Minunatele fructe ale toamnei: perele

applePerele – minunate fructe ale toamnei, dulci, zemoase, parfumate si extrem de sanatoase, foarte cautate in acest sezon. Bogate in fibre solubile si insolubile, o para furnizeaza circa 16% din fibrele necesare nevoilor noastre de zi cu zi.

 



Asadar, care sunt beneficiile perelor?

 

Consumul regulat al perelor contribuie, pe de o parte, la reglarea functiilor intestinale, oferind un ajutor valoros impotriva constipatiei; pe de alta parte, ajuta organismul nostru sa elimine colesterolul, permitand astfel un flux mai mare de sange. Pentru sportivi in particular, fibrele incetinind aportul de glucoza catre organism, permit mentinerea unui nivel constant de energie in timpul antrenamentelor si dezvolta functii hidratante. Mai mult, prezenta pectinei in fibrele alimentare ale acestor fructe, ca si in mere, face in asa fel incat consumul de pere sa induca o senzatie de satietate; pectina, impreuna cu apa, formeaza o masa consistenta in stomac, blocand astfel senzatia de foame si facilitand respectarea regimurilor alimentare.

De altfel, pectina regleaza trecerea glucozei din intestin in sange, tinand sub control nivelul glicemiei, asigurand astfel o lenta, dar continua absorbtie. In acest fel este evitata cresterea brusca a glicemiei.

 

Continutul ridicat de potasiu face din pere un aliment foarte util, care previne tulburari precum: tensiunea arteriala, depresia, oboseala si dezordinea aparatului digestiv; pentru sportivi in particular, asimilarea potasiului protejeaza impotriva crampelor musculare si constituie o importanta resursa dupa eforturi intense. Acesta sustine contractiile cardiace si functionarea sistemului nervos si muscular.

 

Fiind constituite din 85% apa, consumul perelor este valoros pentru ca satisface necesarul zilnic de lichide al organismului. Calciul si fosforul, prezente de asemenea in cantitati mari, au un efect protector asupra oaselor prevenind sau ajutand la combaterea osteoporozei. Sunt foarte utile pe timpul sarcinii.

 

Perele sunt recomandate si pentru cei care sufera de inalta tensiune arteriala sau care necesita un regim fara sare, avand in vedere componenta minima de sodiu. Sucul de pere are efect depurativ, diuretic si ajuta la eliminarea acidului uric, fiind recomandate celor care sufera de anemie sau surmenaj.

 

Perele nu sunt deosebit de bogate in vitamine (cu exceptia unui continut discret de vitamina C), dar contin saruri minerale in cantitati mari (in special potasiu).

 

Perele contin fructoza, un zahar cu indice glicemic scazut, care mentine relativ constanta glicemia si, prin urmare, poate fi consumata cu moderatie chiar si de diabetici.

 

 

Text: Alexandra Lupu