pas pe care il vei face. Nu abandona o solutie daca nu a dat rezultate din prima. Mai incearc-o o data.

Mentine-ti sanatatea fizica
Un stil de viata sanatos iti poate creste rezistenta in fata stresului. Mesele regulate, respectarea orelor de somn si evitarea tutunului, alcoolului si medicamentelor…sunt numai cateva “arme” de lupta impotriva stresului. Si exercitiile fizice sunt foarte importante, deoarece ele te elibereaza de tensiune.

Relaxeaza-te
Relaxarea poate fi uneori singura alternativa pe care o ai la indemana in lupta impotriva stresului. Ajunsa acasa, tensiunea sub care ai stat in tot cursul zilei trebuie sa dispara. Citeste, asculta muzica, recurge la o baie din plante…Nu uita sa pleci in vacante!

Daca stresul te-a prins ca intr-o capcana, apeleaza la ajutorul unui specialist in probleme de sanatate mintala. Si, daca iti este teama de ceea ce vor crede cei din jur despre tine, afla ca ajutorul cert este un semn de tarie, nu de slabiciune.

Tulburarea mentala este un termen general folosit pentru un grup de boli ce perturba functionarea creierului. Statisticile arata ca atat la nivel mondial, cat si in tara noastra, un adult din trei sufera, pe o perioada de timp, de o tulburare mintala.

 

Text: Mirela Dadacus
Consultant: Psiholog Mugur Ciumageanu