5 obiceiuri care distrug stima de sine

5 obiceiuri care distrug stima de sineStima de sine este un sentiment de evaluare a intregului organism, de evaluare a trasaturilor fizice, psihice si spirituale, care formeaza personalitatea fiecaruia. Convingerile pe care le avem cu privire la noi insine, calitatile, aptitudinile si felul nostru de a simti ne construiesc imaginea personala sau autoimaginea. In acest context, stima de sine este valorificarea pe care o facem despre noi insine bazandu-ne pe experientele si trairile avute de-a lungul timpului. Mentinerea stimei de sine la cote inalte este importanta pentru starea generala de sanatate psihica, este o forma de autoprotectie a organismului care permite dezvoltarea personala si sociala a fiecarui individ in parte. Din acest motiv este bine sa evitam acele obiceiuri care, prin repetare constanta, dauneaza stimei de sine.

 



Autodescalificarea

Daca tu crezi despre tine ca nu esti capabil sa faci ceva sau ca nu esti bun de nimic sau ca situatia te depaseste, atunci, cu siguranta, cu timpul vei ajunge sa crezi asta. Aceasta repetare nu te ajuta cu nimic, ci te transforma incet si sigur intr-o persoana inutila si incapabila, ajungand sa nu mai poti face nimic din ceea ce-ti propui. Invata sa te apreciezi! Incepe prin a-ti construi, intr-o maniera pozitiva si fara multe exigente, o lista cu aptitudinile tale si apoi aprofundeaza-le. Dupa ce iti vei descoperi punctele forte, vei reusi sa faci tot ceea ce-ti propui.

 

Autovictimizarea

A te victimiza este, probabil, cea mai proasta decizie pe care o poti lua in fata unei probleme. Atunci cand intampini o dificultate, exista mai multe modalitati de a-i face fata. Nu trebuie sa o alegi pe cea mai usoara, ci pe cea mai inofensiva. Unii oameni infrunta situatia cu mult curaj, altii se ascund si amana, iar unii se victimizeaza cersind mila. A lasa responsabilitatile pe umerii altora nu te va ajuta sa te simti mai increzator si mai sigur pe tine. Ia fraiele in mana, invata sa iei decizii si sa ti le asumi si cu timpul vei vedea ca vei scapa de acest sentiment de neincredere pe care-l ai si vei renunta la a mai poza in victima.

 

Comparatia cu ceilalti

Atunci cand faci comparatii intre tine si ceilalti, risti sa cazi in propria plasa. Cea mai usoara cale de a ne distruge stima de sine este sa ne comparam cu ceilalti si sa ne evidentiem defectele, complexele si nesiguranele. Daca faci des acest lucru, atunci incearca macar sa te compari intr-un mod pozitiv care sa te motiveze sa fii mai bun si nicidecum intr-un mod care sa te distruga si sa ajungi sa te invinovatesti.

 

Autoexigenta

Persoanele perfectioniste din fire au, de cele mai multe ori, o stima de sine scazuta. Acest tip de persoane aspira catre perfectiune si vor considera mereu ca ceea ce fac ele este incomplet sau nesatisfacator. In majoritatea cazurilor, cei care sunt foarte exigenti cu ei insisi sunt si cei mai buni din colectivitate, insa au cea mai joasa stima de sine posibila. Ar trebui sa invete sa isi insuseasca cuvintele de lauda si sa accepte sa primeasca laurii.

 

Focusarea greselilor

“Omul din greseli invata”- spune o vorba din popor. Nu ne propunem sa demontam acest fapt, dar vrem sa facem cateva adaugiri. Sunt persoane care, desi si-au atins obiectivul, se uita in spate si evidentiaza greselile pe care le-au facut, lasandu-se macinate de acestea. Este normal ca pe traseul catre un obiectiv sa comitem erori, sunt parte a procesului, dar pentru a ne mentine motivati si pentru a ne pastra stima de sine la standarde ridicate, este important ca greselile sa nu se transforme in standarde de masurat capacitatile noastre. Maximizand slabiciunile, minimizam fara sa vrem reusitele si astfel ne pierdem stima de sine.

 

Text: Madalina Manole