Obiceiuri, traditii si superstitii de la vedete

Traditiile si obiceiurile stramosesti ale poporului roman sunt nenumarate si depind foarte mult de zona geografica. Cu toatea acestea, exista cateva datini si credinte care sunt general valabile in toate colturile tarii si pe care majoritatea oamenilor le urmeaza. Pentru ca suntem in apropierea sarbatorilor de iarna, am fost curiosi sa aflam cat de traditionaliste sunt vedetele autohtone.

 



Traditii de Craciun

Oana Roman, prezentator tv: “Tinem de traditiile Craciunului, ele sunt foarte importante pentru noi, mai ales de cand exista si Isabela. Trebuie sa vina Mos Craciun si sa ne aduca multe cadouri, trebuie sa impodobim bradul si sa punem vasc in casa.”

Claudia Pavel, artist: “Urmez traditia cu impodobitul pomului, cu Mos Craciun, cu postul de Craciun, cu masa imbelsugata de Craciun.”

Jojo, actrita: “Imi place foarte mult sa sarbatoresc Craciunul si Pastele in familie. Eu sunt o familista si intotdeauna imi petrec sarbatorile cu ei si nu numai, pentru noi este o traditie ca si zilele de nastere sa le serbam impreuna pentru ca am o familie mare.”

Maria Marinescu, designer vestimentar: “Mama facea bradul exact in noaptea de Craciun si ne spunea ca il aduce Mos Craciun. Ea statea toata noaptea si il impodobea si punea cadouri sub el iar dimineata gaseam totul aranjat. Eu nu fac asa pentru ca imi place sa ma bucur de brad inainte.”

Cornel Ilie, artist Vunk: “In general, si de Paste si de Craciun, eu ma duc la biserica si stau doar eu cu mine. Nu mergneaparat in multime.”

Sonia Argint Ionescu, prezentator tv: “Noi mergem intotdeauna in seara de Ajun la mama si la tata acasa si stam impreuna si-l asteptam pe Mos Craciun.”

 

Traditii de Boboteaza

Daca traditiile de Craciun sunt urmate cu strictete de vedete, nu putem spune acelasi lucru si despre traditia de Boboteaza care presupune ca fetele nemaritate sa-si puna busuioc sfintit sub perna pentru a-si visa alesul.

Maria Marinescu, designer vestimentar: “Nu, nu am avut niciodata curiozitatea asta!”

Jojo, actrita: “Nu mi-am pus busuioc sub perna. Busuiocul il pun cateodata in mancare si crede-ma, cand am verificat oala cu mancare ultima data, nu era acolo!”

 

Vedetele sunt superstitioase?

De la traditie la superstitie am putea afirma ca nu este decat un pas, cu atat mai mult cu cat superstitiile provin tot din popor, fiind o forma de credinta primitiva in semne prevestitoare sau numere fatidice.

Claudia Pavel, artist: “Sunt o persoana credincioasa mai inainte de toate. Am cateva superstitii, de exemplu, sa nu ma intorc din drum, sa nu-mi taie pisica calea si cea cu zbatutul ochiului. Dar zic <Tatal nostru> si trec mai departe!”

Alexandra Ungureanu, artist: “Eu ma feresc foarte mult sa ma intorc din drum si mai ales atunci cand am o zi lunga. Trebuie sa fie foarte important ce am uitat acasa pentru a ma intoarce din drum.”

Oana Roma, prezentator tv: “Nu sunt o persoana superstitioasa. De exemplu, eu sunt nascuta pe data de 13 si nu am superstitia aceasta. Recunosc ca pisica nu prea imi place cand imi taie calea, dar in rest nu am altele.”

Sonia Argin Ionescu, prezentator tv: “Nu am superstitii, ba mai mult cred invers: ca atunci cand imi trece pisica neagra prin fata, o sa am noroc in ziua respectiva.”

 

Text: Madalina Manole