Beneficiile surprinzatoare ale iubirii II

iubire IICe poate fi mai frumos decat sa iubesti si sa fii iubit? Si ce poate fi mai imbucurator decat faptul ca iubirea aduce enorme beneficii sanatatii? Poate ca nu stiai, dar intre iubire si sanatate exista o legatura foarte stransa. Am aflat ca dragostea nu provoaca doar “fluturasi” in stomac, ci are si capacitatea de a afecta pozitiv sanatatea si de a aduce bunastare in vietile noastre. Urmatorul material este menit sa va aduca aminte cat de importanta este dragostea in vietile noastre, din punct de vedere medical.

 

Iubirea te face mai frumoasa, la propriu!

“Cand iubesti esti mai frumos” nu poate fi doar un mit fara un sambure de adevar, nu? Asa ne gandeam si noi J. “Cand viata noastra sentimentala este ok, nivelul nostru de stres este mult mai mic”, este de parere dermatologul Genaise Gerstner din New York. Stresul duce la cresterea nivelului de cortizol – lucru care cauzeaza aparitia acneei.  Prin urmare, “no stress” – mai putine eruptii cutanate si mai putine cosuri.

 

Iubirea tine inima sanatoasa

“Fiintele umane sunt animale sociale, care au unitati biologice care le fac sa isi doreasca sa-si gaseasca jumatatea”, spune dr. Hullett. “Atunci cand oamenii nu isi gasesc jumatatea, sau cel putin linistea sufleteasca intr-o relatie, sunt «pedepsiti» cu un nivel crescut de stres”. Oamenii care au relatii fericite experimenteaza mai putin stres, lucru care, la randul sau, duce la imbunatatirea functiilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, dr. Hullett este de parere ca oamenii care nu sunt in relatii stabile, fericite, prezinta o rata crescuta de atacuri de cord, dand astfel un sens mai grav termenului de “inima franta”.

 

Iubirea poate ameliora durerea

“In doi treci mai usor peste…”, suna un vers dintr-o melodie. Oare versurile melodiilor au fost create fara a avea macar un sambure de adevar in ele? Conform savantilor, iubirea si sprijinul persoanei iubite pot reduce durerea. “Cercetatorii au studiat durerile oamenilor cauzate de diferite boli si au constatat ca mana partenerului de viata poate ameliora durerea si perceptia durerii suferindului”, spune dr. Hullett. Partea cea mai fascinanta in aceasta poveste? Se pare ca aceste sentimente de durere au scazut chiar mai mult in cazul subiectilor de sex feminin, care au fost angajate in casnicii fericite.

 

Iubirea regleaza ciclul menstrual

Iubire + sex = sanatate pura! Daca te confrunti cu perioade menstruale neregulate, incearca sa imbini placutul cu utilul, facand sex. In urma studiului realizat de compania Planned Parenthood s-a constatat ca femeile care fac sex cel putin o data pe saptamana au niveluri mai ridicate de estrogen si sunt mai susceptibile de a avea cicluri menstruale regulate decat femeile care fac sex mai rar.

 

Iubirea mentine creierul sanatos

Stim cu totii ca dragostea ne face sa ne simtim entuziasmati, dar nu e doar in mintea noastra. Exista, de fapt, dovezi stiintifice care arata ca dragostea ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale. Dr. Braverman de la Universitatea Rutgers a realizat un studiu cu ajutorul a 4.369 de cupluri, care au fost impartite in doua tabere, femei si barbati. S-a procedat la fel in cazul ambelor grupuri: participantii au fost pusi la aparate in timp ce li se aratau poze cu partenerii de viata. Se pare ca, in cazul cuplurilor care se iubesc profund, s-a constatat o crestere semnificativa a dopaminei, asociata cu optimismul, energia si cu un sentiment de bunastare. Mai mult de atat, creierele subiectilor au reactionat la vederea fotografiilor persoanei iubite, producand raspunsuri emotionale in acele parti ale creierului asociate cu motivatia si recompensa. Psihologul Helen Fisher, autoarea cartii “Why Him? Why Her?”, sprijina aceasta teorie: “Desi iubirea este asociata cu inima, aceasta provine din creier.”

 

Text: Oana Mircea