Tratamente naturale in afectiunile nervoase

nevroze sursa shutterstockPrin intermediul sistemului si organelor de simt fiintele iau contact cu realitatea inconjuratoare. Sistemul nervos asigura functionarea organelor intregului corp si desfasoara activitatea de gandire, creatoare si comunicarea. El este constituit din sisteme specifice de nervi, cu structura foarte complexa si de dimensiuni variabile. Alterarea partiala a sistemului nervos conduce la invaliditate prin nefunctionarea organului (organelor) comandate de pachetul respectiv de nervi.

Tratamentul afectiunilor sistemului nervos se face printr-o medicatie de electie, foarte activa de obicei si care este de preferat sa nu dea dependenta. Plantele medicinale, fructele si legumele asigura un tratament auxiliar, mai ales simptomatic, care nu poate inlocui pentru nici un motiv pe cel medicamentos.

Ele vin parca sa atenueze efectul adesea colturos al medicamentului chimic. Sunt cazuri frecvente de diferite nevralgii, care pot avea originea in factorii fizici (umezeala, curentul, frigul) sau fiziologici, cand folosim intreg arsenal fizioterapeutic, precum si pe cel de plante, legume si fructe care au efect paleativ asupra durerilor. Putem aminti aici de infuzia de soc, cate 2-3 cani pe zi cu cate 2 lingurite de plante, apoi despre semintele de mustar, aplicate sub forma de cataplasme, frectii cu ulei de ienupar, ceapa (se taie in doua si jumatatile se pun pe partea dureroasa).



Remedii pentru astenia de primavara

O alta categorie de afectiuni ale sistemului nervos pot fi nevrozele, de diferite tipuri. Asemenea afectiuni pot fi tratate cu hamei, iarba mare, levantica, odolean paducel, rostopasca, sovarv, sulfina, talpa gastii, salvie si tei, ca sedative. Ca fructe si legume putem folosi cireasa, mandarina, marul, prunul, patlagele, vinete, salata verde si varza. In nevroza cardiaca se foloseste odoleanul, talpa gastii si levantica. Ca sedativ general, ceaiul sedativ contra tulburarilor cardiace. Ca legume si fructe se vor folosi sfecla rosie, telina, ovazul, varza, gutuia, salata verde, piersica, patrungelul, marul, soia si polenul.

In surmenaj (astenia intelectuala) se vor folosi caise, migdale, arahide, sparanghel, banana, grau, cafeaua, telina, curmalele, castanele, spanacul, fasolea, portocale, perele, prunele, strugurii si orezul.
Primavara apare la unele persoane, asa numita “astenie de primavara”. Dupa alimentatia saraca in vitamine din timpul iernii, organismul intampina primavara nepregatit.

Avitaminoza si anemia isi spun cuvantul. Rezistenta organismului scade, capacitatea de adaptare de asemenea, apar suferinte de toate felurile, fugace adeseori, si toate la un loc duc la scaderea capacitatii de munca, tulburarea orelor de somn si variatii ale dispozitiei, si a poftei de mancare. Existand mai multe feluri de astenie de primavara, nu se poate mentiona un anumit tratament si atunci voi mentiona numai legumele si fructele indicate in general la aceste afectiuni. Pentru anemie este indicat sa recurgem la plante medicinale care contin multa clorofila, saruri de fier si vitamina C. Intre molecula chimica de clorofila si cea de hemoglobina exista o diferenta mica de ion metalic, prima are magneziu si secunda fier. In organism se produce o transformare a clorofilei in hemoglobina, care vine sa imbogateasca pe cea a organismului. Pe de alta parte, prezenta sarurilor de fier din planta si a vitaminei C, faciliteaza de asemenea transformarea clorofilei in hemoglobina. De aceea clorofila se mai numeste si hemoglobina verde. In plus consumul de legume proaspete, de primavara, bogate in vitamine, saruri metalice diferite, activatoare de metabolisme, ajuta pe cale naturala la combaterea anemiei.

Fructe si legume de primavara care trateaza anemia

Dintre fructele si legumele care trebuiesc consumate primavara, mentionez migdalele, sparanghelul, arahidele, banane, cafea, morcov, telina, varza, curmale, spanac, marar, smochine, linte, fasole, portocale, patrunjel, papadie, mar, prune, orez, soia, untisor, salata verde de gradina, fructe de macese si de catina. Fructele de catina sunt produse de un arbust, Hypophae rhamnoides, sunt de culoare galbena-portocalie, sunt acre, se matureaza la sfarsitul anului, contin foarte multe vitamine (o polivitamina naturala) ca B1, B2, C, PP, acid folic si substante carotenoide, precursori ai vitaminei A, care le dau culoarea fructelor; reprezinta un remediu pentru tratarea anemiilor, convalescentilor si suferinzilor de diferite afectiuni nervoase. Se folosesc sub forma de decoct, o lingura la 500 grame de apa, se beau 2-3 cani pe zi, se macereaza 20 minute.

Salata de papadie, Taraxacum officinale, se foloseste primavara, pentru continutul ei in saruri minerale, activatoare de metabolisme, care impreuna cu vitamina C formeaza hemoglobina (actiune antianemica). Mai contine vitamine, dintre care vitamina A, vitamina C, complexul B si vitamina D. In afara de aplicatiile medicale (laxativ, hipocolesterolemiant), frunzele de papadie consumate pana se formeaza globul de pufuleti sunt antianemice. In plus, frunzele de papadie, care sunt foarte amare, consumate sub forma de infuzie, au efect reechilibrant glandular si se folosesc in constipatii. Untisorul, Rhanunculus ficaria, este o alta planta de primavara folosit in salate si supa, ca reechilibrant al organismului, antianemic, combat constipatia, stimuleaza secretiile, este diuretic si antireumatismal.

Urzicile refac organismul afectat de astenie

Urzicile sunt importante pentru organism prin complexul de saruri de fier, vitamina C, vitamina A, care creste rezistenta la infectii si imbunatateste vederea, vitamina B12, care si ea este antianemica, vitamina K antihemoragica si saruri minerale diverse. Urzicile refac organismul asteniat.    Salata verde sau laptuca este sedativ al starilor de hiperexcitabilitate sexuala, regenator al pielii, aplicata extern in comprese, contine produsi hormonali (estrogeni), vitaminele hidrosolubile (cele din complexul B precum si vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum si loboda alba si rosie, contin vitaminele din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos, pentru refacere. Si loboda este foarte bogata in vitaminele enumerate, avand in plus o actiune diuretica si depurativa.

Tot in aceasta perioada pot fi consumate sub forma de decoct (numai coaja fructelor, fara samburi cu peri) fructele de macese, culese in anul trecut, toamna tarziu. Ele contin vitaminele A, complex B, C, PP si K, deci sunt niste polivitamine naturale, ca si catina. Printre altele normalizeaza si dreneaza caile hepatice, contribuind astfel la reechilibrarea sistemului nervos. Contribuie la sustinerea efortului fizic si intelectual.

Text: Farm. primar Mircea Teodosiu