Fericirea in cuplu. Un scop

evitarea_certurilor_sursa_shutterstockIn cuplu, drumul spre fericire nu e intotdeauna usor de parcurs. Problemele isi fac aparitia mereu, sunt inevitabile. Nu inseamna ca sunt de netrecut. Numai de voi depinde sa mearga relatia. Fericirea sta in mainile voastre. 

Remarci sarcastice, sprancene incruntate, certuri din ce in ce mai dese. Simtiti ca situatia va scapa de sub control? Responsabili pentru criza din relatie sunteti numai voi. Dar, unde ati gresit? Aflati cum trebuie sa reactionati in viitor cand aveti ceva de rezolvat si la cine sa apelati pentru cele mai bune sfaturi. 

Nervozitatea – dusmanul fericirii in doi
Viata in doi e plina de bucurii, fiecare moment alaturi de alesul inimii e asteptat si trait cu intensitate.

 Plutiti de fericire amandoi. Dar, la un moment dat, problemele de la serviciu, stresul, grijile incep sa distruga incet si sigur ce ati construit impreuna. Deveniti irascibili si va certati din ce in ce mai des. Daca ati ajuns in acest stadiu cu relatia, ati comis pana acum multe greseli…        
De multe ori, in jurul vostru, pe strada ati vazut multe cupluri cu zambetul pe buze, care radiaza de fericire. Va intrebati: cum reusesc sa se inteleaga atat de bine si sa nu se certe? Secretul relatiei lor sta in calm si intelepciune. Lasati nervii, tonul ridicat, vorbele grele si jignitoare. 

Cum sa evitati certurile si… despartirea
1.Comunicati! Multe dispute se nasc din lipsa comunicarii. Alegi sa nu spui ce ai pe suflet, gandind ca celalalt isi va da seama? Nu va reusi. Atentie, te vei complace in situatie si vei face ce nu-ti place daca nu spui la timp ce doresti de la relatia voastra.
Exprima-ti frustrarile si dorintele la momentul potrivit. Nu vei permite acumularea resentimentelor si a supararilor.
S-a constatat ca longevitatea unei relatii nu este data de frecventa raporturilor sexuale, nici de sentimentele pe care le simtiti unul pentru celalalt, ci de modul cum reusiti sa comunicati pentru a va rezolva conflictele. Lipsa comunicarii duce treptat la instrainare. Nu mai este vie dorinta de a fi impreuna, dovezile de iubire incep sa fie din ce in ce mai putine, certurile se intetesc, iar pana la neasteptata ruptura nu mai este decat un mic pas.
2.Accepta dorintele celuilalt! Uneori nu aveti aceleasi pasiuni; viata in cuplu cere din cand in cand sa faci si compromisuri. Renunta la micile manii si exigente. Amandoi  fiti toleranti unul cu celalalt. Chiar e intr-adevar important sa va certati pentru lucruri marunte?
Scriitorul american John Gray in cartea sa “Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”, afirma ca orizontul asteptarilor nu este acelasi pentru femei si barbati. Femeile vor sa primeasca de la partener respect, atasament, recunostinta, sa li se acorde atentie, sa fie ascultate, intelese. Barbatii asteapta sa fie admirati, aprobati, sa fie apreciati asa cum sunt (fara a se incerca schimbarea lor).
3.Fiti generosi! Daruiti si veti primi. Nu e vorba de cadouri, ci de atentia pe care trebuie sa i-o acorzi celui de langa tine.  Zi de zi, momentele petrecute alaturi sa fie pline de afectiune si complimente.
4.Acorda atentie starii de spirit a persoanei iubite! Las-o sa vorbeasca, asculta-i nemultumirile si nu raspunde decat atunci cand a terminat ce a avut de spus.
Inainte de a vorbi, reflecta mai intai la ce vrei sa comunici, avand grija ca mesajul sa fie inteles.
5.Nu dati frau liber criticilor acerbe! Nu aruncati cu vorbele, oricat de nervosi ati fi, cand apele se vor mai limpezi veti regreta si de reparat va va fi foarte greu, poate chiar imposibil. 
6.Ai incredere in partenerul de viata. O relatie nu poate evolua si rezista fara incredere. Rezista indoielii si suspiciunii care uneori ti se cuibareste, fara motiv, in suflet.
7.Faceti-va frecvent planuri. Un plan va aduce un suflu nou in relatie. Veti discuta si veti cadea de acord cum sa va indepliniti visul.  Fiecare nou obiectiv atins, va va aduce un puternic sentiment de multumire, va solidifica si mai mult relatia si va va mobiliza in continuare sa va faceti visuri si sa luptati sa le duceti la indeplinire.
8.Impreuna… si cu activitati separate
Iesi cu prietenele in oras in timp ce el se uita la un meci de fotbal cu prietenii lui. Revederea va fi asteptata cu aceeasi intensitate de amandoi. Dar, de cele mai multe ori e bine ca timpul liber sa-l petreceti impreuna si intr-un mod cat mai agreabil.
9.Intotdeauna luati hotararile importante numai dupa ce v-ati consultat si ati ajuns la un compromis satisfacator pentru amandoi.  
10.Lasa orgoliile deoparte! Cand gresesti ai curajul sa recunosti si cere-ti imediat iertare.

V-ati certat! De unde vine consolarea?
Puteti apela pentru consolare la un apropiat. Dar oare aceasta e alegerea cea mai buna? Cu siguranta nu procedati bine confesandu-va rudelor sau prietenilor, riscati ca acestia sa fie subiectivi, sa le oferiti ocazia sa va manipuleze si sa va invrajbeasca si mai mult. Si ruptura definitiva e astfel pe punctul sa se produca…
Cel mai potrivit lucru este sa apelati la serviciile unui consilier conjugal. Neutru, acesta va va asculta cu atentie si va va face sa intelegeti unde ati gresit si ce aveti de facut pentru reconsolidarea relatiei.
Gata cu: „Cine are dreptate?”, „Cine a gresit?” E timpul s-o luati de la capat. Trecutul e trecut, prezentul e prezent, iar viitorul este al vostru. Si nu uitati! Rabdarea si calmul raman cuvintele cheie pentru bunul mers al unei relatii.

 

Elena Raluca Dobra