O celebra actrita cu origini romanesti are mari sanse sa castige Oscarul anul acesta

Anul acesta, pe 26 februarie, va avea loc cea de-a 89-a editie a premiilor Oscar. Printre actritele nominalizate la categoria „cea mai buna actrita‟ se numara si o vedeta cu origini romanesti.

Natalie Portman, care a castigat deja una dintre celebrele statuete Oscar in 2011, pentru rolul din „Lebada Neagra”, la sectiunea „Cea mai buna actrita”, este nominalizata si anul acesta la aceeasi categorie, pentru rolul sotiei lui JFK (John F. Kennedy, fostul presedinte american-n.r.) din filmul „Jackie”. Natalie concureaza pentru trofeu cu Emma Sone, nominalizata pentru rolul din „La La Land”, si cu Meryl Streep, care a facut un rol magistral in „Florence Foster Jenkins”.



Bunicii tatalui au plecat din Romania in Israel

Natalie Portman s-a nascut in 1981 la Ierusalim, cu numele de Natalie Hershlag, si nu a facut un secret din originile familiei ei.

Tatal ei, Avner Hershlag, este un medic evreu ai carui bunici au emigrat din Romania si din Polonia in Israel, in timp ce parintii lui au murit la Auschwitz. Mama actritei, Shelley Stevens, care manageriaza in prezent cariera celebrei sale fiice din postura de manager, provine dintr-o familie care emigrat in Statele Unite din Austria si Rusia. In afara de Natalie Portman, si alti actori de la Hollywood au recunoscut ca au si origini romanesti. Printre ei se afla Dustin Hoffman, Harvey Keitel sau Winona Ryder.

Cele mai frumoase cupluri de la Oscar

Natalie Portman a avut mai multe roluri memorabile in productii ca „Beautiful girls”, „Anywhere but here”, „Goya’s ghosts”, „The other Boleyn girl” sau „V for Vendetta”, dar primul rol pentru care si-o amintesc majoritatea oamenilor este cel din pelicula franceza „Leon”. A castigat insa consistenta la capitolul popularitate odata cu aparitia in trilogia „Star Wars”. In timpul filmarilor a studiat psihologia la Universitate Harvard. Prima nominalizare a avut-o in 2005, la Globurile de Aur, pentru rolul din „Closer”. A castigat premiul din acel an, castigand inca un „glob de aur” in 2011 pentru rolul din „Lebada Neagra”. In 2008 a fost cel mai tanar membru pe care l-a avut Festivalul de film de la Cannes si a debutat si ca regizor, deschizand a 65-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia cu productia „Eve”.

“Jackie”, nominalizat la inca doua categorii

Filmul “Jackie” este o drama autobiografica in regia lui Pablo Larrain, dupa un scenariu de Noah Oppenheim. Filmul trateaza subiectul vietii lui Jackie Kennedy de dupa asasinarea sotului ei, John F. Kennedy, in 1963.


Actiunea o urmareste inca din zilele de Prima Doamna la Casa Alba si se bazeaza foarte mult pe interviul pe care Jackie l-a oferit lui Theodore H. White pentru revista „Life‟. Din distributie mai fac parte Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup si John Hurt. Pelicula a fost nominalizata la inca doua categorii in cadrul Oscarurilor din 2017, pentru „Cea mai buna coloana sonora‟ si „Cele mai bune costume‟. „Jackie” a mai fost selectat sa participe si la decernarea premiilor „Leul de Aur”, la cea de-a 73-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia.

Natalie Portman este casatorita din 2010 cu coregraful Benjamin Millepied, pe care l-a cunoscut si de care s-a indragostit in timpul filmarilor pentru „Lebada Neagra”, si au impreuna un copil. Interesant este si ca formatia americana Team Sleep a compus la inceputul anilor 2000 o piesa intitulata chiar Natalie Portman.

Text: Ionut Solescu

Sursa foto: Google Images