Beneficiile jocurilor educative

Indiferent de varsta, jocurile si jucariile educative au un rol esential in dezvoltarea abilitatilor esentiale ale fiecarui copil. Alegerea corecta a jocurilor ii ajuta pe cei mici sa invete mult mai repede si sa constientizeze intr-un mod distractiv ca au nevoie de coordonare, dar si de perceptie vizuala.

Invatatul la varste fragede ii poate speria pe copii, pot privi aceasta activitate ca o responsabilitate mult prea mare pentru varsta lor, insa daca jocurile educative sunt si distractive, atunci nici nu isi vor da seama cat de usor invata lucruri noi.



Cele mai indicate jocuri educative pentru copii

Alegerea jocurilor se face in primul rand in functie de varsta deoarece principalul obiectiv al jocurilor este acela de a dezvolta abilitati precum etica si dezvoltarea sociala. Pe masura ce copilul creste, tema jocurilor se schimba, abilitatile de gandire fiind cu mult mai complexe de acum.

Jocurile de societate se incadreaza perfect in categoria jocurilor educative deoarece indeplinesc mai multe cerinte. Pot fi jucate in grupuri de mai multe persoane, fiind modalitatea ideala in care cei mici pot invata ce inseamna competitivitatea. Copiii pot invata sa asculte, sa urmeze regulile si sa isi mentina intotdeauna echilibrul pentru a castiga.

Jocurile educative au rolul de a ii invata pe copii, indiferent de varsta, sa aiba o atitudine pozitiva si sa dobandeasca abilitati precum: concentrarea, coordonarea mainilor cu ochii, recunoasterea literelor si invatarea acestora, recunoasterea culorilor, dar si gestionarea emotiilor in situatii diferite.

Alegerea jocului potrivit ii invata pe cei mici cum sa lupte pentru a castiga si cum sa isi dezvolte continuu interesul pentru joc.

Printre jocurile recomandate se numara:

Jocurile de memorie. Un joc ce se poate juca in 2 sau 4 jucatori si antreneaza puterea de concentrare si atentia fiecaruia dintre ei. Ai la dispozitie cateva momente pentru a vizualiza toate imaginile, urmand sa asezi cartonasele in ordinea corecta. Jocul ii invata pe cei mici sa isi dezvolte puterea de concentrare si memoria.

Jocuri de strategie precum jocul Domino. In jocul de domino cartile se impart in mod egal pentru toti jucatorii, iar jocul este inceput de catre cel mai tanar membru. Jocul se termina in momentul in care jucatorul pune jos toate cartile.

Jocul de sah. Este unul dintre cele mai antrenante jocuri pentru memorie, care te face sa iti concentrezi atentia pentru a captura toate piesele adversarului. Jocul de sah ajuta si la o dezvoltare strategica, fiind elementul care te poate ajuta sa iti dezvolti foarte usor puterea de concentrare.